GüncelInstagramKıbrısManşetSiyaset

Neophytou: Anastasiades ile Hristodulidis, Crans Montana sonrası New York’taki Peninsula otelinde Çavuşoğlu ile görüştü


Eski Kıbrıs Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiades, eski DISI lideri Averof Neophytou‘nun dile getirdiği “Anastasiades Crans Montana’daki müzakere sürecinde iki devletli çözüm fikrini dile getirdi” açıklamasını reddetti

Neophytou: Anastasiades ve Hristodulidis, Crans Montana sonrası New York’taki Peninsula otelinde Çavuşoğlu ile görüştü

ANT1 podcast’inde yapılan bir röportajda, eski baş müzakerecisi Andreas Mavroyiannis de dahil olmak üzere Anastasiades’in Crans Montana‘da iki devletli çözüm fikrini dile getirdiği yönündeki giderek artan sayıdaki kamu açıklaması hakkında yorum yapması istendi.

Eski DISI lideri Neophytou geçen ay Anastasiades’i o dönemki Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüştükleri konusunda temiz bir sayfa açmaya çağırmıştı.

Neophytou, Anastasiades ve Nikos Hristodulidis’in (o dönemki dışişleri bakanıydı) 2018’de Crans Montana görüşmelerinin çökmesinden aylar sonra New York’taki Peninsula otelinde Çavuşoğlu ile görüştüğü beyanında bulunmuştu.

Anastasiades, Ulusal Konsey’e brifing verdiğini belirterek,  “Kızgın insanlarla uğraşmak istemiyorum. Acı, hayal kırıklığı hissidir ve siyasi söylemi yönlendiremez” ifadelerini kullandı.

Anastasidis ayrıca, “Duyduklarıma rağmen sessiz kalmayı öğrendim” açıklamasında bulundu.

Anastasidis: Hiç kimseyle iki devletli bir çözüm konuşmadım

Aynı zamanda Neophytou’dan günlüklerine göz atmasını ve 2018’de New York’ta söylenmiş olabilecek veya söylenmemiş olabilecek şeyleri hafızasında yeniden düzenlemesini istedi.

“Hiç kimseyle iki devletli bir çözüm hakkında konuşmadım. Tek sürdürülebilir ve uygulanabilir çözüm olarak görebildiğim için tartıştığım ve önerdiğim şey, güçlerin merkezden uzaklaştırılmasıydı.”

Anastasiades ayrıca, Kıbrıslı Rum müzakere ekibinin eski üyesi Toumazos Tsielepis‘in Türkiye’nin Crans Montana’da garantilerin kaldırılması ve tek taraflı müdahale hakkını kabul eden bir belge sunmadığı yönündeki son iddialarını da açıkça reddetti.

“Umarım Mavroyannis önümüzdeki on yıllar boyunca yaşar”

“Duyduğum şey, Anastasiades’in kalkıp gittiği… orada olmayan insanlardan gelen bu kadar iğrenç şeyler duymak üzücü. Ya da Anastasiades’in kalkıp görüşmelerden ayrılması ya da görüşmelerin sona ermesini istemesi”

Anastasiades, “Neyse ki Mavroyiannis hala hayatta ve umarım önümüzdeki on yıllar boyunca yaşar. Umarım bir noktada tüm bu hikayeler, Kıbrıslı Rumların pozisyonları yerine Türk pozisyonlarını haklı çıkaracak şekilde sona erer” diye ekledi.











Başa dön tuşu