Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Narin Şefik, 25 Haziran Milletvekilliği ve Yerel Kuruluş Organları Ara Seçimleri‘nde oy kullanacak olan seçmen sayısını 210 bin 121, kurulacak sandık sayısını da 713 olarak açıkladı
210 bin 121 seçmen sandık başına gidecek
Şefik’in açıkladığı rakamlara göre; ülkede son yapılan 25 Aralık Yerel Seçimleri’nde 208 bin 236 olan seçmen sayısı bugün itibariyle bin 885 artarak 210 bin 121 oldu.
Şefik seçimlerde bir milletvekili ve bir muhtar için seçim yapılacağını, bu süreçte boşalan 50 ihtiyar heyeti üyeliği için ise az sayıda başvuru yapıldığı için başvuranların doğrudan seçilmiş olduklarını belirtti.
Başvuruların ardından 43 ihtiyar heyeti üyeliğinin hala boş kaldığını kaydeden Şefik, 3’er ihtiyar heyeti üyeliği boşluğu bulunan 2 yerde yaşanabilecek sorunlara işaret ederek, Kaymakamın önerisi ve Bakanın onayı ile ihtiyar heyeti üyeliğine 43/2009 sayılı Köy ve Mahalle İhtiyar Heyetleri Yasası altında atama yapılabileceğini belirtti.
Şefik: Tacan Reynar da pusulada yer alacak, ilk kez “kaşe mühür” kullanılacak
Oy pusulası ve mühürde değişiklik olduğunu söyleyen Şefik, parti adaylarının üst sırada bağımsız adayların ise alt sırada yer aldığı oy pusulasının bütünü içerisinde sadece bir “EVET” mührü basılabileceğini, 25 Haziran seçiminde ülkede ilk kez “kaşe mühür” kullanılacağını bildirdi.
Adaylığı reddedilen Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Milletvekili adayı Tacan Reynar’ın Seçim ve Halkoylaması Yasası madde 63’e istinaden oy pusulasında yer alması gerektiğini belirten Şefik, YSK’nın mevzuatı uygulamakla mükellef olduğunu vurguladı.
YSK Başkanı Narin Şefik, seçim günü saat 19.00’a kadar sonuçlar ile ilgili haber, tahmin ve yorum yapılmasının yasak olduğunu, 19.00 ile 21.00 saatleri arasında yasağın Yüksek Seçim Kurulu tarafından kaldırılabileceğini, nitekim son yıllarda 19.00 itibarı ile yasağın kaldırıldığını, 21.00’den sonra ise bütün yayınların serbest olduğunu hatırlatarak, kurallara herkesin saygı göstermesini istedi.
YSK Başkanı Narin Şefik, Türk Ajansı Kıbrıs (TAK) muhabiriyle, 25 Haziran’da yapılacak Milletvekilliği ve Yerel Kuruluş Organları Ara Seçimlerine ilişkin bilgileri paylaştı.
“Pusulanın bütününde sadece bir ‘EVET’ mührü basılabilir”
Bir milletvekili ve Lefkoşa Yenicami’de bir muhtar için seçim yapılacağını kaydeden Şefik, milletvekilliği için 6 siyasi parti adayı ile 7 bağımsız adayın; Lefkoşa Yenicami Muhtarlığı için ise 4 adayın yarışacağını söyledi.
Milletvekilliği oy pusulasının, Meclis’te Seçim ve Halkoylaması Yasası’nda yapılan tadilat nedeniyle “alışılagelmiş” oy pusulasından farklı olduğunu belirten Şefik, “O tadilat neticesinde, partiler oy pusulasının üst sırasında, bağımsız adaylar alt sırada yer aldı. Gerek partilere gerek bağımsız adaylara oy verme şekli ‘EVET’ mührü parti veya bağımsız adayların bölümlerindeki karelerin birisinin içerisine bir kez basmakla olacak. Herkesin bir oyu vardır. O bir oyu da oy pusulasının üzerinde 6 parti 7 bağımsız için ayrılan bölümlerde 3×3 santimlik karelerin bir tanesinin içerisine bir kere ‘EVET’ mührü basılarak oy verilmesi gerekir” diye konuştu.
Şefik, seçmenlere seçmen kartları ile birlikte nasıl oy kullanılacağını izah eden bir broşür de göndereceklerini ve sandık kurulu üyelerinin ise 19 Haziran itibarıyla eğitime alınacağını da kaydetti.
“Farklı mühür kullanılacak”
Bu seçimde, farklı mühür (kaşe mühür) kullanılacağı bilgisini de aktaran YSK Başkanı Narin Şefik, “Vatandaşın iradesinin sandığa yansıması noktasında belki daha az hata olur. Mürekkep izi, yansıma, çift mühür gibi sorunlar yaşanıyor, bunun önüne geçmek için bu mührü getirttik. Mürekkep azdı fazlaydı, ikinci defa mühür basılması sorunlarını ortadan kaldırır düşüncesindeyiz. Maliye Bakanlığı da bize gereken desteği sağladı ve mühürler getirildi” dedi.
