InstagramKıbrısManşetSağlık

Tutuklanan doktor M.S cezaevinden çıkarıldı, hastaneye yatırıldı






Sahte reçete” soruşturmasında ilk tutuklananlar arasında bulunan Doktor M.S, “akut perikardit*” tanısıyla dün gece cezaevinden çıkarılarak hastaneye yatırıldı, durum doktor çevrelerinde de rahatsızlık yarattı

“Sahte reçete” soruşturması büyük infiale yol açtı

Toplumda büyük infiale neden olan “sahte reçete” yolsuzluğu, özellikle Covid döneminde gösterdikleri özveriyle büyük saygı uyandıran sağlık çalışanları açısından da zorlu bir süreç yaşanmasına neden oluyor.

Etik ve ahlaki sorumlulukları da bulunan, toplumun her kesimindeki insanın direkt mutahap olduğu hatta hastalığın tedavisi döneminde duygusal bağ kurduğu sağlık çalışanlarının “devleti on milyonlarca lira dolandırdığı” iddiası, ciddi tepkilere yol açtı.

Tutuklanan doktor M.S cezaevinden çıkarıldı, hastaneye yatırıldı

Özgür Gazete‘nin elde ettiği bir bilgi ise bu tepkilerin yoğun şekilde yaşandığı bu dönemde, sağlık çalışanları ve örgütlerinin, soruşturmanın selameti açısından alacakları pozisyonun önemini bir kez daha gözler önüne seriyor.

Soruşturma kapsamında geçtiğimiz gece ilk tutuklananlar arasında olan ve dün Mahkemeye çıkartılarak 3 gün tutukluluk verilen Etik Hastanesi çalışanı Dr. M.S, aile yakınlarının girişimiyle gün gece “akut perikardit” tanısıyla Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Kardiyoloji Servisi‘ne yatırıldı.

Falyalı örneği

Genç doktorun, tutuklanmasının hemen ardından cezaevinden çıkarılarak hastaneye yatırılması, akıllara daha önce yaşanan, “nüfuzlu kişilerin yargılanmayı cezaevinde değil hastanede beklediği” örnekleri hatırlattı.

Buna son örnek; geçtiğimiz sene suikast sonucu öldürülen casino işletmecisi Halil Falyalı‘ydı. Falyalı, bir çalışanını darp ettiği/ettirdiği gerekçesiyle tutuklanmış ancak tüm yargılama sürecini hastaneyede geçirmiş, hatta burada telefon kullandığı, işlerini yürütmeye devam ettiği duyulmuş ve toplum bu duruma “ayrıcalı kyapılıyor” diyerek tepki göstermişti.

O dönemde de sağlık çevreleri böyle durumlarda bir “konsey kararı” verilmesinin önemine işaret etmiş, yasal bir zorunluluk olmamasına rağmen, toplumda yanlış algı oluşmaması adına bu tip tutukluların hastaneye yatırımasında bir doktor değil 5 doktordan oluşan bir konsey kararının olmasının uygun olacağını görüşünü iletmişti.

Ancak bu yapılmamış ve bu duruma izin veren doktorlar ise o dönemde itibar kaybına uğramıştı.

“Doktorlar birbirlerini mi koruyor”

M.S de önceki örneklerinde olduğu gibi tek doktorun tanısı ve imzasıyla cezaevinden çıkarılarak hastaneye yatırıldı.

Bu durum; “sahte reçete” yolsuzluğu soruşturmasıyla büyük bir travma yaşayan toplumun, hekimlere karşı güvensizliğini pekiştirecek, “doktorlar birbirlerini mi koruyor” algısı yaratabilecek bir durum olarak yorumlanıyor.

Akut perikardit: Kalp zarının aniden iltihaplanması ve 3 aylık süreçte iyileşme gösteren durumlar











Başa dön tuşu