EkonomiKıbrısManşet

KTEZO: Bu müdahaleler hepimize yapıldı, KTMMOB eylemine destek veriyoruz




Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatkarlar Odası (KTEZO), Kıbrıs Türk Mimar Mühendis Odaları Birliğinin (KTMMOB) yarın Meclis önünde yapacağı eylemine destek belirterek, bu müdahalelerin herkese yapıldığını hatırlattı

KTEZO: Binlerce insanın mesleğini, toplumun geleceğini etkileceyecek, bir yasa önerisi böyle mi hazırlanır?

“Ülkenin kalkınmasına engel mi çıkarıyorlar?” başlıklı yazılı açıklama yapan KTEZO Yönetim Kurulu, Meclis’e sevk edilen üç imzalı bir taleple KTMMOB Yasası’nda değişiklik istenmesini “Düğün değil bayram değil” diyerek yorumladı.

Açıklamada, “Aslında en önemli sorun işin yönteminde saklıdır. Bir yasa değişikliği alel acele kapı arkalarında mı yapılır? Kimse duymadan görmeden binlerce insanın mesleğini, toplumun geleceğini etkileceyecek, belkide yok edecek yasa önerisi böyle mi hazırlanır? Bu başlı başına bir saygısızlık değil mi?” diye soruldu.

“Örgütlere ve yasalarına müdahale de nereden çıktı?”

Açıklama şöyle devam etti;

“Bu ülke toprağı üzerinde, ormanında, sahilinde, deresinde yapılan inşaat projeleri KTMMOB’un onayına sunulur. Ne olup bittiğine dair hem bilgi hem yasalara uygunluk hem de denetim bu yolla gerçekleşmiş olur.

KTMMO Birliği’nin yürüttüğü bu faaliyetlerde bir eksiklik, zaafiyet ve kapasite sorunu tesbit edildiğinden dolayı mı değişikliğe gitmek isteniyor?

Yağmanın, talanın dere tepe düz gittiği bu coğrafyada yeterince titizlik ve denetim mi yapmıyorlar?

Ülkenin kalkınmasına ilişkin yatırımlara yasaları hiçe sayarak engel mi çıkarıyorlar?

Sorunun nerede olduğu, nasıl oluştuğu ortaya konmadan, gerekçeleri tartışılmadan örgütlere ve yasalarına müdahale de nereden çıktı?

Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatkarlar Odası yıllarca benzer girişimlerle karşı karşıya kaldı. Sorumluluklarını yerine getirmeye çalışırken dışardan müdahalelerle ele geçirilmek istendi.

Olmayınca da bölmek, yok etmek için defalarca kapalı kapılar ardında hazırlanan yasa önerileri Meclise gönderildi. Yasa ile kurulan odamızın karşısına örgütler kurduruldu.

Bütün bu müdahalelerden kim ne kazandı?

Herşeye rağmen tüm iyi niyetimizle belirtemiz gerekir ki; KTMMO Birliği’nin yasalar çerçevesinde yürüttüğü faaliyetlerde eksik, zaafiyet veya kapasite sorunu varsa bunun yaptırımı yok etmek veya devre dışı bırakmak değildir.

Nereden bakılırsa bakılsın, kabul edilemez girişimlerle karşı karşıyayız. KTMMO Birliği’ne yapılan müdahaleyi topluma yapılmış bir müdahale olarak sayarız. Kapıdan giriş yapmak yerine bacadan eve girmeye çalışanlar var. Bu ancak art niyetin bir göstergesidir.

“Bu müdahaleler hepimize yapıldı”

Bir toplumun ayakları üzerinde durması, o toplumun kurumlarını, o toplumun kapasitesini artırmak, üretime katılımını sağlamakla olur.

Biri yapar, gerisi bakarsa orada ne saygı ne de gelişme olur. Bugünkü sorunun da kaosunda nedeni burada aranmalıdır.

Yarınki Meclis önündeki eyleme üyelerimiz yanında toplumun katılımı için çağrı yapar, bu müdahalelerin hepimize yapılmış olduğunu bir kez daha tekrarlarız”

Neler olmuştu?

UBP-DP-YDP Hükümeti, ülkedeki tüm kurumları ve meslek odalarını by-pass etmek için yeni bir hamle yaptı ve “kaçak külliye” ve TOKİ’nin ülkemizde yapacağı öngörülen mimari projelerde karşılarına problem(!) çıkmaması adına “vizeye gerek duyulmaması” için yasa önerisi hazırlamış ve Meclis’e sunmuştu.

Yerli kurumları by-pass etmek için dört koldan saldırıyorlar!

“Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (Değişiklik) Yasa Önerisi”, Ulusal Birlik Partisi‘nden (UBPÖzdemir BerovaDemokrat Parti‘den (DPSerhat Akpınar ve Yeniden Doğuş Partisi‘nden (YDPTalip Atalay‘ın imzasıyla Meclis‘e sunulmuştu.

Öneriye göre; “Devlete ait projeler ve uluslararası antlaşmalar veya bunlara dayanan protokoller uyarınca yapılacak projeler için vize alınması gerekmez” ibaresi yasaya eklenecek.

Yasa değişikliği yapılırsa, mimarı vatandaş olmayan, ülkemizde hazırlanmayan, yerli meslek odalarından onay ve vize almayan her türlü proje hayata geçirilebilecek ve yerli tüm kurum ve meslek odaları by-pass edilmiş olacak.

Mimar dava açtı!

TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan‘ın geçtiğimiz sene KKTC Meclisi‘nde yaptığı konuşma sırasında “müjde” olarak duyurduğu, Türkiye’deki “kaçak külliye”nin bir benzerinin ülkemizde yapılacağı haberi sonrası, “yavru külliye” projesinin Türkiyeli mimarı Hilmi Güner Bakanlar Kurulu tarafından usulsüzce ‘KKTC’ vatandaşı yapılmıştı.

Edoğan KKTC Meclisi’nde konuşma yaparken

Mimarlar Odası tarafından “meslek etiğine aykırı” denilerek dava edilen vatandaşlık sonrası projesine vize almak isteyen mimar, Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’ne bağlı Mimarlar Odası’na üye olmak için başvurmuş ancak Oda’nın şartlarını yerine getirmediği ve dava süreci devam ettiği gerekçesiyle reddedilmişti.

İlgili Bakanlar Kurulu kararı

Bunun üzerine ilgili mimar, geçtiğimiz aylarda Mimarlar Odası’na dava dosyaladı. Bu arada külliye de tüm hızıyla devam ediyor.

Hilmi Güner
Foto: Pınar Barut








Başa dön tuşu