Ülkemizde birçok sözde “piknik alanı” gibi pislik ve çöp içindeki haliyle atıl vaziyette bulunan Taşkent Piknik Alanı’na, milyonlarca liralık “devlet katkısız ve teşviksiz” bir yatırımla muhteşem bir dönüşüm yaşatan Doğa Parkı ve “Kıbrıs Yaban Hayat Araştırma Enstitüsü” Direktörü Kemal Basat, dünden bu yana gündemi meşgul eden “mühürleme” olayıyla ilgili konuştu, tüm süreci başından bu yana anlattı
Açılışında boy gösteren, restoranında yemek yiyen, etkinliklerine katılan, basında bu yatırımdan ve Kemal Basat’tan övgü dolu sözlerle bahseden, sağlık birimi personelini gönderip rutin denetleme yaptıran Dikmen Belediye Başkanı Yüksel Çelebi’nin, dün itibariyle aynı alanı “yasal değil” diyerek “mühürleme” noktasına nasıl geldiği haberimizde…
Basat değil Orman Dairesi başvurdu
Yaptığı onca girişim ve talebe rağmen, Dikmen Belediyesi’nin bölgedeki çöpleri 6 aydır almaması üzerine; konuyla ilgili gazetemize konuşarak durumdan duyduğu rahatsızlığı dile getirdikten sonra milyonlarca lira yatırım yaparak bugünkü haline getirdiği Taşkent Piknik Alanı mühürlenen Enstitü Direktörü Kemal Basat, Orman Dairesi’ne ait alanın 2016 yılına kadar adeta bir çöplüğü andırdığını hatırlatıyor.
O dönem basına yansıyan fotoğraf ve açıklamalar da Basat’ın sözlerini doğruluyor.
Basat, aslında Taşkent Piknik Alanı ile ilgili bir düşüncelerinin olmadığını, bölgeye yaptığı Doğa Parkı yatırımının ilgi çekmesi üzerine Taşkent Piknik Alanı’nın kendisine teklif edildiğini, Orman Dairesi ile istişare ettikten sonra burada ülkeye yakışır örnek bir piknik alanı yaratmak için kolları sıvadığını anlattı.
14 milyon TL yatırım…
Aynı yıl çalışmalara başladıklarını belirten Basat, alandan tam bin 700 torba çöp, 20 kamyon da moloz çıkardıklarını, 300’ü aşkın piknik masası, çocuk parkları, büfe-tuvalet tamiratları, alana elektrik götürme, piknik alanı yolu ve yağmur drenajı, telleme, altyapı, taş parke, restoran ve aktivite alanları da yaparak, toplamda bugünkü değeri 14 milyon TL’ye varan bir yatırım yaptıklarını kaydetti.
Alanda ayrıca, içilebilir su çeşmeleri yapan Basat, üç çocuk parkından birinin de engelli salıncağı ve engelli kaydırağı ile birlikte, engelli piknik masaları ve engelli rampasına kadar tamamen engellilere yönelik tasarlandığını belirtti.
“İzinlerimiz var…”
Üstelik Orman Dairesi ile imzaladıkları ve yıllık 2 bin 500 dolar olan kira bedelinden de bu yatırımları düşmediklerini, kiralarını da her yıl bir miktar da zamlı şekilde ödediklerini belirtti.
Basat, belediyeden ilk izni 2017 yılında aldıklarını, 2018 ve 2019 yıllarında da izinlerini düzenli şekilde yenilediklerini, araya pandemi girmesi nedeniyle bir sonraki izinlerini 2022 yılında aldıklarını, son izni de bir etkinlik yapılacağı için “geçici izin” olarak 2023 Mayıs’ta “bir aylık” olarak aldıklarını anlattı.
Çelebi’den Basat’a övgü dolu sözler…
İşin ilginç detaylarından biri de tam burada karşımıza çıkıyor. Çünkü dün itibariyle “izinsiz ve yasa dışı” diyerek bunca yatırımın yapıldığı ve emeğin verildiği Taşkent Piknik Alanı’nı mühürleten Dikmen Belediye Başkanı Yüksel Çelebi, alanın açılışına en önde katılmış ve basına da aşağıdaki şekilde Basat’ı ve yatırımı öven açıklamalar yapmıştı.
