KKTC Polisi içinde 2016 yılında başlayan ve 2017 yılına gelindiğinde “sulandırılarak” rakip eleme alanına dönüştürülen “FETÖ soruşturmaları“nda, haklarında hiçbir delil olmadan açığa alınan polislerle ilgili dosya Mahkemeye dahi verilemedi.
Peki bugün hala bir sonuca varamayan, siyasi, iş insanı, dernek, yurt, eğitim faaliyetleri ayağı da olmayan bu soruşturmaların başladığı dönemde görevde olanlar şimdi ne yapıyor?
Hazırladıkları dosyalar ve yaptıkları açığa almalarla ilgili herhangi bir soruya muhatap oldular mı? Bu dosyaları nasıl hazırladıkları, bu isimleri nasıl tespit ettikleriyle ilgili bir açıklama yapabildiler mi? Elde edilen FETÖ listelerindeki isimlerle ilgili yaptıkları/yapmadıkları çalışmalar nelerdi?
Görevde olanlar kimlerdi ve soruşturmaya etkileri ne oldu?
Gazetemizin soruşturmalardaki; 2016 yılından bu yana yaşananları, oluşturulan resmi/gayri resmi soruşturma birimlerini, bu birimlerde birçok delile ulaşarak fotoğraf ve videolar eşliğinde FETÖ’cü olduklarından şüphelenilen isimleri listeleyen polislerin sonraki aşamalarda soruşturmadan el çektirilmelerini, oluşturulan başka başka isim listelerine delilsiz şekilde adı eklenen ve sonra da açığa alınan bu polislerin yaşadığı hak ihlallerini, soruşturmadaki şaibeleri, yanıltıldığı iddia edilen yüksek mevkideki görevlileri ve 7 senedir sürümcemede bırakılan tüm süreci anlatan haberlerimize herhangi bir açıklama ya da yalanlama gelmiş değil.
Peki bu soruşturmaların başladığı ve devam ettiği süreçlerde görevde olanlar kimlerdi ve şimdi ne yapıyorlar?
Dönemin PGM İstihbarat Müdürleri
2000’li yılların başından itibaren, PGM’nin yasa dışı yapılanma ve irticai faaliyetler kapsamında yaptığı araştırma ve raporlamaların içinde Gülen Cemaati de bulunuyordu. Ancak 2010-2011 yıllarında Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı (KTBK) olan Adem Huditi‘nin “telkini” sonrası (Bir iddiaya göre de Huduti gelen raporlarla ilgili PGM’ye “bizi bize mi şikayet edeceksiniz” dedi) bu raporlamalar durduruldu. (Huduti darbe girişiminin ardından ilk tutuklanan ve sonra 15 yıl hapisle cezalandırılan komutanları arasında)
2006-2015: Ahmet Demirkaya;
Soru: Bu dönemde istihbaratın başında olan Ahmet Demirkaya, Huduti’nin telkinine itiraz etti mi? Raporlamalar neden 4-5 sene boyunca durma noktasına geldi?
2015-2017: Vasvi Arkın
Demirkaya’dan sonra İstihbarat Müdürü görevine getirilen ve görev süreci boyunca Huduti’nin telkinine rağmen raporlamaları yeniden başlatan Vasvi Arkın şu an açığa alınan polisler arasında.
Soru: Arkın’ın hazırladığı raporlamalar ne oldu? Raporlar ve listeler hakkında ne işlem yapıldı? Arkın’ın liderliğinde hazırlanan o FETÖ listelerindeki isimler kimlerdi? Arkın açığa alındı ancak bu listelere ne oldu?
2017-2018: Ali Kemal Saydam
2018-2020: Cemil Başkut
2020-2022: Cemal Nuray
Soru: Tüm bu Müdürler, görevde kaldıkları süre boyunca bu soruşturmalarla ilgili ne yaptı? Raporlamalar devam etti mi? Arkın’ın hazırladığı raporlarla ilgili çalışma yaptılar mı?
