
Patika Doğa Sporları Derneği Başkanı Erdoğan Işık, Özgür Gazete‘nin daha önce de gündeme getirdiği “ormandan faydalandınız” denilerek kamp kuranlardan para istenmesi uygulamasının, hiçbir yasal dayanağı olmadığı halde devam ettirildiğini söyledi. Işık, gönderilen cezayı ödemeyeceklerini belirtti
Işık: Yurttaş baskı altına alınmaya çalışılıyor
Yazılı açıklama yapan Işık, hükümetin Anayasa’ya aykırı kamp ücreti alınmasında ısrar eden tutumunun, diyalog taleplerine rağmen sürdürüldüğünü; yasal dayanağı belirtilmemiş ihbarname gönderilerek yurttaşların baskı altına alınmaya çalışıldığını belirtti.
Işık, “Derneğimizin Alevkayası’nda kamp yapması ve istenen gayri yasal ücreti ödememesi üzerine 22 Ocak tarihinde Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı binası önünde, destek veren 12 örgütle birlikte ‘Kamusal orman alanlarında Anayasa’ya aykırı kamp ücreti talep edildiğiyle’ ilgili basın bildirisi okunmuştur” hatırlatması yaparak şöyle devam etti;
“Toplantı yaptık, öneriler sunduk”
“Basın bildirisi okunmasının ardından Tarım Bakanı ve Müsteşar, dernek temsilcileri ile görüşmüş ve bir toplantı gerçekleştirilmiştir.
Toplantı sonrasında soruna bir çözüm bulabilmek amacıyla, müsteşar başkanlığında Orman Dairesi yetkilileri ile yeniden toplantı yapılması kararı alınarak 28 Ocak tarihinde ilk görüşme gerçekleştirilmiştir.
Bu görüşmede tüm taraflar, 1941 tarihli Fasıl 60 Orman Yasası ile 1983 tarihli Orman Koruma ve Faydalanma Tüzüğü’nün güncellenmesi; hem günümüz şartlarına uygun, çağdaş bir hâle getirilmesi hem de 1985 yılında yürürlüğe giren KKTC Anayasası ile çelişen yetki ve usullerin düzeltilmesi için birlikte çalışılması konusunda hemfikir olmuştur.
Derneğimiz bu konuda üzerine düşeni yaparak bazı öneriler de sunmuştur. Mevcut yasal düzenlemelerin ve uygulamanın Anayasa’ya aykırı olduğu konusunda Orman Dairesi yetkilileri ile görüş birliği sağlanmasına rağmen, yürürlükte olan mevcut Anayasa’dan önceki bir tarihte yayımlanmış olan ve Anayasa’ya uygun güncellenmediği yetkililer tarafından da bilinen ‘Orman Koruma ve Faydalanma Tüzüğü’nün’ bile bile yanlış uygulamaya devam edilmek istendiği bir kez daha dile getirilmiştir.
“Suç işlediğimiz iddiasıyla ihbar gönderildi”
Biz ise bu durumun mevcut Anayasal ilkelere ve yasal altyapıya uygun ve doğru olmadığını ve herhangi bir hukuki geçerliliği bulunmadığını ifade ettik.
Sorunun diyalog yoluyla çözülmesini umut ederken; 03 Mart 2026 tarihinde Orman Dairesi memurları tarafından, kamp ücretini ödemediğimiz gerekçesiyle suç işlediğimiz iddiasıyla tarafımıza ihbarname tebliğ edilmiş ve 15 gün içinde ödeme yapılmaması hâlinde dava edileceğimiz bildirilmiştir.
İhbarnamede, açık ve net bir şekilde Tüzüğün hangi maddesine aykırı hareket edildiği ve bunun yasal sonuçlarına ilişkin bilgiye yer verilmesi gerekirken ilgili yasa maddelerine değinilmemiştir.
“Keyfî ve gayri yasal, ne olduğu belirsiz uygulamalar”
Doğaseverlerin Orman Dairesi’nden beklentisi; ormanlarımızı yangınlara, kirletenlere, ağaçları kesenlere ve işgal edenlere karşı korumaları; diğer taraftan ise halkımızın günlük yaşantının getirdiği stresten uzaklaşabileceği, piknik, kamp ve yürüyüş gibi etkinlikleri yapabileceği sağlıklı, uygun ve güvenli ortamları sağlamalarıdır.
Mevcut durumdaki keyfî ve gayri yasal, ne olduğu belirsiz uygulamalar için efor, zaman ve kaynak harcamaları değildir.
Yakın zamanda basına yansıyan, İskele’de yaklaşık 10 dönümlük alçak orman arazisinde ağaçların söküldüğü bilinmektedir. Bu durumla ilgili herhangi bir ihbarname düzenlenmiş midir? Yoksa ihbarnameler yalnızca bizler gibi doğaseverlere, üstelik suç teşkil etmeyen hususlar üzerinden mi gönderilmektedir?
“Başbakan’dan resmi olarak randevu talebinde bulunacağız”
Sürecin başından bu yana tavrımız para ödememek değil yasa dışı uygulamaların sonlandırılması olmuştur. Bu amaçla önce Orman Dairesi, ardından Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı ile görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Ancak ne yazık ki bu süreçte somut bir çözüm üretilememiştir.
Bu noktada Başbakan’a; hukuki çerçevede, toplumun yararı, doğanın ve çevrenin korunması sorumluluğu kapsamında sürece müdahil olarak çözüm üretmesi yönünde açık çağrıda bulunuyoruz. Gelecek hafta resmi olarak randevu talebinde bulunacağız.
İhbarnamede belirtilen 15 günlük süre dolmuştur. Daha önce de defalarca belirttiğimiz üzere yasadışı kamp harçlarını ödemeyeceğiz ve hakkımızı yargı önünde aramaya hazır olduğumuzu tüm kamuoyunun bilgisine sunarız.
Tarafımıza gönderilen yasadışı ihbarname;






















