InstagramKıbrısManşet

KAYAD: Toplum olarak bu habere kayıtsız kalmamız endişe verici

Kadından Yaşama Destek Derneği (KAYAD), Kübra Aydın ve Emrah Yılmaz’ın ölümü üzerine yaptığı açıklamada, toplum dönüşümü için elzem olarak nitelediği Ev İçi Şiddetle Mücadele Ağı Yasa Taslağı’nın rafa kaldırılmasını eleştirdi

KAYAD: Toplum olarak bu habere kayıtsız kalmamız endişe verici

KAYAD tarafından yapılan açıklamada, hükümetin Kübra Aydın’ı koruyamadığını belirterek, hükümetin ne yapılan şiddeti önleyebildiğini ne de bu suçun yeniden meydana gelmemesi için bir adım attığı belirtildi.

Eskiden bu tür haberlerin toplumda infial yarattığı söylenilen açıklamada, “Toplum olarak bu habere tamamen kayıtsız kalmamız da ayrıca endişe verici” denildi.

Açıklamada, “Emrah Yılmaz işlediği suç ile yüzleşmektense kendi cezasını kesmeyi tercih etti. Keşke önleyici tedbirler etkili bir şekilde alınıp, polis, geçirilmeyen ev içi şiddet yasası uyarınca üzerine düşeni yapmış olsaydı ve Emrah Yıldız da Kübra Aydın da hala aramızda bulunsaydı” denilerek, acılı ailelere başsağlığı dilendi.

“Hükümetin ve toplumun, bu tavrı onaylaması ile birlikte çok sayıda kaybımızın olacağını biliyoruz”

Açıklamanın tamamı şu şekilde:

“Kübra Aydın’ın, bu toplumun son kadın cinayeti olmayacağından ne yazık ki eminiz. Üstelik Hükümetlerin ve toplumun bu tavrı onaylaması ile birlikte çok sayıda kaybımızın olacağını da biliyoruz.

KAYAD bu gelişmelerden oldukça rahatsızdır.

Kadından Yaşama Destek Derneği (KAYAD), son zamanlarda toplumdaki şiddet eğilimini, özellikle kadına karşı şiddeti engellemek adına çalışmalar yürütmektedir.

“Yıllardır yasa, toplum dönüşümü için elzem olan bir çok yasa gibi rafa kaldırıldı”

Yoğun uğraşlar sonucunda KAYAD’ın hazırladığı Ev İçi Şiddetle Mücadele Ağı yasa taslağı yine KAYAD’ın öncülüğünde Kadına Karşı Şiddettle Mücadele Ağı ile birlikte Meclise sunuldu.

Söz konusu taslak 14 Nisan 2021 Tarihinde Resmi Gazetede yayınlansa da, akabinde gelişen genel seçimlerle kaduk oldu.

Ne yazık ki yasa yapmakla mükellef olan milletvekillerinin eleştirileri yasa taslağını iyileştirme ve iddia ettikleri hataları düzeltme sürecine evrilemedi. Yıllardır yasa, toplum dönüşümü için elzem olan bir çok yasa gibi rafa kaldırıldı.

“Git gide ev içi şiddet mağdurları, sisteme olan inançlarını kaybetmektedir”

Yasa taslağı rafta durdukça kadınlar her gün koruma emirleri ve polis şikayetleri ile ilgili sorunlar yaşamakta, git gide ev içi şiddet mağdurları, sisteme olan inançlarını kaybetmektedir. Söz konusu inanç kaybını polis başvuru sayılarından da gözlemleyebiliriz.

Yıllarca KAYAD ev içi şiddet eğitimi vermis, polis ve diğer kurum ve kuruluşlar tarafından davet edilerek, bu eğitimlerin sürdürülmesine yardımcı olmuştur.

Ayrıca KAYAD, sadece kadınları şiddetten korumak için değil, erkekleri de şiddet uygulayıcıları olmamaları adına eğitim müfredatı hazırladı. Yıllarca bu müfredatın noktası virgülüne kadar eğitim bakanlığı ile birlikte incelemeler yapmış ve nihayetinde zamanın eğitim bakanı ile 24 Aralık 2021 tarihinde Milli Eğitim Bakanlığı ile KAYAD arasında işbirliği protokolü imzalanmıştır.

“Tüm bu davranış ve sorumsuzluklar, halkımızın vicdanını rahatsız etmektedir”

Ancak, bugün, çocuklarımıza şiddetsiz ve eşit ilişkiler hakkında eğitimler verileceğine, okullara sokulan son kitaplara kadınların geleneksel, toplumsal cinsiyet rollerinde oldukları örnekler maalesef okul müfredatlarında yer almaktadır.

Toplum yapımıza ters olan tüm bu davranış ve sorumsuzluklar, halkımızın vicdanını rahatsız etmektedir. KAYAD, bu tür uygulamaların sonuçlarının nereye varacağının bilincinde ve ayırdında olarak, endişelerini tekrar tekrar dile getirmeyi görev bilmektedir”











Başa dön tuşu