KıbrısSürmanşet

BES: Diyalog masası tükendiğinde sokaklar bizi çağırır

Belediye Emekçileri Sendikası (BES) Yönetim Kurulu, Lefkoşa Türk Belediyesi (LTB) Başkanı Mehmet Harmancı‘nın açıklamasını değerlendirdi, diyalog masası tükenirse sokağa çıkacakları mesajını verdi

BES: Bir belediye başkanının, bir sendika yöneticisi gibi düşünmesini beklemiyoruz

Yazılı açıklama yapan sendika, bir sendika yönetiminin sadece üyesinin haklarını savunmadığını, ayrıca örgütlü olduğu kurumların yaşaması, adil bir şekilde yönetilmesi ve sürdürülebilir bir yapıya kavuşması için de mücadele ettiğini belirtti.

BES açıklamasında, “Bu ilke biz sendika yöneticileri ile kurum yöneticileri arasındaki farkı net bir şekilde ortaya koymaktadır. Mesela kendi alanımızdan örnek verecek olursak, bir belediye başkanının, bir sendika yöneticisi gibi düşünmesini ve süreçlere bakmasını beklemiyoruz, zaten bunun mümkün olmadığını da biliyoruz” dedi.

“Bazı kişiler ego ve güç zehirlenmesi yaşıyor”

Açıklama şöyle devam etti;

“Örneğin bir belediye başkanı her fırsatta ‘seçilmiş’ olduğunu kamuoyuna hatırlatma ihtiyacı duyar ve tek seçilmiş kişinin de kendisi olduğunu sanır.

Oysa karşısındaki sendika yönetimi de değil yüzde 50 civarıyla, yüzde 75-80 oy oranlarıyla seçilmişlerden oluşmaktadır ancak sendika yönetimi bunu kamuoyuna hatırlatma ihtiyacı duymaz. Çünkü verdiği mücadelelerin, seçimlerde aldığı oy oranlarından daha önemli olduğunu bilir.

Bu bağlamda biz sendikacılar, kurum yöneticilerine defalarca egolarını buzdolabına kaldırmaları gerektiğini söylüyoruz ancak ne yazık ki bazı kişilerin bunu yapmak yerine seçimlerin hemen ardından aldıkları oy oranları nedeniyle ego ve güç zehirlenmesi yaşandığına şahit oluyoruz.

“Sendikanın başkanı üyelerimiz tarafından seçilmiş bir kişidir”

Tarih, rekor oylarla seçilen ama günü geldiğinde yine rekor oylarla evine dönen siyasetçilerle doludur. Hatta seçim göremeden koltuğunu bırakmak zorunda kalan siyasetçiler de bu ülkede mevcuttur. BES’in tarihine bakılırsa, bu gerçekliklerle yüzleşilebilir.

Güç zehirlenmesi yaşayan nice başkan ve yöneticiye karşı sendikamızın verdiği mücadele sonrası o kişilerin akibeti ortadadır.

Bu bağlamda BES ve üyesi emekçiler özellikle LTB’de büyük bedeller ödeyerek bugüne gelmiştir. O nedenle LTB konusunda yoğurdu üfleyerek yemeye özen gösterir. Geçmişte bu sendika ve üyeleri, tehditlere karşı boyun eğmeden dik durmuş ve mafyalara karşı savaş açmıştır.

Öyle ki, kimi zaman gelmiş, kurumunun yaşaması için güvenlik güçleriyle karşı karşıya gelmiştir. Hem de bunu evine ekmek götüremeyen çalışma arkadaşıyla bir sokum ekmeği paylaştığı zamanlar yapmış ve asla dönemsel egemen güç karşısında yılmamıştır. En zor dönemlerde belediyeyi kötü yöneten, adalet dengesini bozan ve egosuna yenik düşen başkanlara da geçit vermemiştir.

Bunları hatırlatmaya gerek yoktu ancak özellikle LTB Başkanı Mehmet Harmancı’nın son olarak sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı ve Başkanımız Mustafa Yalınkaya’yı açıkça hedef gösterdiği açıklaması sonrası Belediye Emekçileri Sendikası Yönetim Kurulu olarak bu açıklamayı yapmamız zaruri olmuştur.

Bir bütün olarak hareket eden ve üyesi ile bütünleşmiş bir örgüt olarak Sayın Harmancı’ya şunu hatırlatırız ki, bu sendikanın başkanı üyelerimiz tarafından seçilmiş bir kişidir, sendikamızın şu andaki yüzü ve simgesidir.

“Harmancı’nın sendikamızı hedef göstermesi bizleri oldukça üzmüştür”

En önemlisi de başkanımız, yönetim kurulunun almış olduğu kararlar doğrultusunda açıklamalar yapmaktadır. Sekiz yılı aşkın bir süredir sendika yönetimi olarak biz üzerimize düşen her şeyi yapmanın yanında hiçbir belediye başkanına göstermediğimiz hoşgörüyü de Sayın Harmancı’ya gösterdiğimize inanıyoruz.

LTB’nin geçmişte yaşadığı karanlık günler sonrasında bazı şeylerin düzelmesi için dişimizi sıkmış, elimizi taşın altına koymuş ve yaşanılan tüm olumsuzluklara rağmen hep sabretmiş durumdayız.

Ancak gelinen aşamada sendika olarak bazı konularda açıklama yapılması ve adım atılmasını talep etmemizin karşılığı olarak bizlere gösterilen egolu tavıra sessiz kalmamız mümkün değildir. Hele de geçmişin en karanlık günlerinin aktörlerinin ödüllendirilmesini, bizlere geçmişin izlerinin hatırlatılmasını kabul edebilmemiz asla ama asla bizden beklenmesin.

Tüm iyi niyetimizle getirdiğimiz süreci yine iyi niyetle karşılıklı olarak götürmek istediğimiz bir ortamda Sayın Harmancı tarafından yapılan açıklamayla sanki de her türlü talebimiz karşılanmış ama yine de arıza çıkartma derdinde olduğumuz izlenimi yaratılması en hafif deyimle pek yakışık olmamıştır.

Sekiz yılı aşkım bir süre arıza çıkartmayan bir örgüt, neden bu dönemde arıza çıkartıyor diye kendi kendine sorması gereken Sayın Harmancı’nın hala mutlak doğrunun kendisi olduğunu sanması, buna inanacak kadar güç zehirlenmesi yaşaması ve vefa göstermek yerine sendikamızı hedef göstermesi bizleri oldukça üzmüştür.

“Diyalog masası tükendiğinde sokaklar bizi çağırır”

Değerli Lefkoşalı;

Bizler Sayın Başkan Mehmet Harmancı’nın dürüstlüğüne ve samimiyetine güvenen bir örgütüz. Bunu da üç dönemdir gösterdiğimiz hoşgörüyle ispatlamış durumdayız.

Ancak bizlerin hoşgörüsünün, karşı tarafça bir zafiyet sanılması büyük bir yanılgıdır. Bizlerin talepleri ve beklentileri nettir, başkan ve yönetimin önünde yazılı olarak durmaktadır.

Üstelik düne göre çok daha kararlı bir şekilde beklentilerimizin karşılanmasını net olarak bekliyoruz. Somut ve radikal adımlar atılmaması durumunda ise bu haftadan başlayarak şok eylemlerimizi hayata geçireceğiz. Diyalog masası tükendiğinde sokaklar bizi çağırır, biz de bu çağrıya kayıtsız kalmayız”











Başa dön tuşu