InstagramKıbrısManşetSiyaset

İyi Niyet Ofisi: Liderler komitenin çalışmalarına tam destek belirtti

Kıbrıs Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Nikos Hristodulidis, bugün bilrlikte Kayıp Şahıslar Komitesi‘ni (KŞK) ziyaret ettiği atanmış “Kıbrıslı Türk lider” Ersin Tatar’a, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu çerçevesinde, Genel Sekreter Antonio Guterres ile ortak görüşme teklif ettiğini açıklarken, Tatar ise görüşme sonrası “Kulağıma bir şeyler fısıldandı ama anlam çıkarmaya gerek yok, siyasetimiz bellidir” dedi

Hristodulidis: Tatar’a BM Genel Kurulu çerçevesinde Genel Sekreter Guterres ile ortak görüşme teklif etti

Rumca yayın yapan Fileleftheros gazetesinde yer alan habere göre Hristodulidis; görüşme sonrası Başkanlık Sarayı’na dönüşünde gazetecilere açıklama yaptı.

Nikos Hristodulidis (solda)-Ersin Tatar

Tatar’a BM Genel Kurulu çerçevesinde Genel Sekreter Guterres ile ortak görüşme teklif ettiğini belirten Hristodulidis “Görüşme yapılmasına tepkisi olumluydu ancak BM Genel Sekreteri’ne ortaklaşa başvuru konusuna cevap vermedi” dedi.

“Tatar’a bir Hakikat Komitesi kurulması fikrini de ilettim”

Hristodulidis Tatar’a ayrıca; Kıbrıslırum Hukukçu Ahilleas Dimitriadis’in önerdiği KŞK ile paralel çalışacak bir “Hakikat Komitesi” kurma fikrini ilettiğini de söyledi ve “Sayın Tatar’dan, babası 20 yıldan uzun süre KŞK üyeliği yapması ve zaman geçtikçe daha çok zorluk oluşması hasebiyle iki tarafın daha çok iş birliği yapmasını istedim. Bu çerçevede Sayın Tatar’a Dimitriadis’in bir Hakikat Komitesi kurulması fikrini ilettim” dedi.

Hristodulidis, “Kıbrıslıtürk vatandaşlarımızı ilgilendiren konularda iş birliği için biz buradayız. Hükümet bugün, ihtiyaç duydukları bazı ilaçların verilmesi talebine de olumlu cevap verdi” diyerek, Kıbrıslıtürklere yönelik ir “tek yanlı önlemler paketi” hazırladıklarını belirtti.

Tatar: Bu insani bir konu, ‘görüşmelere zemin hazırlanıyor’ imajı yaratmanın anlamı yok

Tatar ise görüşme sonrası BRT’de Levent Kutay’ın programına konuk oldu ve komitenin çalışmalarını takdir ettiğini, komitedekilerin çok önemli ve zor bir görevi yerine getirdiklerini ifade etti.

Tatar, ““Bu insani bir konudur. Bunu başka yere çekip, ‘görüşmelere zemin hazırlanıyor’ imajı yaratmanın anlamı yok. Bizim siyasetimizde bir değişiklik yoktur. Bu süreç ancak egemenliğimizin kabulü ile başlayabilir. Bugün görüşmede kulağıma fısıldamalar oldu. ‘Görüşmek iyidir, buluşmak iyidir’ dendi. Peki nereye gidecek bu iş? Crans Montana’da kaldığı yerden devam istiyorlar. Bizim buna niyetimiz yoktur. Müzakereler başlayacaksa egemen eşitliğimizin ve uluslararası eşit statümüzün tescili ile başlayabilir” dedi.

İyi Niyet Ofisi: Liderler komitenin çalışmalarına tam destek belirtti

Hristodulidis ve Tatar’ın ziyareti sonrası İyi Niyet Ofisi’nden yapılan ortak açıklamada ise iki liderin komitenin çalışmalarına “tam destek” verdikleri belirtildi, iki liderin komitenin etkin çalışmalarına tam destek bildirdiği, çalışmaları takdir ettikleri ve bu çalışmalardan memnuiyet duyduklarını ifade ettikleri kaydedildi.

“Liderler, KŞK’nın tamamen insani çalışmalar yürüttüğünü kanaatini, KŞK’yı siyasi konulardan ayrı tutmanın önemini teyit ettiler” denilen ortak açıklamada liderler, tüm ilgili taraflara bu önemli çalışmaları “siyasileştirmeme” çağrısında da bulundu.

Açıklamada, “Her iki lider, olası gömü yerleri hakkında bilgi sahibi olan kişilere bu bilgileri Kayıp Şahıslar Komitesi ile paylaşmaları çağrısında bulundu, görgü tanıklarının paylaştıkları herhangi bir bilgi için gizlilik talebinde bulunabileceklerini, güvenilir bilgilerin kayıp kişilerin bulunması, çıkarılması ve kimliklendirilmesine ilişkin tüm süreci hızlandırabileceğini hatırlattı” denildi.











Başa dön tuşu