KıbrısManşet

Harmancı: Terminal Bölgesi Kentsel Tasarım Projesi Lefkoşa’ya yepyeni bir vizyon kazandıracak

Terminal Bölgesi Yenileme ve İyileştirme Amaçlı Kentsel Tasarım Projesi‘nin, Murat Tabanlıoğlu’nun başkanı olduğu jüri ve danışma kurulu toplantısı, Lefkoşa Türk Belediyesi (LTB) Başkanı Mehmet Harmancı‘nın da katılımıyla gerçekleştirildi

Ağa Khan mimarlık ödülleri jürisinde yer alan Tabanlıoğlu proje jürisine başkanlık edecek

Toplantıda jüri üyelerinin hemfikir olmasıyla Jüri Başkanlığı’na dünyanın en önemli mimarlık ödüllerinden olan Ağa Han Mimarlık Ödülleri‘nde (Aga Khan) master jüri üyesi görevi üstlenen Murat Tabanlıoğlu seçildi.

Tabanlıoğlu aynı zamanda AIA ve WAF gibi uluslararası yarışma ve değerlendirmelerde jüri görevinde bulundu. Jüri başkanı seçilen Tabanlıoğlu’nun proje alanını yerinde incelemesinin ardından teknik toplantıya geçildi.

Teknik toplantıda, LTB ile Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) arasında imzalanmış olan protokol kapsamında DAÜ Kentsel Araştırma ve Geliştirme Merkezi (Kent-AG) iş birliği ve katkılarıyla, bir kısmı tasarlanan; bir kısmı da tasarla-yap-işlet-devret modeliyle Lefkoşa’ya kazandırılması amaçlanan projenin jüri tarafından değerlendirilmesi yapıldı.

Harmancı: Tabanlıoğlu’nun jüride olması son derece önemli ve değerlidir

Mehmet Harmancı

LTB Başkanı Mehmet Harmancı, Lefkoşa ve LTB için son derece önemli gördükleri projenin jüri heyetinin kendisi gibi herkesi de heyecanlandırdığını, ciddi emek ve enerji harcadıkları bu projenin başkente yepyeni bir vizyon kazandıracağını vurguladı.

Ülkemiz mimarlık yaşamının değerli isimlerinin jüride yer almasının proje açısından büyük öneme sahip olduğunu belirten Harmancı, ayrıca Murat Tabanlıoğlu’na göstermiş olduğu ilgi için de teşekkür etti.

“Proje Lefkoşa’nın düzenli ve sürdürülebilir gelişimine katkı koyacak”

Harmancı, Tabanlıoğlu’nun hem tasarım hem de jüri olarak değerlendirme bağlamında dünya çapında deneyimlere sahip olduğunu ve böylesi bir deneyimin proje jürisinde yer almasının çok önemli olduğunu söyledi.

Murat Tabanlıoğlu

İlk olarak tiyatro binası tamamlanacak, meydan ve katlı otopark yapılacak

Başkan Harmancı, projenin başkentin düzenli ve sürdürülebilir gelişimine katkı koyarak başkent için yeni bir kilometre taşını oluşturacağına söyledi.

LTB’nin yaptığı yazılı açıklamaya göre, proje başkente çağdaş ve çok fonksiyonlu bir otobüs terminali, yeni bir kentsel çekim merkezi ve bunlarla bütünleşen kültür-sanat odaklı açık ve kapalı kamusal alanlar kazandırmayı hedefliyor.

Projeye göre, ihalenin başarılı tamamlanması halinde bölgede 10 milyon sterlin (300 milyon TL) kamusal yatırım yapılacak; tiyatro binasının tamamlanmasına, meydan ve katlı otopark yapılmasına öncelik verilecek.

Projeye ilişkin diğer detaylar şöyle:

Tiyatro binası ülkenin kültür sanat merkezine dönüşecek

Meydanda yapılacak amfi düzenlemesi açık hava sineması, açık hava tiyatrosu, konserler ve sokakta müzik gibi aktivitelerin yapılmasına olanak sağlayacak.

Meydandaki ağaçlandırma ve yeşillendirme, huzurlu dinlenme olanağı sağlarken, terminal alanını kültür-sanat meydanına bağlayacak. Başkentin ve ülkenin kültür sanat merkezine dönüşecek atıl tiyatro binasında 500 kişilik büyük salon ile 180 kişilik küçük salon; meydanda ise 1000 kişilik açık aktivite alanı yer alacak.

Tiyatro binasında orkestra ve performans sanatları için çalışma alanları, bodrumda sahne atölyesi, müze, sahne sanatları için eğitim alanları ve idari ofisler bulunacak. Bina içinde kent kütüphanesi yer alacak.

Proje için farklı disiplinlerden uzmanlar ve ekipler biraraya geldi

Hazırlık aşamasında farklı disiplinlerden uzmanlar ve ekiplerin bir araya gelip katılımcı, şeffaf ve ortak aklı yaratarak hazırlanan projenin jürisinde, asil üyeler olarak yer alan; Mimar Murat Tabanlıoğlu, Yüksek Mimar Onur Olguner, Yüksek Mimar ve DAÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ercan Hoşkara, Peyzaj Mimarı ve Kentsel Tasarımcı DAÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nevter Zafer Cömert ve LTB İmar Şubesi Amiri Mimar Dervişe Ener’in yanı sıra yedek üye olarak da Yüksek Mimar Cenk Atun ve LTB Projeler Şubesi’nden Mimar Cemal Bensel yer alıyor.

Raportörler olarak Mimar ve DAÜ öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Pınar Uluçay, Mimar Dr. Doğu Üzümcüoğlu ile belediyeden Müjde Türker ve Halil Coşkun yer alıyor.

Danışman üyeler olarak mimar-kentsel tasarım uzmanı ve DAÜ Kent AG Başkanı Prof. Dr. Şebnem Hoşkara, Şehir Plancı Doç. Dr. Can Kara, Şehir Plancıları Odası Dr. Gizem Caner, LTB Müdürü Fikri Özgüvenli ve LTB Başkan Teknik İşler Danışmanı Erdoğan Bekiroğlu bulunuyor.

Proje kapsamında açılan ihale için 14 Mayıs’a kadar başvurular kabul edilecek

Lefkoşa Türk Belediyesi, ihale süreci başlatılan proje için Mayıs 2022’de bilgilendirmede bulunup ayrıntıları aktardığı ve katılımcıların görüş ile önerilerini aldığı paydaş toplantılarını tamamlamıştı.

Bu kapsamda muhtarlar, bölge halkı ve esnaflar, Ekonomik Örgütler Platformu temsilcileri, Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’ne bağlı meslek odaları, devlet kurumları (Şehir Planlama Dairesi ve Kaymakamlık) ve toplu taşıma sektöründeki temsilciler ile görüşmeler yapılmıştı.

Halen açık olan ve 14 Eylül 2023 tarihinde kapanacak ihalenin ayrıntılarına buradan veya aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

https://www.lefkosabelediyesi.org/ihaleler/detay/246











Başa dön tuşu