Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Eğitim Komitesi, “Yabancı Uyruklu Öğrencilerin Ülkeye Uyumu” adlı 5 basamaklı bir çalışma programı önerisi hazırlayarak, Eğitim Bakanlığı ve ilgili tüm paydaşların bu öneriyi değerlendirmelerini talep etti. TDP çalışmanın hayata geçirilmesi ve sistemli şekilde sürdürülebilmesi için destek vermeye de hazır olduklarını kaydetti
TDP’den 5 basamaklı “Yabancı Uyruklu Öğrencilerin Ülkeye Uyumu” önerisi
TDP, ülkede kontrolsüzce ve hızla artan nüfus nedeniyle; ortaöğretimde 45 farklı ülkeden ve dolayısıyla birçok farklı dil ve kültürden çocuk bulunduğuna ve bu sayıda da son dönemde ciddi artış yaşandığına dikkat çekti.
Eğitim Bakanlığı’nın bu konuda bilimsel ve sistemli bir çalışma yapmak zorunda olduğunu belirten TDP Eğitim Komitesi gerek çocukların gerek ailelerinin, Kıbrıs kültürüne uyum sağlamaları ve günlük yaşama adapte olmaları konusunda hazırladıklarını 5 basamaklı programın, Bakanlık ve ilgili paydaşlar tarafından gerekli ön hazırlık, kadro, bütçe ve çalışma disiplini oluşturularak hayata geçirilmesi gerektiğini kaydetti.
TDP’nin 5 basamaklı program önerisinde neler var?
TDP hazırladığı programın basamaklarını şöyle açıkladı;
1. Aşama: Yabancı Uyruklu Öğrencilere Türkçe Eğitimi
2. Aşama: Yabancı Uyruklu Öğrencilere Kıbrıs Kültürü Eğitimi
3. Aşama: Yabancı Uyruklu Öğrencilere Danışmanlık
4. Aşama: Yabancı Uyruklu Öğrencilerin Velilerine Dil ve Kültür Eğitimi
5. Aşama: Değerlendirme Merkezi
1. Türkçe Eğitimi
Başta yoğunluğun çok olduğu, Mağusa, İskele, Girne ve Lefkoşa’da sonrasında da tüm ilçelerde öğrencilere yönelik etüt merkezleri kurulmalı ve bu merkezlerde uzman öğretmenler görevlendirilmelidir. Derslerin sürekliliği için eğitim teknolojisinden faydalanarak dijital ortamların hazırlanıp çevrimiçi eğitimin yapılması da bir seçenek olacaktır.
Hazırlık: Bakanlık bu konuda öncelikle bir bütçe ayırmalı ve operasyon ekibi kurmalıdır. Bu ekip için öncelikle hali hazırda öğretmenlik yapan kişilere teklif götürülmeli, kabul edenler olması durumunda “extra bir ödenekle” okul ders saatleri dışında görevlendirilmelidir. Bakanlık, eğitimin yapılacağı binaları (Hali hazırdaki okul binaları da normal ders saatleri dışında kullanılabilir) belirlemeli ve ders verilecek saatler için gerekli izinlendirmeyi yapmalıdır.
2. Kıbrıs Kültürü Eğitimi
Yabancı öğrencilerin yalnız dil eğitimi alması yetersiz kalacaktır. Öğrenciler yaşadığı toplumun kültürel ve sosyal yapısını da bilmelidir. Kültür Dairesi önderliğinde ve sivil toplum örgütlerinin da dahil olmasının sağlanacağı teorik ve uygulamalı derslerin verilmesi.
Hazırlık: Bakanlık, Kültür Dairesi’ne vereceği bir talimatla, öğretmen sendikaları ve sivil toplum örgütlerinin de dahil edileceği bir operasyon ekibi kurmalı ve yine bütçe ve bina ayarlamalarını yapmalıdır.
