InstagramKıbrısManşetYaşam

AB İnovatif Girişimcilik projesi katılımcıların hayatını değiştiriyor…




Avrupa Birliği (AB) tarafından finanse edilen ve NI-CO tarafından yürütülen AB İnovatif Girişimcilik projesinin koordinatörlerinden Melike Kalkan, projeye başvuru sürecini, koşullarını, verilen eğitimleri ve destekleri anlattı, Kıbrıs Türk toplumuna seslendi; “Gelin birlikte bir iş planı ortaya çıkarmaya çalışalım. Bunu birlikte yapalım…

Kalkan: Bu program Avrupa Birliği ve Finlandiya Büyükelçiliği tarafından finanse ediliyor

İşletme ve Antropoloji alanına Yüksek Lisans eğitimi alan, ardından da Erasmus programlarıyla yurt dışında deneyimler edinen, tecrübeli bir proje koordinatörü olan Melike Kalkan, 2015 yılından bu yana da Avrupa Birliği’nin Kıbrıs Türk toplumunda yürüttüğü projelerde yer alıyor.

Melike Kalkan

Şu an Startup ve girişimcilik ekosistemini geliştirmeye yönelik bir proje olan AB İnovatif Girşimcilik adlı projeyi yürüttüklerini anlatan Kalkan hem bu program hem de diğer çalışma alanlarıyla ilgili şu bilgileri veriyor;

“Burada ‘Kapasite Geliştirme’ için yürüttüğümüz programlarımız da var ve bunlardan birinin adı da ‘Startups4Peace’. 2019 yılından bu yana bu yıl dördüncüsü olan ‘Startups for Peace’ düzenliyoruz. Bu program Avrupa Birliği ve Finlandiya Büyükelçiliği tarafından finanse ediliyor”

“Gelin birlikte bir iş planı ortaya çıkarmaya çalışalım. Bunu birlikte yapalım”

Kalkan programın asıl amacının ve varmak istedikleri noktanın da “ada genelinde startup ekosistemine katkı sağlayacak network fırsatları yaratmak, iş birliğine izin verecek bir mekanizma oluşturmak” olduğunu anlatıyor ve bu alanda hayalleri olanlara şöyle sesleniyor;
“Dolayısıyla ada genelindeki ‘startuplar’ için; ‘Gelin birlikte bir iş planı ortaya çıkarmaya çalışalım. Bunu birlikte yapalım” diyoruz.

Başvuru süreci ve yöntemler

Peki acaba bu program nasıl başlıyor ve nasıl ilerliyor? Başvuru sürecini ve yöntemleri anlatıyor Melike Kalkan;

“Bu dönemde hala programın başvuru aşamasındayız. 1 Haziran’da başvuruları açtık ve 11 Ağustos’a kadar başvuru kabulümüz devam ediyor. Tüm bilgilere www.startupsforpeace.eu web sitesinden de erişilebilir.
Web sitemizde de bulunan çevrimiçi bir başvuru formumuz var. Başvuru süreci sona erdikten sonra web sitemizde de belirtilen kriterlere göre yapılacak olan değerlendirme sürecimiz olacak ve Eylül’ün ilk haftası sonuçları açıklayacağız.

Ardından 8-9 Eylül’de ilk eğitim kampını yapacağız ve startupları bir araya getirip yoğun eğitim verdiğimiz, onlara işlerini daha iyi noktaya nasıl getirebilecekleri, daha ayakları yere basan, daha büyüme odaklı, daha inovatif hale nasıl dönüştürebileceklerine dair destekler sağlayacağız. İki günlük eğitim kamplarımız konaklamalı yapılıyor”

“İki eğitim kampımız var”

Programın tek bir eğitim kampından oluşmadığını, iki ayrı eğitim kampı olduğunu söylüyor Melike Kalkan.
Kalkan ayrıca kampların konaklamalı oluşunun; adanın her yerinden gelen tüm katılımcıların daha samimi bir ortamda birbirlerini daha iyi tanımalarına, network imkanlarını daha ileriye götürmelerine ve belki ileride birlikte bir iş kurmalarına olanak yarattığına işaret ediyor.

Kalkan, “O yüzden çok önem veriyoruz. Eğitim kamplarımızda atölyelerimizde iki günlük çalışmalar yapıyoruz. Açıkçası çok yoğun bir eğitim süreci ve bu eğitimleri vermek için Kuzey İrlanda’dan uzmanlar getiriyoruz. Bunun yanında yerel ortaklarımız da var” diyor.

“Destek mekanizmamız var. Bu bir mentorluk hizmeti. Bir nevi yol göstericiliktir”

Avrupa Birliği ve Finlandiya Büyükelçiliği’nin projeye finansman sağladığı bilgisini veren Kalkan, ayrıca Kıbrıs Ticaret Odası, Kıbrıs Ticaret ve Sanayi Odası ve CYENS iş birliği ile insanlara farklı yollarla ulaşmayı hedeflediklerini de söylüyor.

