GenelInstagramKıbrısManşetSiyaset

Birleşik Kıbrıs-İki Toplumlu Barış İnisiyatifi’nden Guterres’e mektup






Birleşik Kıbrıs-İki Toplumlu Barış İnisiyatifi, bu akşam New York‘ta atanmış Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ve Kıbrıs Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Nikos Hristodulidis‘le yapılacak 3’lü görüşme öncesi, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres‘e mektup gönderdi

Birleşik Kıbrıs-İki Toplumlu Barış İnisiyatifi’nden Guterres’e mektup

İnisiyatif bileşenlerinden Kıbrıs Türk Orta Eğitim  Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS) Başkanı Selma Etlem, inisiyatif adına mektubu paylaştı;

Ekselansları,

Size, bölünmüşlüğün her iki tarafından 75 kuruluşun bir araya gelerek federal, iki bölgeli, iki toplumlu birleşmiş Kıbrıs için olan ortak talebi dile getirmek amacıyla birlikte çalışılan bir platform olan Birleşik Kıbrıs-İki Toplumlu Barış İnisiyatifi adına yazıyoruz.

Diğer kuruluşlarla birlikte, uzun yıllar boyunca adamız için barışçıl bir gelecek sağlayacak müzakereli bir çözüme varılması yönünde Kıbrıs toplumunun ortak isteklerini dile getirmeyi hedefleyerek harekete geçtik.

Bu amaçla hepimiz liderlerimiz tarafından hayal kırıklığına uğradığımızı hissediyoruz ancak aynı zamanda Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri ve ekibinden aldığımız destekten büyük bir memnuniyet duyuyoruz.

“Crans Montana konferansına kadar varılan yakınlaşmaların güvence altına alınmasının öneminin farkındayız”

İçinde bulunduğumuz çıkmazı aşmak için gösterdiğiniz daimi çabalar, bölgemizdeki mevcut krizin ortasında gelişebilecek fırsatları iyi değerlendirerek yenilenmiş bir sürecin başlatılabileceğine dair bize umut vermektedir.

Ekselansları, Kıbrıs konusunda Crans Montana konferansına kadar varılan yakınlaşmaların güvence altına alınmasının öneminin farkındayız.

Taraflarca ifade edilen mevcut farklı görüşlere rağmen, bugüne kadar elde edilenlerin, sağlam bir başlangıç noktası sağlayabilecek tartışılmaz bir ağırlığa sahip olduğunu güçlü bir şekilde inanıyoruz.

“Tüm tarafları, tüm konulara açıkça olumlu yanıt vermeye davet ediyoruz”

Olumsuz atmosfere rağmen, Ekselansları tarafından Crans Montana’da sunulan 6 maddelik çerçevenin, Kıbrıs sorununun kapsamlı bir çözümüne ulaşmak için pragmatik bir yol oluşturmaya devam ettiğini savunuyoruz.

Kıbrıslı Türklerin karar alma süreçlerinin her düzeyinde etkin katılım hakkına saygı gösterilmesi ve Ekselansları tarafından önerilen eski garantiler sistemine ve tek taraflı müdahale hakkına son verecek karşılıklı olarak kabul edilen yeni bir güvenlik düzenlemesinin benimsenmesi, bir anlaşmaya varılması için elzemdir.

Tüm tarafları, ilerlemek için gerekli iradeyi göstermenin en etkili yolu olarak 6 maddelik çerçevede gündeme getirilen tüm konulara açıkça olumlu yanıt vermeye davet ediyoruz.

“Siyasi eşitliğe sahip, iki toplumlu, iki bölgeli bir federasyon, barışçıl bir geleceğin temelini oluşturacak”

İki devletli bir çözümün veya konfederasyon çözümünün açıkça kabul edilemez olduğunu vurguluyoruz. Aynı zamanda, tek egemenlik veya Kıbrıslı Türklerin karar alma süreçlerinin her aşamasında etkin katılımı gibi kritik yakınlaşmaları yeniden ele almak zarar verici ve kabul edilemezdir.

Hayal kırıklığı atmosferine ve hakim olan depresif ruh haline rağmen Kıbrıs Sivil Toplumu beklentilerini kaybetmemiş ve olumsuz gelişmelere tepki göstermeye kendini hazırlamıştır. Birleşmiş Milletler’in, Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rumların ortak iradesinin temsiliyeti için Kıbrıs’taki Sivil Toplumun kilit bir paydaş olarak görülmesini bekliyoruz.

BM kararlarında tanımlandığı gibi siyasi eşitliğe sahip, iki toplumlu, iki bölgeli bir Federasyon, barışçıl bir geleceğin temelini oluşturabilecektir. Diğer seçenekler, statükonun istikrarsızlık koşulları ve yenilenen çatışma riski üreteceği, daimi bir çıkmaza yol açacaktır”











Başa dön tuşu