Makine Mühendisleri Odası (MMO) Başkanı Ayer Yarkıner, dün Girne Karakum‘da yaşanan ve yaya geçidinden geçmeye çalışan 3 gence araç çarpması ve birinin hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan trafik çarpışmasına işaret etti, artırılan cezaların sadece “kaderci” bir anlayışın ürünü olduğunu vurguladı
Yarkıner: Ya ders alabilecek zeka seviyesinde değiller ya da kaybedilen hayatlar umurlarında değil
Sosyal medya hesabından açıklama yapan Yarkıner, trafik güvenliğinden sorumlu olanların; halen daha sanki sorumluluklarını yerine getiriyorlar gibi makam işgal etmelerinin yaşanan çarpışmadan daha üzücü ve korkunç olduğunu söyleyerek, “Trafik güvenliği umurlarında değil” dedi.
Yarkıner, “Yıllardır hiçbir çarpışmadan ders almadılar. Ya ders almak için sorumluluklarının farkında değiller veya ders alabilecek zeka seviyesinde değiller ya da kaybedilen hayatlar umurlarında değil” dedi.
“Sağlıklı bir beynin izleyeceği yol değildir”
Yarkıner şöyle devam etti;
“Cezalar artırılarak kaderci bir beklenti ile trafikte güvenliğin sağlanmaya çalışılması, sağlıklı bir beynin izleyeceği yol değildir.
Neden Karayolları Müdürü’nün mühendis olmadığını dahi sorgulayacak bir vukufiyette olmayanlardan trafikte güvenlik beklemek mümkün degildir” dedi.
Trafik; mevcut yönetenler ve sorumlular yüzünden daha da çok insanı hayattan koparacaktır. Trafik güvenliğinde en önemli veri ve alınacak dersler çarpışmadan sonraki inceleme raporları ile mümkündür. Fakat polis raporları;
‘1. Dikkatsiz sürüş, 2. Aşırı sürat, 3. Alkol’ diye geçiştiriliyor.
“Bu çarpışmaya da ‘dikkatsiz sürüş’ diyecekler kesin”
Yollardaki hız limitlerinin hiçbir güvenlik gerekçesi yok. Örnegin; yayaların yoğun olduğu ve yaya geçidi olan bir caddede yayaların güvenliği için hız sınırının ne olması gerektiğini ilgililer düşünmüyor.
Karakum Caddesi çok tehlikeli ve tedbir alınması gereken bir cadde ama denetimsiz veya güvenlik ihtiyacı bilinmiyor.
Güncel yaya ve yol güvenlik sistemlerinden yoksun araçlar için mutlaka hız ve iş araçları için hız ve yük standartları belirlenmelidir.
Bu husus tüm yollar için geçerlidir. Karakum Caddesi araç, yaya, iş yeri yoğunluğu olan bir bölge. Bu özelliği dikkate alınarak tedbirler alınmalı.
Karakum bölgesinde araç hız limitinin uygun olduğuna dair kim sorumlu? Yollardaki hız limitlerinin neden uygun olmadığı konusunda Makina Mühendisleri Odası olarak yaptığımız bilgilendirmeler bir kulaktan giriyor diğerinden çıkıyor?
Bu çarpışmaya da ‘dikkatsiz sürüş’ diyecekler kesin. Trafik güvenliği için eğitimli ve görevinin bilincinde olan polis dahil sorumluluk sahibi insanlara ihtiyaç var.
Neler yapılmalı?
Bakın Karakum bölgesindeki bu ve daha hoyrat ve kaba çarpışmaları önlemek için ilk alınması gereken tedbirlere örnekler;
1. Hız limitinin 35 km/saate indirilmesi. Yaya geçidi olan bir yolda hangi aklı evvel 35 km/saat üzerinde hıza müsaade edebilir?
2. Geniş ve uzun araçların bu yolu kullanım zamanlarının belirlenmesi.
3. Azami yük ağırlıklarının belirlenmesi. Azami ağırlık araç ve yük toplam ağırlığı oldugu da bilinmelidir. Hiçbir iş makinesi mesai saatlerinde trafiğe çıkmamalı.
4. Türkiye dahil AB ülkeleri; yaya koruma (uyarı ve çarpma korumalı) özelliği olmayan hiçbir aracın ülkeye ithaline izin vermiyor. Bizim sorumlular da tam tersini yapıyor. Ülkeye yaya koruma özelligi olmayan araç ithali durdurulmalıdır.
5. Karayolları Müdürü İnşaat Mühendisi ve Müdür Yardımcısı da Makine Mühendisi olarak kadrolar düzeltilmelidir.
6. Trafikte sıfır can kaybı hedefi için süreç yasal mevzuat ihtiyacı ve diğer tedbirler belirlenmelidir.
7. Trafik güvenliğinden habersiz veya teknik olarak yetersiz mesleki gelişimi ve uygunlugu olmayan Karayolları Müdürü görevine atanmamalıdır.
“Yıl sonunda aldığınız tedbirlerin faydalı olmadığını gördüğünüz mü?”
Ceza artırdınız, insanların dişinden tırnağından, çoluk çocuğunun hakkından para aldınız ve kaderi bir beklentiye girdiniz ne oldu? Yıl sonunda aldığınız tedbirlerin faydalı olmadığını gördüğünüz mü? Sonuç?