InstagramKıbrısManşet

Özer: Yasal mevzuat yok, uygulama TİS’e göre yapılıyor. Doğru mu yapılıyor?

Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu (Kıb-tek) eski Asbaşkanı ve Merkezi İhale Komisyonu (MİK) eski Başkanı Asım Özer, Kıb-tek’te yapılan skandal ve şaibelerle dolu sınav ve istihdamlara ve yapılanları savunan kurum Müdürü Dalman Aydın‘ın savunmasına işaret etti, Başbakan ve diğer yetkililere uyarıda bulunarak eksik yasal düzenlemeleri hatırlattı

Özer: İstihdamlarda izlenen prosedür sözleşmeye uygun mu yapıldı önce bunun yanıtını versinler

Sosyal medya hesabndan açıklama yapan Özer, Kıb-tek personelinin işlerini düzenleyen yasal mevzuatın hala daha olmadığını ve sadece Toplu İş Sözleşmesi uygulandığını söyleyerek, “Bu istihdamlarda izlenen prosedür Toplu Sözleşmeye uygun mu yapıldı önce bunun yanıtını versinler” dedi.

Özer şöyle devam etti;

“Bu uygulamalar yapılırken Toplu Sözleşmede açıkça belirtilmemişse dahi;

• fırsat eşitliğini başından sonuna kadar uygulanmasını sağlayabilecek kriterlerin belirlenmesi;
• doğru seçimler yapılmasını sağlamak için kriterlerin belirlenmesi;
• objektif değerlendirme yapılması için açık ve anlaşılır yöntem belirlenmesi;
• yazılı ve sözlü sınavın neticeleri ilan edildikten sonra makul bir itiraz süresinin sağlanması;
• başından sonuna sürdürülen tüm prosedüre yönelik hesap verebilecek bir süreçten sorumlu olduklarının farkındalığı ile işlemlerin yürütülmesi şarttı. Asli görev buydu. Müdürlük bunların hepsini yapılmalıydı yönetimdeki üyeler de doğru yapılacak bu işlemlere hiç karışmamalıydı!

“Yasada memurlara yönelik hükümler vardır ancak istihdam edilecek işçiler için eksiktir”

Yanıt isteyen bir konu, özellikle geçici işçi statüsü istihdamında ve daha sonra bu çalışanların esas kadroya atanması sürecinde yukarıda belirtilenlerden hangisi yapıldı? Sadece bir tanesi bile eksikseydi bu istihdam işlemlerinin durdurulması gerektiği biliniyor mu?

Kamu Görevlileri Yasası’nın önemli bir eksikliği vardır. Bu yasada memurlara yönelik kapsamlı hükümler vardır ancak daimi ve geçici statüde istihdam edilecek işçiler için bu hükümler eksiktir. Örneğin geçici istihdamının nasıl yapılacağı bu mevzuatta yoktur! Sittin senedir de bu eksiklik yokmuş gibi hayat devam ediyor! Ama ne vardır?”

“Mevzuata uygunluk sağlandı mı? Bu mevzuattan haberdar olan var mı?”

Özer, Kamu Görevlileri Yasası’ndan sonra 1992 yılında yürürlüğe giren İş Yasası olduğunu belirterek, yasanın herhangi birinin şahsına ait bir şirketi olsa dahi işe alınacak olan personelin nasıl istihdam edilebileceğini bile düzenlediğini söyledi.

Özel işyerlerine ilaveten kamuda ve Kıb-tek, DAÜ gibi kamu yönetiminde olan kurumlarda her ne şekilde istihdam yapılacaksa İş Yasasına uygun işlemler yapılmasının kaçınılmaz olduğunu söyleyen Özer , “Kıb-tek’e yapılan geçici istihdam işlemlerinde bu yasaya göre izlenmesi gereken prosedürün hangisini yapıldı? Bü süreçte bir kez bile bu mevzuat dikkate alındı mı? Mevzuata uygunluk sağlandı mı? Bu mevzuattan haberdar olan var mı?” diye sordu.

“Gerekli bilgiye gelince bunları ne anlamak ne de bilmek isterler”

Özer’in açıklamasının devamı şu şekilde;

“Yönetim kurulu deriz ya, emin olunuz ki, siyasetçilerin belirlediği yönetim kurulu üyelerinin birçoğu ne Toplu İş Sözleşmesini bilir, ne tüm ülkenin elektriğinin üretimi, iletimi, dağıtımı ve finansal yönetimine yönelik bilgi sahibidir! Gerekli ilgiye gelince bunları ne anlamak ne de bilmek isterler!

Hal böyle olunca Müdürlüğe ve ona bağlı amirliklere çok önemli görevler düşer. Onun için aynen 2018’de yapıldığı gibi, yönetim kuruluna yapılan her önergenin hangi yasal dayanakları olduğu önergede açıkça belirtilmeli, önerge ekine konulmalı ve bunların uygunluğu saptandıktan sonra kararın üretilmesi yöntemi uygulanmalıdır. Prosedür böyle belirlenmişti.

Bu yöntem hem yönetim kurulu üyelerine yasal dayanağı olmayan karar üretilemeyeceğini gösteren bir durumdu hem de kurumda çalışanların yasal mevzuata aykırı işlem yapılamayacağını ve yapılacak işlerin nereye dayandırılarak yapılacağının farkındalığını sağlattıran bir uygulamaydı.

“Yapılması gereken, sınav dediğiniz ama aslında torpilli istihdam olan işlemlerin iptal edilmesidir”

Sanırım, bu uygulama o dönem görevde olan yönetim kurulu görevden ayrılır ayrılmaz uygulamadan kaldırılmıştır! Bu da ne durumda olduğumuzu net özetleyen bir faktördür

Dolayısıyla, özellikle şu anda müdürlük makamı ile yönetimde üye olanlar yaptıkları gayriyasal işlemler, toplu iş sözleşmesine aykırı uygulamalar ve iyi idare yöntemlerinden yoksun uygulamalara yönelik getirilen eleştirilere ne kulaklarını kapasınlar ne de vurdumduymazlık sergilesinler.

Hiç gecikmeden yapılması gereken, bu sınav dediğiniz ama aslında torpilli istihdam olan işlemlerin iptal edilmesidir. Eğer istihdam gerekirse, ki sendika özellikle işçi isteriz diyor, bunun için mükemmel bir istihdam yöntemi ile gereğini yapacaksınız.

“Nasıl işin içine ettiyseniz şimdi de yanlışlarınızı düzeltecek olan sizsiniz”

Dahası var! Geçici istihdam edilmiş kişileri İş yasasına uygun bir şekilde işten durduracaksınız. Nokta!

Nasıl işin içine ettiyseniz şimdi de yanlışlarınızı düzeltecek olan sizsiniz. Müdürlük ve bağlı amirlikler de bunların hayata geçirilmesine yönelik gerekli titizliği göstermeli ve öncelikli olarak yanlış istihdamları hayata geçirecek hiçbir şey yapmamalıdır! Bunun için de yeteri kadar gerekçeleri vardır!











Başa dön tuşu