Kaldı ki, yapılanın ne kadar doğru bir yatırım olduğu; gerek hafta içi ve hafta sonu bölgeye akın eden yurttaşların memnuniyeti gerekse alanda aktiviteler yapan okul ve derneklerin basına yansıyan görüntüleriyle doğrulanmıştı.
“Şehir Planlama Dairesi inşaata başlayabileceğimi söyledi”
Basat, devletten herhangi bir teşvik almadan yapılan milyonluk çalışmaların birinci amacının, bölgenin yaşanabilir bir yer haline gelmesi ve örnek teşkil etmesi, ikinci amacının ise yine tamamen kendi imkanlarıyla aslında bir kamu hizmeti veren Doğa Parkı’na gelir getirmesi olduğunu söyledi.
Bu gelirin de doğa, çevre ve yaban hayatı için yaptıkları ve kâr amacı gütmeden gerçekleştirdikleri çalışmalar için kullanmayı öngördüklerini belirten Kemal Basat, hiçbir zaman bir restoran açma hedeflerinin bulunmadığını, bu süreçte alanda oluşan ihtiyaçlardan kaynaklı ve bölgeye gelen vatandaşların da ısrarlı talebiyle bir restoran yapma fikrinin gündeme geldiğini şu sözlerle anlatıyor;
“Konuyla ilgili bağlı olduğumuz Turizm ve Çevre Bakanlığı’yla ve o dönem bu bakanlıktan yeni Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı‘na geçen Orman Dairesi’yle görüştük. Yazılı şekilde olumlu yanıt alınca da bir doğa alanına uygun ve ağırlıklı ahşap bir proje hazırlatarak Şehir Planlama Dairesi’ne gittik.
Tabi burada bir süreç var ve bu süreç uzun olabiliyor. O sırada izin sürecinde bir sıkıntı yaşanmayacağına dair ve bu süreç işlerken bir taraftan da inşaata başlayabileceğim yönünde tavsiyeler alıyorum. Bu işleri her gün yapan biri olmadığımdan dolayı, anın heyecanı ve sezonu yakalayabilmek adına bunu kabul ediyorum ve bir yandan da çalışmalara başlıyoruz. Belki de tek hatam buradadır…”
“Restoran neredeyse hiç işlemedi”
Basat, Şehir Planlama Dairesi‘ne gittikleri zaman bu dairenin Orman Dairesi ile yazışmaları kendilerinin yapması gerektiğinin söylendiğini, tam da o esnada Orman Dairesi’nde Müdür değişikliği yapıldığını ve bundan dolayı sürecin önce uzadığını daha sonra da 2019 yılında restoranın açılmasının hemen ardından Covid pandemisinin baş gösterdiğini ve işletmenin kapandığını, sonrasında birkaç kez daha açma denemesi yaptıklarını ancak hem ekonomik istikrarsızlık hem de izin sürecinin sürekli muallakta kalması nedeniyle bir daha açılmadığını belirtti.
Yani yatırım içinde yatırım olan ve bugün piknik alanının tamamının kapanmasına gerekçe olarak gösterilen restoran neredeyse hiç işlememiş ve hiçbir dönemde para kazanamamıştı.
Çelebi’nin aniden gelişen “yasallık” hassasiyeti…
Bir diğer dikkat çeken detay da tam burada kendini gösteriyor. Bugün “Bu restoran izinsizdir, kaçaktır” diyen Dikmen Belediye Başkanı Yüksel Çelebi, birçok kez restorana geliyor, burada yapılan etkinliklere katılıyor. Çelebi’nin o zamanlar burayla ilgili herhangi bir yasal hassasiyet geliştirmediği anlaşılıyor.
Kemal Basat ayrıca, o dönem Dikmen Belediyesi’nin sağlık birimi bulunmadığını, bu yüzden Lefkoşa Türk Belediyesi’nden (LTB) kendilerini denetlemeleri için talepte bulunduklarını söylüyor ve şunları anlatıyor;
“LTB’ye ‘Lütfen gelin ve bizi denetleyin, bir eksiğimiz varsa söyleyin’ dedik. Sağ olsunlar geldiler hem geçer not verdiler hem yapmamız gerekenler konusunda yardımcı oldular. Ancak Belediye Başkanı Yüksel Çelebi sadece restorana gelmekle de kalmadı. Restoran açılacağı zaman Dikmen Belediyesi’ne başvurduk, çalışanlar için sağlık karneleri ve ne gerekiyorsa çıkarttık, belediye kendi sağlık birimini kurunca onlar da geldi restoranda denetleme yaptı ve bize geçer not verdiler”
“Çelebi açılışına katıldı, sağlık birimi personelini gönderip denetletti ve geçer not verdi”
Aslında Basat’ın buraya kadar anlattıkları bile dün sabah sabah yapılan mühürlemenin nedeninin, aynı gün çıkan haberimizin belediye yönetiminde adeta bir intikam duygusu yaratması olduğu gerçeğini gözler önüne sermeye yetiyor.
