KıbrısManşet

Kasapoğlu: 1974 sonrasında evlenmem ve Beyarmudu’nda yaşamam gerekçe gösterildi

Beyarmudu Köyü‘nde yaşayan ve İngiliz Üsleri‘nde çalışan Kıbrıslıtürklerin; sosyal sigorta yatırımlarını tam olarak yapmalarına rağmen emeklilik haklarını tam olarak alamadıkları belirtildi. Gösterilen gerekçe ise; ‘1974’ten sonra evlenmeleri, Kıbrıs’ın kuzeyinde yaşamaları sebebiyle emeklilik maaşlarına ilave miktar eklemek için eşlerini bağımlıları olarak gösterememeleri’ oldu

İngiliz Üsleri’nde çalışan Kıbrıslıtürkler emeklilik haklarından tam olarak yararlanamıyor

Alithia Gazetesi, Kıbrıs Cumhuriyeti Sosyal Sigortalar Dairesi’nin, sosyal sigortalı Kıbrıslıtürklere yönelik sunduğu dayanağın; “1974’ten sonra evlenenlerin ve Kıbrıs’ın kuzeyinde yaşayanların, emeklilik maaşlarına ilave miktar eklemek için eşlerini bağımlıları olarak beyan etmelerinin mümkün olmadığı” şeklinde olduğunu aktardı. Buna paralel olarak; sigortalı olan Kıbrıslıtürk dullara, 1974 sonrasında evlendikleri ve Kıbrıs’ın kuzeyinde yaşadıkları gerekçesiyle dulluk maaşı verilmediğini kaydetti.

Gazete, ‘ana teması İngiliz Üsleri içerisinde kalan bölgelerin gelişmesi olan ve ileriki günlerde yer verecekleri söyleşi için’ Beyarmudu Belediye Başkanı’nı ziyaret ettiklerini, söyleşi sonrasında Beyarmudu Belediye Başkanı’nın Sevilay Kasapoğlu ile İsa isimli Kıbrıslıtürkleri çağırarak, emeklilik maaşlarıyla ilgili yaşadıkları sıkıntıları dile getirmelerini talep ettiğini yazdı.

Kasapoğlu: 1974 sonrasında evlenmem gerekçe gösterildi, Pile’ye taşınırsam emeklilik maaşı talebinde bulunabileceğim söylendi

Habere göre Sevilay Kasapoğlu yaptığı açıklamada; eşi Tamer Kasapoğlu’nun 2020 yılında vefat ettiğini ve 33 yıl İngiliz Üsleri’nde çalıştığını, tüm bu yıllarda eşinin Kıbrıs Cumhuriyeti Sosyal Sigortalar Dairesi’ne yatırım yaptığını söyledi. Eşi öldüğü zaman, dulluk maaşı için ilgili daireye başvurduğunu ancak başvurusunun, evliliğinin 1974 sonrasında gerçekleşmesi nedeniyle reddedildiğini, hatta kendisine “Pile’de oturmak için giderse, emeklilik maaşı talebinde bulunabileceği” şeklinde açıklama yapıldığını söyledi.

İsa: Eşim çalışmamasına rağmen; almam gerekenden yaklaşık 300 Euro daha az maaş alıyorum

Aynı sorunlara sahip İsa isimli Kıbrıslıtürk ise; 33 yıl İngiliz Üsleri’nde çalıştığını, 1972 yılında işe başladığını, 1976 yılında İngiliz Üsleri’nin hizmetlerine son verdiğini, 1984 yılında ise yeniden işe alındıklarını belirtti.

63 yaşında erken emeklilik için başvuru yaptığı zaman yüzde 12’lik kesintiyi kabul ettiğini söyleyen İsa; eşi çalışmamasına rağmen eşini “bağımlısı” olarak eklemedikleri için kendisinin yaklaşık 300 Euro daha az maaş aldığını öğrendiğini söyledi.

İsa, emeklilik maaşının bin 100 Euro olduğunu, eşini de dahil etmeleri durumunda ise bin 400 Euro alacağını söyleyerek, kendisinin ölmesi durumunda eşinin dulluk maaşı alamayacağına da vurgu yaptı.











Başa dön tuşu