EkonomiInstagramKıbrısManşetSiyaset

Bengihan: İlkokul mezunu 50 yaşındaki kişileri istihdam ettiler, Arıklı cebinden mi ödeyecek bu kişileri?


Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS) Başkanı Güven Bengihan, hükümetin halkı bilinçli şekilde yoksullaştırdığını, toplum geçim derdine düşüp başka hiçbir şeyle ilgilenemez duruma getirilirken, hükümetin de arka kapıdan istediği dümeni çevirdiğini vurguladı

Bengihan: Asgari ücret 15 yıl önceki sepete göre bile açlık sınırının altında

Başbakanlık önünde eylem yapan KTAMS, aynı zamanda Ağustos ayı açlık sınırı oranlarını da açıkladı ve bu oranın 15 yıl önce hazırlanan pakete göre hesaplandığına dikkat çekti.

Açıklamayı yapan KTAMS Başkanı Güven Bengihan, değişen kişisel ve toplumsal ihtiyaçlarla revize edilmeyen ve 15 yıl önce hazırlanan sepete göre hazırlanan 4 kişilik bir ailenin açlık sınırının bile bugünkü 15 bin 750 TL‘lik asgari ücretin altında kalarak 16 bin 526 TL olduğunu belirtti.

“Asgari ücretliye cezaevinde yatan mahkum kadar değer verilmiyor”

Açıklamasında, cezaevindeki bir mahkum ya da tutuklunun aylık yemek giderinin 22 bin 80 TL olduğuna işaret eden Bengihan, bunun içinde kira, sosyal hayat, elektrik, su faturaları ve yakıt gibi giderlerin ise olmadığını hatırlattı.

Güven Bengihan

Bengihan, “Asgari ücretli bir aileye 15 bin 750 TL’yi nasıl uygun gördünüz? Asgari ücretli ölüme terkedilmiş durumdadır. Asgari ücretliye cezaevinde yatan mahkum kadar değer verilmiyor. Halkımız bilinçli olarak  yoksullaştırılıyor” dedi.

“Alınan kişileri Arıklı cebinden mi ödeyecek?”

İnsanları ekonomik yönden tüketip ve başka hiçbir şey ile ilgilenemeyen hale getiren hükümetin ise arka kapıdan istedikleri dümeni çevirdiğini kaydeden Bengihan, Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı’nın ise yaptığı istihdamlarla ülkeyi babasının çiftliği zannettiğini ortaya koyduğunu dile getirdi.

Bengihan, “Alınan kişileri Arıklı cebinden mi ödeyecek? Alınanların içinde 50 yaşında ilkokul mezunu insanlar var. Ve bunları istihdam ettiniz. Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu‘na (Kıb-tek) ise psikolog aldınız. Heralde direğe çıkıp kabloları tedavi edecek. Sınav yaptınız ama arka kapıdan sınavsız-münhalsiz istihdamlar da yaptınız. Sınava girenler ağlıyor; ‘madem sınavsız işe alacaktınız bizi niye sınava soktunuz’ diye. Sizin utanmadınız yok vicdanınız da yok” dedi.











Başa dön tuşu