KıbrısManşet

Özersay: Din eğitimi; çocuk istismarı tehlikesi bertaraf edilerek; devlet denetimiyle yapılmalıdır




Halkın Partisi (HP) Genel Başkanı Kudret Özersay, Türkiye’nin “Kıbrıs meselesi diye bir meselesi yokken” bile Kıbrıslıtürklerin kimlik mücadelesini bırakmadığını hatırlatarak, ülkede din ve vicdan hürriyeti olduğunu hatırlattı, devlet gözetimi olmadan bu konuda faaliyet gösteren derneklerin derhal denetlenmesi gerektiğini vurguladı

Özersay: Bu faaliyetlerin bir bölümü Anayasa’ya da aykırıdır

Sosyal medya hesabından açıklama yapan Özersay, gazetemizin iki gündür kamuoyuna taşıdığı “ülke cemaatlere teslim edildi” haberlerine atıfta bulundu, yetkilileri göreve çağırdı.

ozgur_gazete_kibris_sevkad_dernek_ogrenci_din_cemaat

Özersay, Kıbrıs Türk kimliğinin bazı konularda kendine has ve farklı olmasının bir olumsuzluk değil bir zenginlik olduğunu görmek yerine, milli ve manevi değerlerinin “yetersiz” olduğu savsatasıyla ülkede “laiklik karşıtı” faaliyetlerde bulunanlar olduğunu söyledi.

Özersay, “Bu faaliyetlerin bir bölümü Anayasa’ya da aykırıdır. Çünkü Anayasa’mıza göre ‘din eğitim ve öğretimi devletin gözetim ve denetimi altında’ yapılmak zorundadır. Bazı derneklerin devletin gözetim ve denetimi olmaksızın din eğitim ve öğretimi niteliğindeki faaliyetleri ile dini siyasete alet eden siyasi içerikli faaliyetleri yürürlükteki yasalara da aykırıdır” dedi.

“Din eğitimi; çocuk istismarı tehlikesi bertaraf edilecek şekilde bilimsel bir yaklaşımla devlet gözetim ve denetimiyle yapılmalıdır”

ozgur_gazete_kibris_cemaatler_din_tarikat_sevkad_erkek_ogreciler
Haberin detayları için TIKLAYIN

Ülkede din ve vicdan hürriyeti olduğunu, bunun benimsendiğini ve herkes kendi çocuğuna kendi dinini öğretebileceğini, bunun da bir hak olduğunu vurgulayan Özersay, öte yandan din eğitim ve öğretiminin esasen bir eğitim faaliyeti olduğunu, çocukların yaşına bağlı olarak içeriğinin şekillendirilmesi, çocuk istismarı tehlikesi bertaraf edilecek şekilde bilimsel bir yaklaşımla devlet gözetim ve denetimiyle yapılması gerektiğini belirtti.

Özersay, “Aynen Anayasa’mızda vurgulandığı gibi. Kıbrıs Türkü bu adada yıllarca tüm imkansızlıklara rağmen bayrağından, kimliğinden, inancından ve kendine has ibadetinden vazgeçmeyerek bu topraklarda bir kimliği yani Kıbrıs Türk kimliğini var etti, yaşattı” dedi.

“Türkiye’nin Kıbrıs meselesi diye bir meselesi yokken bile kimlik mücadelesini bırakmadık”

Özersay şunları kaydetti;

“Biz 1950lerde yetkililer Türkiye’nin Kıbrıs meselesi diye bir meselesi yoktur derken bile bu adada kimlik mücadelesini bırakmadık, bundan sonra da bırakmayız.

Atatürk’ün ortaya koyduğu medeniyete dair değerler temelinde bu topraklarda Kıbrıs Türk kimliğini var etme mücadelemize devam edeceğiz.

Bu mücadelede devletimizin laik ve demokratik karakteri olmazsa olmazdır, o nedenle ülkemizdeki bazı derneklerin faaliyetleri derhal denetim altına alınmalıdır”











Başa dön tuşu