GüncelInstagramKıbrısManşetSiyasetYaşam

Eğitim sendikaları: Eğitim, ayrışmanın değil, birlikte yaşama kültürünün bir aracı olmalıdır!






Eğitim alanında faaliyet gösteren Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS), Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS) ve Doğu Akdeniz Üniversitesi Akademik Personel Sendikası (DAÜ-SEN) ortak bir açıklama yayımlayarak, adadaki barış kültürünü yeşertmek için faaliyet gösteren “Imagine” isimli iki toplumlu projeye yönelik adanın güneyinde başlatılan soruşturmayı kınadı

Tatar’ın seçtirilmesi sonrası, Kıbrıslıtürk üyelerin İki Toplumlu Eğitim Komitesi’ne katılımı yasaklanmıştı

KTÖS, KTOEÖS ve DAÜ-SEN ortak bir basın açıklaması yayımlayarak, barış kültürünü geliştirmek için çalışmalar yürüten iki toplumlu Imagine projesine adanın güneyinde başlatılan soruşturma kararını kınadı. Soruşturma, projenin ‘Duvarsız Sınıf’ adı altında düzenlediği gezi programına Girne Limanı ziyaretini dahil etmesi sonrasında başlatıldı.

UNFICYP PIO

Ersin Tatar’ın Türk yetkililer tarafından adanın kuzeyine “Cumhurbaşkanı” olarak atanmasının sonrasında yine barış kültürü için uğraş veren İki Toplumlu Eğitim Komitesi’ne Kıbrıslıtürk öğretmenlerin katılımının yasaklanmasının hatırlatıldığı ortak bildiride, bu kararın iki toplumlu eğitim projesine zarar verdiği ve sendikaların bu kararı başından beri eleştirdiği ifade edildi.

Eğitim sendikalarının konu ile ilgili yayımladığı ortak bildiri şu şekilde devam etti: 

“Girne gezilerine yönelik faşist tepkiler eğitimin siyasi malzeme haline getirilmeye devam ettiğini göstermektedir”

“Son olarak, Güney Kıbrıs’ta Imagine programı kapsamında düzenlenen Girne gezilerine yönelik faşist çevreler tarafından yapılan tepkiler ve saldırılar, eğitimin siyasi malzeme haline getirilmeye devam ettiğini göstermektedir. Oysa bu tür projeler, toplumları birbirine yakınlaştırmak için vardır ve hiçbir kesim, eğitimin barış kültürü inşa etme gücünü yok etmeye çalışmamalıdır.

“Eğitim, ayrışmanın değil, birlikte yaşama kültürünün bir aracı olmalıdır”

Çözüm, Imagine gibi projelerin iki toplumun ortak iradesiyle yürütülmesidir. Bunun sağlanabilmesi için İki Toplumlu Eğitim Teknik Komitesi sürece yeniden dahil edilmeli ve Imagine programı, olması gerektiği gibi iki tarafın eşit katılımıyla devam ettirilmelidir. Eğitim, ayrışmanın değil, birlikte yaşama kültürünün bir aracı olmalıdır.

Eğitim sendikaları olarak, kuzeyden ve güneyden gelen tüm saldırıları kınıyor, eğitimde ortak sahiplik anlayışının korunması gerektiğini vurguluyoruz. Barış kültürünü güçlendiren projeler, İki Toplumlu Eğitim Teknik Komitesi çerçevesinde yürütülmeli ve eğitimde iş birliği ancak ortak irade ve sorumlulukla sağlanmalıdır”













Başa dön tuşu