KıbrısManşet

Anastasiadis: Teslim aldığımdan daha iyi bir Kıbrıs devrediyorum

Yapılacak seçimlerle Kıbrıs Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı‘ndan ayrılmaya hazırlanan Nikos Anastasiadis, Kıbrıs Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı olarak, “Kıbrıs sorununun çözümü için değerlendirilmedik tek fırsat bırakmadığını” söyledi; “sağlıklı bir diyalog için” öneri sunmaya devam edeceğini aktardı

Anastasiadis: Teslim aldığımdan daha iyi bir Kıbrıs devrediyorum

Alithia Gazetesi, Anastasiadis’in Insider dergisine verdiği söyleşinin geniş bir özetini alıntıladı. Anastasiadis’in 2023‘ün Şubat ayında gerçekleşecek seçimlerden sonra Cumhurbaşkanlığını devredecek olmasına ilişkin sarfettiği;  “Teslim aldığımdan daha iyi bir Kıbrıs devrediyorum” sözünü öne çıkardı. Gazeteye göre Kıbrıs sorununun “açık kalan yara” olduğunu söyleyen Anastasiadis, Maraş’ı da “Kıbrıs sorununun çözümünün ayrılmaz parçası” olarak nitelediğini aktardı.

“Kıbrıs sorununda, Kıbrıs Cumhuriyeti olarak değerlendirilmedik tek fırsat bırakmadık”

Anastasiadis, Kıbrıs sorunundaki durağanlığın tamamen Türkiye’nin tavrından mı yoksa Kıbrıs’ın güneyinin tavrından mı kaynaklandığı sorusuna; “Kıbrıs Cumhuriyeti olarak değerlendirilmedik tek fırsat bırakmadıklarını, güvenlik başta olmak üzere Kıbrıs sorununun bütün büyük meselelerinin ilk kez ortaya konulduğu Crans Montana sürecini gündeme getirenin ise kendi hükümetinin kararlılığı olduğunu” iddia ederek yanıt verdi.

“KKTC’de Tatar’n Cumhurbaşkanı olmasından sonra olumsuz gelişmeler yaşandı”

KKTC Cumhurbaşkanlığı’na Ersin Tatar’ın seçilmesinden sonra olumsuz gelişmeler yaşandı” diyen Anastasiadis; “Kıbrıs Türk tarafı iki egemen devleti gündeme getirecek egemen eşitliği çözüm zemini olarak ortaya koyuyor” diye konuştu.

“Maraş’ın statüsünü değiştirmek için Türkiye tarafından dayatılmak istenen emrivakileri engelleyeceğiz”

Nikos Anastasiadis; Maraş’ın ‘kaybedilmesi’ halinde Kıbrıs sorununun çözüm olasılığı olup olamayacağı sorusuna “Kapalı kentin statüsünü değiştirmek için Türkiye tarafından dayatılmak istenen her yeni emrivakiyi engelleme çabasından vazgeçmeyeceğiz. Maraş, Kıbrıs sorununun çözümünün ayrılmaz parçasıdır” cevabını verdi.

“Kıbrıs’ın, güvenlik ve savunma kurumları da dahil AB’ye katılımı yükseldi”

Anastasiadis, dış politikadan bahsederken; ABD ile daha güçlü ilişkiler geliştirdiklerine ve Kıbrıs’a uygulanan silah ambargosunun kaldırıldığına işaret ederek, Kıbrıs’ın güvenlik ve savunma kurumları da dahil AB’ye katılımının yükselmiş olduğunu anlattı.

“EuroAsia jeopolitik, stratejik ve ulusalolarak  önemi bir proje”

EuroAsia Interconnector’un Kıbrıs için önemine de değinen Anastasiadis; “Jeopolitik, stratejik ve ulusal olarak önemi bir proje. Kıbrıs, Yunan ve İsrail elektrik enerjisi şebekelerini, toplamda 1200 kilometrenin üzerindeki uzunluğuyla dünyanın en uzun deniz altı kablo ağı ile bağlayacak, 2 bin megawatt gücünde bir proje” dedi.

Anastasiadis; Bakanlar Kurulu’nun, Kurtarma Planı üzerinden 100 milyon Euro’luk finansman onayladığı EuroAsia Interconnector’un 2028’in ilk yarısında devreye sokulması ile Kıbrıs’ın yeni bir enerji çağına gireceğini düşündüğünü de söyledi.

Haravgi Gazetesi ise bahse konu söyleşinin, Anastasiadis’in 10 yıllık başkanlığı dönemindeki icraatlarıyla ilgili iç meseleler üzerinde durduğu bölümüne ağırlık vererek; “Başkan: Yolsuzlukla İlgili (söylenenler ve yazılanlar) Yalan ve Söylenti… Teslim Aldığından Daha İyi Durumda Bir Kıbrıs Teslim Ettiğini İddia Ediyor” başlığıyla aktardı.











Başa dön tuşu