“İhtiyar heyeti üyeliği boşlukları atama ile doldurulabilir”
Şefik, ihtiyar heyeti üyeliğinde 50 boş yer olduğunu belirterek, bunun için 9 başvuru olduğu ve iki başvurunun reddedildiği bilgisini verdi. Böylece, 5/76 Seçim ve Halkoylaması Yasası’nın 62’nci maddesi uyarınca 7 ihtiyar heyeti üyesinin doğrudan seçilmiş olduğunu ancak 43’ünün boş kaldığını anlatan Şefik, özellikle 3’er ihtiyar heyeti üyeliği boşluğu olan iki yerde yaşanabilecek soruna dikkati çekti.
Birçok resmi makamlara başvuruda muhtardan belge talebi olduğunu ve muhtarın mührü ile 2 azanın imzasının gerektiğini belirten Şefik, “İki yerde 3’er ihtiyar heyeti üyeliği boşluğu vardır. Bir muhtar ve iki aza imzası gerekmesi halinde bu yerlerde sadece bir aza kaldığı için sorun vardır” diyerek, bu sorunun 43/2009 sayılı Köy ve Mahalle İhtiyar Heyetleri Yasası’nın “aday olmaması halinde kaymakamın önerisi ve bakanın onayı ile muhtar veya ihtiyar heyetine atama yapılmasına” olanak sağlayan 7’nci maddenin uygulanarak çözülebileceğini anlattı.
“YSK, mevzuat ne derse onu yapmakla mükelleftir”
Adaylığına ilişkin yapılan itiraz sonucu adaylığı reddedilen TDP Milletvekili adayı Tacan Reynar’ın oy pusulasında yer almasının nedeninin yasaya istinaden olduğunu belirten ve YSK’nın mevzuat ne derse onu yapmakla mükellef olduğunu vurgulayan Şefik, Seçim ve Halkoylaması Yasası’nın ilgili maddesini işaret etti.
İlgili maddede, “Milletvekilliği, belediye meclisi ve ihtiyar heyeti üyeliği aday listelerinin Yüksek Seçim Kuruluna veya İlçe Seçim Kuruluna verilmesinden sonra adaylıktan çekilme veya adaylığa aykırılık, seçim sonuna kadar dikkate alınmaz ve o adayın bulunduğu listede değişiklik yapılmaz. Ancak bu gibiler, seçim sonunda seçilmiş bulunurlarsa, çekilmeleri veya adaylığa aykırılıkları hüküm ifade eder ve yerlerine, listede sıra itibarıyla kendilerinden sonra gelenler seçilmiş olur” ifadeleri yer alıyor.
“Her sandıkta 3 olmak üzere toplam 2 bin 139 sandık görevlisi bulunacak”
YSK Başkanı Narin Şefik, 25 Haziran Ara Seçimleri ile ilgili seçmen, sandık ve görevli sayılarını da paylaştı.
Şefik’in aktardığı bilgiye göre, 210 bin 121 seçmen için ülke genelinde 713 sandık kurulacak ve her sandıkta 3 olmak üzere toplam 2 bin 139 devlet görevlisi bulunacak. Ayrıca partilerin ve bağımsız adayların görevlileri de sandıklarda bulunabilecek. İlçe Seçim Kurullarında veri girişi ile ilgili ise 87 görevli çalışacak. Bunlar dışında 6 ilçede farklı görevleri yürütmek üzere 100’e yakın insan bulunacak.
Şefik, ülkede son olarak yapılan 25 Aralık Yerel Kuruluş Organları Genel Seçimlerinde seçmen sayısının 208 bin 236, seçime katılım oranının ise yüzde 64.63 olduğunu da kaydetti. Buna göre, 25 Aralık 2022’den günümüze seçmen sayısı 1,885 arttı.
“Oy verme işlemi 08.00-18.00 saatleri arasında olacak”
Seçmenin oy kullanmaya giderken yanında KKTC kimlik kartı, KTFD kimlik kartı, KKTC polis kimlik kartı, KKTC pasaportu, KTFD Pasaportu veya KKTC ehliyetini bulundurması gerektiğini kaydeden Şefik, oylama kabinine cep telefonu ve çanta ile girilemeyeceği ve oy verdikten sonra pusulasını İlçe Seçim Kurulu ile Sandık Kurulu’nun mühürleri görülecek şekilde katlayarak sandığa atılması gerektiği uyarısında da bulundu.
Oy verme işleminin 08.00-18.00 saatleri arasında yapılacağını belirten Şefik, Sandık Kurulları sayımını yaptıktan sonra rakamları YSK’ya bildireceğini söyledi.
Sonucun erken saatte çıkmasını temenni eden Şefik, yasa gereği seçim günü saat 19.00’a kadar sonuçlar ile ilgili haber, tahmin ve yorum yapılmasının yasak olduğunu hatırlatarak, saat 19.00 ile 21.00 arasında Yüksek Seçim Kurulu izin verdiği takdirde sonuçların yayınlanabileceğini, saat 21.00’den sonra ise bütün yayınların serbest olduğunu anlattı. Şefik, bu kurala herkesin saygı göstermesini, Yayın Yüksek Kurulu’nun da kendilerine bu konuda yardımcı olduğunu belirtti.
Şefik, “Kurallara uygun hareket edilmesi gerekmektedir. Anayasa, bir milletvekilinin yerinin boşalması halinde ara seçim yapılmasını öngörür. Anayasa değişmedikçe, Seçim ve Halkoylaması Yasası değişmedikçe ara seçim yapılması mevzuat gereğidir” diyerek, vatandaşlara oy kullanarak iradelerini göstermeleri çağrısında bulundu ve katılımın yüksek olmasını diledi.