Kalkan, bu amaçla tasarladıkları bir destek mekanizması olduğundan da bahsediyor;

“Bu bir mentorluk hizmeti. Bir nevi yol göstericiliktir. Mentorlarımız, startup’ların iş fikirlerini daha iyi geliştirebilmeleri için bütün süreçte birebir yardımcı oluyorlar”

“Kazananlar, Finlandiya’daki dünyanın en büyük startup etkinliklerinden biri olan SLUSH’a gönderiliyor”

Projenin 2-3 aylık bu sürecinde, startupların pazarda kendilerini nerede gördüklerini, nereye ulaşabileceklerini, iş fikirlerini nasıl daha inovatif bir şekilde geliştirebileceklerini daha iyi anladıklarını söyleyen Kalkan, eğitim kamplarının sonunda da “Pitching Battle” denilen ve tüm startup’ların tek bir yerde toplandığı bir program daha olduğunu belirtiyor;

“Bu çok heyecan verici bir aktivite. Beş dakika içinde tüm startup’lar iş fikirlerini üç kişilik bağımsız bir jüriye anlatıyor ve o jüri girişimcileri değerlendiriyor. Sonra da bunu hep birlikte kutluyoruz. Kazananlar, Finlandiya’daki dünyanın en büyük startup etkinliklerinden biri olan SLUSH’a gönderiliyor”

Kontenjan sınırı var

Merak ediyoruz ve “Başvurularda bir kontenjan sınırı var mı?” diye soruyoruz. Kalkan’ın cevabı şu oluyor;

“Programa en fazla 12 startup alabiliyoruz. Çünkü bu yoğun program içinde startup’lara, uzmanlarımızla birlikte en iyi şekilde destek vermeyi hedefliyoruz”

Proje Koordinatörü Melike Kalkan, sohbetimizin sonuna gelirken önemli bir hatırlatma daha yapıyor;

“Startup’lar ada genelinde seyahat edebilme özgürlüğüne sahip insanlar olmalı. Çünkü eğitim kamplarından ada genelinde yapılıyor. Sonrasında da Finlandiya’ya gidiliyor. Ayrıca yasal olarak iş kurma yaşı 18 olduğu için başvuru sahiplerinin 18 yaşından büyük olması gerekiyor”

Programın dilinin İngilizce olduğunu da hatırlatıyor Melike Kalkan ve bunun böyle devam ettirileceğini de ekliyor;

“Çünkü mesajın doğru gitmesini istiyoruz. Program İngilizce olduğunu için de yeterli seviyede İngilizce konuşabilen ve anlayabilen kişilerin başvurmasını önemsiyoruz”

Kriterler ve değerlendirmeler nasıl yapılıyor?

Başvurular değerlendirilirken; kriterlerin ikiye ayrıldığını söylüyor Kalkan. Bunlardan birinin iş birliği için uygulanan yüzde 40’lık bir puanlama sistemi olduğunu söylüyor ve ayrıntıları da şöyle veriyor;

“Bu şu anlama geliyor; İş birliği derken biz aslında ada genelinde yapılabilecek iş birliklerinden bahsediyoruz ve bu da başvuru sahiplerini daha avantajlı bir noktaya taşıyor. Bu nedenle, okuyucularınıza da buradan seslenebiliriz; özellikle çok toplumlu, iki toplumlu başvuruları cesaretlendirmek istiyoruz.

Yüzde 60’lık diğer kriter ölçeğimiz ise 6 sorudan ve 6 ana noktadan oluşuyor. Daha inovatif olmak, pazarı daha iyi tanımak, startup veya iş fikri olmak, finansal olarak daha sürdürülebilir olmak gibi…”

Güzel haber: Destek program sonrası da devam ediyor

Tüm bu ayrıntıların web sitesinde de mevcut olduğunu ve oradan da incelenebileceğini hatırlatan Melike Kalkan, başvuruların da İngilizce dilinde alındığını hatırlatıyor.

Peki merak ediyoruz; eğitim ve programlar bittikten sonra projenin desteği devam ediyor mu?

“Evet, biz bu desteği; genel olarak tüm İnovatif Girişimcilik projelerimiz kapsamında bizimle bu yolculuğa çıkan yani herhangi bir programımızla katılan startup’lara, ister eğitim, ister mentorluk yoluyla devam ettiriyoruz.
Örneğin; Finlandiya’ya Slush’a gidecek olan programı kazananlar, dünyanın her yerinden binlerce yatırımcıya erişim fırsatına ulaşacak.

İsteğimiz; start-up’lar Slush’a o kadar iyi hazırlanmış olsun ki networklerini geliştirirken belki de yatırımlara kadar ulaşabilsinler.

Bu konuda bu yıl, geçen yıl yapamadığımız bir desteği yapacağız; kazananlara yarım günlük bir SLUSH hazırlığı desteği vereceğiz. Bu sayede yatırımcı dünyasını daha iyi gözlemleyebilecek ve daha iyi hazırlanabilecekler.
Bu sadece bir yatırım değil. Örneğin startup bir banka kredisi alacaksa buna da daha ayakları yere basan, sağlam iş planlarıyla hazırlık olacaklar”

Röportaj&Foto: Kadir Sidal

İletişim: 

Tel: 0 548 864 64 26

Mail: [email protected]

İnternet Sitesi: https://linktr.ee/innovativeentrepreneurship

Facebook: https://www.facebook.com/inovatif.girisimci/photos









Başa dön tuşu