GenelGüncelInstagramKıbrısManşetÖzgür Doğa Özgür ÇevreSağlıkSiyaset

Tabipler Birliği, Teknecik’ten salınan zehirli duman konusunda uyarıda bulundu!


Kıbrıs Türk Tabipler Birliği (KTTB) son günlerde standart dışı yakıt kullanımı nedeniyle simsiyah zehir saçmaya devam eden Teknecik Santrali konusunda açıklama yaptı. Prof. Dr. Ceyhun Dalkan imzasıyla yayımlanan bildiride, Teknecik santralinden salınan dumanın “açık şekilde ucuz, sülfür oranı yüksek” bir yakıttan kaynaklandığını vurgulayarak, “yöneticiler tarafında zehirleniyoruz” açıklamasında bulundu

Prof. Dalkan: Kirli duman çok ciddi kalp, akciğer hastalıkları, kanser, felç, kalp krizi ve birçok hastalıklara neden olur

KTTB adına açıklama yapan Prof. Dalkan, Teknecik elektrik santralinden çıkan siyah dumanın hem Kıbrıs’ı hem de tüm bölgeyi zehirlemeye devam ettiğine dikkat çekerek, “Açık şekilde ucuz, sülfür oranı yüksek, kalitesiz yakıt kullanılarak ‘yöneticilerimiz’ tarafından zehirleniyoruz” ifadelerini kullandı.

Elektrik santrallerinden çıkan kirli duman çok ciddi kalp, akciğer hastalıkları, kanser, felç, kalp krizi, çocuklarda gelişim bozukluğu ve birçok hastalıklara neden olduğuna vurgu yapan Prof. Dalkan, bilimsel olarak zehirli dumanın vücutta meydana getirdiği hasarları sıraladı.

Prof. Dalkan, zehirli dumanın vücutlarımızda meydana getirdiği hasarları şu şekilde sıraladı: 

“Kirli duman santrallerden salınan partikül maddeler (PM10, PM2.5) ve kimyasal kirleticiler, hava yollarını tahriş ederek astım ve kronik bronşit gibi solunum yolu hastalıklarına neden olabilir veya hasta olanların semptomlarını kötüleştirebilir. Akciğer fonksiyonlarının azalmasına ve kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) gelişimine yol açabilir.

Bu tarz hava kirleticiler, kanın pıhtılaşmasını ve damar tıkanıklıklarını artırarak kalp krizi ve inme riskini yükseltir.

Uzun süreli maruz kalma, kan basıncını artırarak hipertansiyon gelişmesine neden olabilir.

Özellikle partikül maddeler, ağır metaller ve polisiklik aromatik hidrokarbonlar (PAH) gibi kirleticilere maruz kalmak, akciğer kanseri riskini artırır.

Toprağa ve havaya salınan civa ve kurşun gibi ağır metaller, sinir sistemine zarar vererek nörolojik bozukluklara ve bilişsel işlev kayıplarına yol açabilir.

Çocuklarda, hava kirliliğine maruz kalma, beyin gelişimini olumsuz etkileyebilir ve öğrenme güçlükleri, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB) gibi sorunlara neden olabilir.

Hamile kadınların hava kirliliğine maruz kalması, düşük doğum ağırlığı, erken doğum ve doğum kusurları gibi komplikasyon riskini artırabilir.”

“Teknecik’e filtre alınmalı, alınana kadar yüksek kalite yakıt kullanılmalı”

Açıklamasına, Avrupa Birliği’nin enerji kullanımı konusunda ileriye dönük attığı adımlara atıfta bulunan Prof. Dalkan, yöneticilerin yenilebilir enerji kaynaklarına yatırım yapması gerektiğini, bu yönde yatırım yapmak isteyenlerin de önünün açılması gerektiğine işaret etti.

Teknecik elektrik santralinden salınan zehirli duman hem bugünümüzü hem de yarınımızı zehirlemekte, sağlık ve çevre sorunlarına yol açtığını belirten Dalkan, “İvedi şekilde Teknecik’e filtre alınmalı ve filtre alınana kadar kaliteli yakıt kullanılması hayati derecede önemli bir halk ve çevre sağlığı sorunudur” ifadelerini kullandı.

Prof. Dalkan, “İnsanları, bizleri ve doğayı bu kadar rahat zehirleyen ve buna onay veren Başbakan, hükümet üyeleri ve Kıb-tek yöneticilerini temiz yakıt tedariki için harekete geçmeye davet eder, bu konuda gerekli yasal girişimleri yapacağımıza belirtmek isteriz” sözleriyle açıklamasını sonlandırdı.











Başa dön tuşu