Dönemin Polis Genel Müdürleri
2015-2020: Süleyman Manavoğlu (FETÖ soruşturma ekibini kuran Müdür)
2020-2022: Ahmet Soyalan (Polislerin açığa alındığı dönem görevdeydi)
Soru: Dönemin, şimdilerde emekli olan PGM Müdürlerinin, hala sürümcemede kalan, Mahkeme aşamasına dahi gelemeyen, delil bulunamayan açığa almalar hakkındaki sorumlulukları nedir? Açığa alınan polislerin hazırladığı raporlar ve içinde iş insanları, yurtlar, dernekler ve siyasi bağlantılar olduğu söylenen listeler hakkında hangi işlemleri yaptılar? Bu listeler şimdi nerede? Polislerin açığa alınması kararlarına hangi gerekçe ile onay verdiler?
Dönemin Polis Genel Müdürü I. ve II. Yardımcıları
2015-2019: Eybil Efendi (Dönemin PGM I. Yardımcısı-Hayatını kaybetti)
2015-2019: Hüseyin Yeşildağlı (PGM II. Yardımcısı)
2019-2023: Hüseyin Sağıroğlu (PGM II. Yardımcısı)
Soru: Hala sürümcemede kalan, Mahkeme aşamasına dahi gelemeyen, delil bulunamayan açığa almalar hakkındaki sorumlulukları nedir? Açığa alınan polislerin hazırladığı raporlar ve içinde iş insanları, yurtlar, dernekler ve siyasi bağlantılar olduğu söylenen listeler hakkında hangi işlemleri yaptılar? Bu listeler şimdi nerede?
Dönemin Başsavcıları ve Yardımcıları
2017-2018: Aşkan İlgen (Soruşturmalar başladığında görevdeydi)
2018-2020: Behiç Öztürk
Başsavcı Yardımcı Muavini Ergül Kızılokgil‘e burada ayrı bir başlık açmak gerekiyor.
(Dönemin Savcılarından ve Başsavcı Yardımcı Muavini olan Kızılokgil, Hüseyin Özgürgün’ün yolsuzluk davasına da bakan tartışmalı bir isim.
Ergül’ün, dönemin PGM Müdürü’ne “FETÖ soruşturmaları için benim Başkanlığımda bir ekip kurulsun” talebinde bulunduğu ve önceden kurulan iki ayrı soruşturma biriminin lağvedilerek, tüm raporlar ve hazırlanan listelerinin, Kızılokgil liderliğinde oluşturulan yeni soruşturma birimine verildiği iddiası bulunuyor.
Soru: Kızılokgil’in bu süreçte hangi polislerle nasıl çalışmalar yürüttüğü sorgulandı mı?
Dönemin Türkiye’den atanan komutanları
2016-2017: Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı (KTBK) Tümgeneral Yılmaz Yıldırım
2017-2019: Güvenlik Kuvvetleri Komutanı (GKK) Tuğgeneral Tevfik Algan
2019-2020: Güvenlik Kuvvetleri Komutanı (GKK) Tuğgeneral Altan Er
2020-2023: Güvenlik Kuvvetleri Komutanı (GKK) Tümgeneral Zorlu Topaloğlu
Soru: PGM içinde başlatılan FETÖ soruşturmaları bu komutanların bilgisine sunuldu. Komutanlar kendilerine getirilen bilgilerin doğruluğunu teyit etmek için ne gibi çalışmalar yaptı?
Yükselenler ve adı geçmeyenlerin soruşturmaya etkisi nedir?
Peki bu süreçte, 3 üst düzey polisin açığa alınmasından sonra rütbeleri yükselenlerin ve terfi edenlerin soruşturma sürecine resmi/gayri resmi katkıları neler oldu?
Bu kişiler kimlerle, hangi konularda gizli görüşmeler yaptı, soruşturmaya nasıl ve neden ve hangi yetkiyle etki etti?
İleriki günlerde bu kişilerle ilgili de soruları sormaya devam edeceğiz.
Yazı disizinin tüm bölümlerine aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz;