InstagramKıbrısManşetSağlık

KTTB: Kanserden koruyan HPV aşısı rutin aşı takvimine ivedi alınmalı!

Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği (KTTB) Genel Sekreteri Dr. Ceyhun Dalkan, İnsan Papilloma Virüsü‘ne (HPV) karşı HPV aşılarının devlet tarafından ücretsiz şekilde yapılması gerektiğini belirtti

Dalkan: HPV aşısının ücretsiz yapılmaması anser vakalarının artmasına yol açıyor

Yazılı açıklama yapan Dalhan, İnsan Papilloma Virüsü’nün (HPV), dünya genelinde en yaygın cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlardan biri olduğunu ve rahim ağzı, penis, gırtlak kanseri vb gibi kanserlere neden olduğunu belirterek, aşılamanın HPV’ye karşı en etkili koruma yöntemi olduğunu kaydetti.

Dalkan, “Fakat Kıbrıs’ın kuzeyinde HPV aşısının devlet tarafından ücretsiz yapılmaması, ciddi sağlık risklerine ve kanser vakalarının artmasına yol açmaktadır” diyerek açıklamasına şöyle devam etti;

“2030 yılında 15 yaşına gelmiş tüm kadınların yüzde 90’ının aşılanması hedefleniyor”

“HPV aşısı hem erkek hem kadınlara:

● 9 -14 yaşları arasındaki çocuklara ve gençlere, 6 ila 12 ay arası 2 doz önerilmekte.

● 15 yaşından büyük genç yetişkinlere ve erişkinlere 3 doz halinde önerilir. İlk dozdan sonra ikinci doz 1-2 ay sonra, üçüncü doz ise 6 ay sonra uygulanır.

HPV aşısı ile önlenebilir bir kanser türü olan rahim ağzı kanserini bir halk sağlığı sorunu olarak gören Dünya Sağlık Örgütü, tüm ülkelere rutin rahim ağzı kanseri araması ve aşılama önermiştir. Hedef olarak 2030 yılında 15 yaşına gelmiş tüm kadınların yüzde 90’ının aşılanması hedefini koymuştur.

Kıbrıs’ın kuzeyinde HPV aşısı henüz rutin aşı programının bir parçası değildir. Pahalı olan bu aşıya erişimin sağlanması devletin görevidir. HPV aşısının rutin aşı programının bir parçası haline ivedi getirilmelidir.

Bu, genç nesillerin sağlığını korumak ve kanserden korumak için hayati öneme sahiptir. HPV aşısının rutin aşı takvimine alınması, ülkemizde eksik olan koruyucu sağlık hizmetlerine çok önemli bir katkı sağlayacaktır”











Başa dön tuşu