Belediye, açılışına katıldığı, gidip yemek yediği, etkinliklerde boy gösterdiği, sağlık biriminden personelini göndererek denetlediği ve hatta geçer not verdiği restoranın izniyle ilgili sıkıntıyı o dönemlerde de biliyordu. Biliyordu ancak o dönem bu hiçbir hassasiyet yaratmıyordu.
“Belediyeye ‘Gelin mühürleyin ya da binayı yıkayım’ teklifinde bulundum”
Kemal Basat son dönemde belediyenin kendilerine “Restoranın izin meselesini çözmezseniz, piknik alanının iznini de yenilemeyeceğiz” dediğini ancak restoran ve piknik alanının iki ayrı mülk ve iki farklı parsel olduğunu, bunu belediyenin de bildiğini söyleyerek, restoranı yıkmaya bile razı olduklarını anlattı;
“Hükümetler değişiyor, müdürler değişiyor, dairelerin işleyişi değişiyor derken senelerce kapalı kalan bir yatırım ve çözülmeyen bir mesele beni o kadar bunalttı ki; belediyeye ‘Burası izinleri alınana kadar hiçbir şekilde kullanıma açılmayacak. İsterseniz gelin mühürleyin, zaten yıllardır kapalı’ dedim”
Belediyenin sürekli olarak uygulanamayacak taleplerde bulunduğunu, uygulanabilir çözüm önerilerini kabul etmediğini, yapılan müracaatlara geri dönmediğini ve yazılı hiçbir bildirimde bulunmadığını anlatan Basat, Belediyeye ülkemiz için örnek olarak tasarlanan emsalsiz bu mekânı dozer getirip yıkarak sorunu kökten çözmenin bile olasılıklar içerisinde olduğunu söylediğini dile getirdi.
“Çelebi karşı çıktı; Orman Dairesi burayı alırsa, biz ruhsat parası alamayız”
Bunu hem sözlü hem de yazılı olarak belediyeye bildirdiğini, bu sırada yeni Orman Dairesi Müdürü’nün de kendisine; “Burası orman arazisi, sen bütün yaptıklarını daireye devret” önerisinde bulunduğunu ve bunu kabul ettiğini ancak Belediye Başkanı Yüksel Çelebi’nin buna karşı çıktığını söyleyen Basat, belediyenin “Eğer Orman Dairesi burayı alırsa, biz ruhsat parası alamayız” dediğini de dile getirdi.
Basat, Belediyenin asli görevi para kazanmak mı yoksa hizmet götürmek mi bir anlam veremediğini söyleyerek, “Son bir senedir Belediye ve Orman Dairesi arasında sürekli mekik dokudum. Her türlü çözüme de evet dedim ama olmadı” dedi.
“Doğa Parkı adına verilen izin zaten en başından piknik alanı için alındı ve kullanıldı”
Basat, dün gazetemizde çıkan haberin ardından “Vergi vermiyor, kamu alanında yurttaştan yasa dışı para alıyor” şeklindeki suçlamalara da açıklık getirdi;
“Bize piknik alanı ile ilgili herhangi bir ayrı ihbar gelmedi. İlk günden itibaren vergi levhalarımızı, iş yeri izinlerimizi Taşkent Doğa Parkı olarak aldık. Zaten her şey Doğa Parkı tescili altında çalışıyor. Tam da bugün birileri ‘Biz izni Doğa Parkı’na verdik, piknik alanına vermedik’ diye yeni bir şey uydurmuş.