3. Danışmanlık
Yabancı öğrencilerin en büyük sorunlarından biri de herhangi bir konuda kendi dillerinde danışacakları bir birimin olmamasıdır. Eğitim Bakanlığı’na bağlı Eğitim Ortak Hizmetler’in bünyesinde bulunan “Psikolojik Danışmanlık, Rehberlik ve Araştırma Şubesi”nde yalnızca Türkçe danışmanlık yapılmaktadır. Ülkedeki yabancı popülasyonunun yoğun olarak kullandığı dillere göre; Rusça ve İngilizcenin de buraya eklenmesi gerekmedir. (Örneğin; Avusturya bu konuda tam 23 farklı dilde danışmanlık vermektedir)
Hazırlık: Psikolojik Danışmanlık, Rehberlik ve Araştırma Şubesi’ne ilgili dillere hâkim uzmanlar dahil edilmeli, bütçe ayarlanmalı ve ilk aşamada Rusça ve İngilizce sonraki aşamalarda da sırasıyla en yoğun kullanılan diller eklenmelidir. Bu konuyla ilgili hazırlanacak ve içinde iletişim bilgilerinin de bulunacağı broşürler okullarda çocuklara ve ailelere dağıtılmalı ve danışmanlığa ihtiyaç duydukları anda başvuracakları bir yerin olduğu bilgisi verilmelidir.
4. Velilere Dil ve Kültür Eğitimi
Çocukları yanı sıra, yabancı ebeveynlerin de topluma uyum sürecini hızlandırmak hem toplum içindeki uyumlarına hem de bu ailelerin çocuklarının eğitimdeki uyumuna olumlu yönde katkı yapacaktır. Öğrencilerde olduğu gibi velilere de dil, kültür ve sosyal yapı ile ilgili eğitim verilmelidir. Bu kapsamda çalışan velilere online (çevrimiçi) dersler verilebilir. Bu çalışmalara her ilçede bulunan üniversitelerden katkı sağlanabilir. Organize edilerek iyi bir koordinasyon ile adaptasyon süreci hızlandırılabilir.
Hazırlık: Bakanlık, üniversitelere yapacağı bir çağrıyla bu konuda bir toplantı düzenleyerek, ilgili eğitimleri verecek olan kadroları oluşturmalı ve üniversitelerin bu yönde bir katkıyı yapmalarını zorunlu kılmalıdır. Bu eğitim, yine her bölgede bulunan üniversite binalarında verilebilir.
5. Değerlendirme Merkezi
Son basamakta ise uygulanan programın hedefine ulaşıp ulaşmadığını belirlemek olmalıdır. Ayrıca süreç içerisinde biçimlendirici (formatif) değerlendirme; oluşabilecek bir hatayı düzeltme, iyileştirme ve geliştirme imkânı sağlayacaktır. Oluşturulacak bir ölçme ve değerlendirme birimi ile düzenli bir raporlama yapmak, sürecin daha dinamik olmasını sağlanacaktır.
Hazırlık: Bakanlık, değerlendirme komisyonu adı bir ekip kurmalı ve hazırlanan raporlar gerek uzaman kişiler gerekse öğretmen sendikalarının değerlendirme ve fikir sunmasına imkân sağlayacak şekilde paylaşılmalıdır.
“Çalışmanın başlatılması durumunda TDP tüm kadrolarıyla her türlü katkıyı koymaktan geri durmayacaktır”
TDP açıklamasında, tüm bu hazırlık sürecinin iyi bir organizasyonla kısa sürede yapılabileceğine inandığını belirterek, geç kalınmış bu çalışmaların göç alan gelişmiş ülkelerde uygulandığını ve verimli sonuçlar doğurduğunu vurguladı.
TDP açıklamasında, “Elbette fiziki imkânların (alt yapı, yol, hastane, okul, vs) yetersizliği karşısında ilk yapılacak olan uygulama; ülkeye kontrolsüz girişlerin önlenmesi, öğrenci adı altında ülkede kalanların, kaçak yaşayanların, suça bulaşmış yabancı kişilerin tespit edilerek sınır dışı edilmesidir. Ancak hali hazırda meydana gelen bu yoğunluğun daha fazla suç ve suçlu yaratmasının, eğitim ve sosyal hayatta karmaşa meydana getirmesinin önüne geçebilmek için Eğitim Bakanlığı’nın bu uygulamayı en kısa sürede hayata geçirmesi elzemdir” dedi.
TDP, Bakanlığın ve ilgili paydaşların önerileriyle ilgili bir çalışma başlatması durumunda, tüm kadrolarıyla her türlü katkıyı koymaktan geri durmayacağını da sözlerine ekledi.