KıbrısManşet

Maviş: Yapılmak istenenler 200 milyon TL’yi geçmez ama hükümet 1.36 milyar TL toplamak istiyor






Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) Genel Sekreteri Burak Maviş, hükümetin yaşanan acıyı ekonomik istismara çevirme niyetinde olduğunu, böyle bir durum için mahkemeye başvurmak zorunda kaldıklarından dolayı üzgün olduklarını kaydederek, Cumhurbaşkanlığı makamında bulunan Ersin Tatar‘ın da psikologların incelemesi gereken bir durumda olduğunu söyledi

Maviş: Böyle bir konuda Mahkemeye gittiğimiz için üzgünüz

Özgür Web TV‘de yayınlanan Özgür Yorum programında Damla Dabis‘in sorularını yanıtlayan Maviş, böyle bir konuda Mahkemeye gittikleri için üzgün olduğunu belirterek, ülkeyi yönetenlerin; insanların halinden, dayanışmadan, yardımın nasıl toplanacağından ve dayanışma ruhundan yoksun bir karar ürettiğini kaydetti.

Maviş, “Bir yıl içinde üçüncü defa Anayasa Mahkemesi’ne başvurma noktasında bizi mecbur bıraktılar. Anayasa maddeleri açık olmasına rağmen, kimseye sormadan, bir uzlaşı kültürü aramadan, Bakanlar Kurulu kendi başına tüm toplumu etkileyen kararlar üretiyor” dedi.

“Sayın Tatar için cümle kurmaya değmez”

Hükümetin, asgari ücretliyi ve emekliyi bile Mahkeme kapısında hak aramak zorunda bıraktığını belirten Maviş, daha önce de benzer süreçleri yaşadıklarını ve adalete güvendiklerini, yargının bu hukuksuz ve dayanışma ruhundan yoksun anlayışı durduracağına inandıklarını kaydetti.

Cumhurbaşkanlığı makamında bulunan Ersin Tatar’ın, “Karar Anayasa’ya aykırı ancak şimdi kamuoyu vicdanı var, kim gidip Mahkemeye başvuracak” sözlerini de değerlendiren Maviş, “Sayın Tatar için cümle kurmaya değmez. Pişkinliği, kullandığı cümleleri ve zaman zaman paylaştığı fotoğrafları herkes görüyor. Psikologların incelemesi gereken bir hali var. Her acıdan pay çıkaranlar var, bunlarla ilgili konuşmak vakit kaybıdır” dedi.

“Beton yığınlarının altında kalan çocuklara betondan bir anıt yapacaksak bu bizim utancımız olsun”

Mağusalı bir öğretmen olarak, bugün okulları açtıklarını, özellikle ortaöğretimde ciddi bir yas olduğunu, depremde kaybedilen Kıbrıslıtürk çocukların, öğretmenlerle en az yedi yıl geçirdiğini anlatan Maviş, bu çocukların kardeşlerinin de hala okullarda öğrenim gördüğünü ve ilkokullarda da travma yaşandığını belirtti.

Maviş, “Bizim bir talebimiz de olmadı. Bir anıt yapılabilir ama beton yığınlarının altında kalan çocuklara betondan bir anıt yapacaksak bu bizim utancımız olsun. Spor salonları yapılabilir, maliyetleri bellidir” dedi.

“Yapılmak istenenler 200 milyon TL’yi geçmez ama hükümet 1.36 milyar TL toplamak istiyor”

Türkiye’deki depremden kaçıp, ülkeye gelerek okullara kayıp yaptıran öğrenci sayısının an itibariyle 120 olduğunu kaydeden Maviş, bu öğrencilerin geçici olarak okullara kayıt için başvurduğunu belirtti.

Maviş, “Yardımların bir bölümü bu öğrenciler için kullanılabilir. 2014 yılında ülkenin master planı çıkmış, 5’i UBP hükümeti olmak üzere 7 hükümet üzerinden geçmiş. Şimdi de depremin üzerinden istismar yapmak konusunda kimsenin üstünde yok. Özellikle hükümetin ve Tatar’ın yaptığı bu acıyı ekonomik istismara çevirmektir. 1.36 milyar TL toplamayı düşünüyorlar 13 ayda. Yapılmak istenenlerin miktarı 200 milyon TL’yi geçmez” dedi.

“Adaya kaç depremzedenin geldiği biliniyor, Elçilik kayıt tutuyor”

Ülkeye kaç depremzedenin geldiğinin bilindiğini, Lefkoşa Elçiliği’nin bu kayıtları tuttuğunu ve gelenlerin Lefkoşa’daki spor salonunda bu kayıt işlemlerini yaptığını belirten Maviş, bu rakamlarının açıklanmama sebebinin de şeffaf olunmaması olduğunu vurguladı.









Başa dön tuşu