Ama Doğa Parkı adına verilen izin zaten en başından piknik alanı için alındı ve kullanıldı. Doğa Parkı’nın kendisinin ayrı bir işletme iznine ihtiyacı yok ki, bir işletme değil, dışarıya hizmet vermiyor. Zaten Belediye yıllardır piknik alanına çıkıp çöp almıyor, su sağlamıyor. Yaklaşık beş yıldır Belediye şebekesinden su almıyoruz, piknik alanının çöpünü aşağıya Doğa Parkı’na biz indiriyoruz, oradan alıyorlar. Ama 6 aydır artık onu da almıyorlar”
Çelebi 2017: Gelenlerden ücret alınmasına karşı değilim
Tam bu noktada yine geçmişe gidiyor ve Dikmen Belediye Başkanı Yüksel Çelebi’nin, kamu alanları olan piknik alanları hakkında, gelen vatandaştan ücret alınması gerektiğine dair açıklamasını hatırlıyoruz.
Çelebi 2017 yılında Kıbrıs Gazetesi’ne verdiği röportajında çöp içindeki piknik alanlarını örnek göstererek Taşkent Piknik Alanı’na yapılan yatırımı övdüğü ifadelerinde aynen şunları söylüyor;
“Halk bu alanları temiz tutmuyor. Birileri bu işleri yürütecek. İster özel ister belediye ister devlet olsun birileri bu işleri yapacak. Bunun karşılığında da halka kaliteli hizmet gitmesi için ücret alınmasına karşı değilim. İnsanların gidip yemek yiyeceği yerler hijyen kurallarına uygun olacak. Sağlıklı bir ortamda pikniğimizi yapalım. Memlekette ne yazık ki böyle bir piknik alanı yok. Taşkent Piknik Alanı özelleştirildi. Ben de zaman zaman yukarıya çıkıyorum. Çok güzel bir şekil aldı. Ciddi yatırımlar. Boğaz Piknik Alanı’na artık insanlar daha az gidecek diye düşünüyorum. Taşkent Piknik Alanı çok özel bir yer oldu. Bir yatırım yapılırken, tabi ki günün sonunda sürdürülebilmesi için ücretli olması gerekir. Her hizmetin bir karşılığı bir bedeli vardır. Günün sonunda belediye de olsa başka bir işletme de olsa o sistem çöker. Bu piknik alanlarını kullananların da daha dikkatli olması gerekiyor”
“İçeride yazılı müracaatım var, Belediye hiçbir zaman ‘Burası yasal değil, çöpleri almayacağız’ demedi”
Bundan birkaç ay önce yine Belediyeye gittiğini, piknik alanının izninin yenilenmesi için önce sözlü sonra yazılı başvuru yaptığını, sorun olduğu iddia edilen yapının zaten kapalı olduğunu, Belediyeye sürekli olarak her türlü mantıklı ve adaletli çözüme peşinen evet dediğini defalarca belirttiğini söyleyen Basat, içerde müracaatı olmasına rağmen dün Özgür Gazete’de çıkan haber sonrası gelip direkt piknik alanının ana kapısının belediye tarafından mühürlendiğini anlattı.
Belediyenin, yaşanan tüm bu süreç içinde hiçbir zaman kendisine yazılı ya da sözlü olarak bir ihbar da tebliğ etmediğini dile getiren Basat, doğada yapılabilecek bir şeyi en iyi örneği olacak şekilde yaptıklarını ancak yıllardır âtıl durumunda bulunduğunu söyledi.
“Kendi vermediği izin için 18 bin 100 TL ceza kesen yine aynı belediye…”
Basat son olarak süreci ve son durumu şöyle özetledi;
“Taşkent Piknik Alanı ile ilgili Orman Dairesi ile mutabık kalınan çözümü kabul etmeyen Belediye, çözüm yok diye bu yıl iş yeri izinlerini yenilemeyen Belediye, iş yeri izni yokmuş diyerek hem piknik alanının hem de Doğa Park’ın çöplerini 6 aydır toplamayan Belediye, geçen gün gazetenize bununla ilgili çözüm istediğimi anlattım diye dün gelip iş yeri izni yok diyerek piknik alanını mühürleyen yine Belediye…
Üstüne üstlük, kendi vermediği izin yok diye 18 bin 100 TL ceza kesen de aynı Belediye.
Tüm bunlar içeride söz konusu izinlerin yenilenmesi için yazı vermiş ve belge sunmuş olmama, müracaatta bulunmama ve bu konuda bana resmi bir geri dönüş olmamasına rağmen yapılıyor…”