EkonomiKıbrısManşet

Aşam: UBP-DP-YDP hükümetinin yerel gelir öngörüleri, belediyeleri çalmak üzerine hazırlandı

Devrimci İşçi Sendikaları Federasyonu (DEV-İŞ) Başkanı Koral Aşam; ‘UBP-DP-YDP hükümetinin yerel gelir öngörülerinin, belediyeleri çalmak üzerine hazırlandığını’ söyleyerek, Resmi Gazete‘de yayımlanan ‘Belediye Bütçelerine Destek’ kararını sert bir dille eleştirdi

Aşam: UBP-DP-YDP hükümetinin yerel gelir öngörüleri, belediyeleri çalmak üzerine hazırlandı

Sosyal medya hesabından “Atanmış ‘Üstel’ Hükümeti, belediye emekçilerini medine dilencisi yerine koymaya devam ediyor” başlıklı yazılı açıklama yapan Aşam; 51/1995 Sayılı Belediyeler Yasası‘ndaki 108. maddeyi hatırlatarak, yasada açıkça görülen: ‘Belediyelere, Devlet Bütçesi’nde öngörülen yerel gelirlerin % 9’u (yüzde dokuz) oranında pay ayrılır. Bu pay son nüfus sayımına göre ilgili Belediyelere nüfusları oranında bölüştürülür’ ifadelerini kullandı.

Aşam; “Aylardır, UBP-DP-YDP hükümetinin yerel gelir öngörülerinin, belediyeleri çalmak üzerine hazırlandığını görüyoruz ve mevcut öngörüyü kabullenmediğimizi, bu senaryonun organize hırsızlık operasyonu olduğunu, hem hükumetin başına hem de Maliyenin başına defalarca anlattık” şeklinde konuştu.

“Hükümete, 8.9 milyar TL olarak öngördüğü yerel gelirlerin, mevcut gerçekleşenin çok altında olduğunu söyledik”

Aşam Sözlerine; “8.9 milyar TL olarak öngördüğü yerel gelirlerin, mevcut gerçekleşenin çok altında olduğunu ortalama her ay 1 milyar TL’nin üzerinde seyreden yerel gelirlerin yıl sonunda en az 13-14 milyar olacağını, yaşanan hiper enflasyon neticesinde belediye emekçilerine ödenen hayat pahalılığı farklarını belediyelerin kaldıramayacağını, dolayısıyla emekçilerin birçok belediyede maaş alamaz duruma geleceklerini anlattık” diye devam etti.

“Başbakan ve Maliye Bakanı’nın belediyelerde örgütlü sendikalarla tabiri caizse at pazarlığına girdiğini gördük”

Aşam açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Yapılan görüşmelerde ise Başbakan ve Maliye Bakanı‘nın belediyeler ve belediyelerde örgütlü sendikalarla tabiri caizse at pazarlığına girdiğini gördük. Ülkenin içinden geçmekte olduğu zorlukları da dikkate alarak, hükümetin katkı farklarını verilmesi gerekenin en az yarısı olmasına rağmen 110 milyon TL artırmasını dahi kabullendik. Haftalardır, bu gün verilecek, yarın verilecek, yıl sonuna kadar 3’e bölünüp verilecek, 4’e bölünüp verilecek oyalamalarına dahi sabırlı olduk.

“Bakanlar Kurulu’nun bugün almış olduğu karar ne mali olarak ne yasal olarak kabul edilebilir değildir”

Ancak gelinen noktada anlaşılanın çok uzağında Bakanlar Kurulu’nun aldığı kararla, 110 milyon yerine 85.4 milyon olarak öngörülmesi ve bunu da yasal zorunluluk değil de belediyelere yardım olarak yansıtması, bu da yetmezmiş gibi nüfusa göre değil partizanca belediyelere özel hale getirilmesi, kabullenebileceğimiz noktanın çok ötesindedir.

“Atanmış ‘Üstel’ Hükümeti, belediye emekçilerini medine dilencisi yerine koymaya devam ediyor”

Alınan bu karar seçim arifesinde açıkça belediyeler arasında ayrımcılık, belediye emekçilerini ise “MEDİNE DİLENCİSİ” olarak görmektir. Alınan bu karar, en erken zamanda söz verilip anlaşıldığı noktaya gelmezse, DEV-İŞ ve belediyelerde örgütlü sendikalar olarak, gerekli istişareler yapılarak, söylenmesi gerekenler söylenir, atılması gereken adımlar atılır. Yerin dibine batsın sizlerin partizanlığı da yapacağınız siyaset de.”











Başa dön tuşu