KıbrısSürmanşet

“Kıbrıslı Balıkçıların Hayatı” fotoğraf sergisi Ercan Havalimanı’nda hayat buldu






T&T Havalimanı İşletmeciliği’nin, Kuzey Kıbrıs Kaplumbağaları Koruma Derneği (SPOT) iş birliği ile “Kıbrıslı balıkçıların hayatı” konulu fotoğraf sergisi Ercan Havalimanı’nda açıldı

Beton: Kendimizi deniz yaşamını korumaya adadık

12 Aralık 2022 Pazartesi (Bugün) Ercan Havalimanı’nda yolcu gidiş salonunda son güvenlik noktası sonrasında açılan sergide yer alan fotoğraflar balıkçıların hayatını içeriyor.

Kuzey Kıbrıs Kaplumbağaları Koruma Derneği Yönetim Kurulu üyesi Damla Beton, derneğin deniz yaşamını korumaya adadığını ve çalışmaları sırasında hem halkın hem de ülkemizi ziyaret eden turistlerin yerel kültürümüzün bir parçası olan balıkçılık hakkında pek bilgisi olmadığını fark ettiklerini ifade etti.

ozgur_gazete_kibris_balikcilik_sergi_spot

Kuzey Kıbrıs’ta yaşayan pek çok insan Akdeniz’den faydalanmakta”

Balıkçıların yaşadıkları zorlukları sergilemek amacıyla, balıkçıların hayatına Olkan Ergüler’in kamerasından bir pencere açmak istediklerini ve “Kıbrıslı Balıkçıların Hayatı” fotoğraf sergisini hayata geçirdiklerini ifade etti.

Beton, “Akdeniz’in incisi Kıbrıs adası. Masmavi denizlerle çevrili bir cennet. Kuzey Kıbrıs’ta yaşayan pek çok insan bu denizden faydalanmakta. Balıkçılık ise denizlerimizden faydalanan ülkemizdeki en önemli sektörlerden birisi.

ozgur_gazete_kibris_balikcilik_sergi_spot1

“Balıkçılık sosyoekonomik olarak hem pek çok ailenin geçim kaynağı hem sağlıklı nesillerin garantisi”

Balıkçılık sosyoekonomik olarak hem pek çok ailenin geçim kaynağı hem sağlıklı nesillerin garantisi hem de ülkemizi ziyaret eden turistlerin en çok sevdiği besinlerden birisini sağlayan önemli sektörlerdendir.

Bu nedenle sürdürülebilirliği çok önemlidir. Sürdürülebilir balıkçılık, mavi denizler, güzel sahiller kısacası eşsiz doğa güzellikleri ile Kuzey Kıbrıs demektir” dedi.

“Ercan Havalimanı’ndaki sergi balıkçı ve yaban hayatına dikkat çekiyor”

Beton, Ercan Havalimanı’nda sergi izleyenlerine ülkemizde yaşanan hedef dışı av (deniz kaplumbağaları, yunuslar, balinalar, foklar, köpekbalıkları, vatozlar ve deniz kuşları gibi tehlike altındaki türlerin istenmeden yakalanmasını) sorununa hem balıkçı hem de yaban hayat yönünden değinildiğini kaydederek, serginin balıkçı ve yaban hayat arasındaki çatışmaya parmak bastığını söyledi.

ozgur_gazete_kibris_balikcilik_sergi_spot2

“Ercan Havalimanı yetkililerine teşekkür ediyoruz”

Yaptıkları çalışmalardan yılda ağlara 36,000 köpekbalığı ve vatoz türü balığın ve 2,500 kadar da deniz kaplumbağasının takıldığını tahmin ettiklerini anlatan Beton; “Bu sadece yaban hayata zarar vermiyor, balıkçılarımızın da zarara uğramasına neden oluyor. SPOT olarak hem de ülkemiz balıkçılığını yerel kültürümüzün bir parçası olarak tanıtmak ve böylece onları desteklemek amacı ile sergimizi Ercan Havalimanı’na taşıma fırsatı verdiği için T&T Hava Limanı İşletmeciliği’ne teşekkür ederiz” dedi.









Başa dön tuşu