InstagramKıbrısManşetSiyaset

“Denetleme yetkisi olan Sosyal Hizmetler Dairesi hiçbir açıklama yapmadı”






Barolar Birliği İnsan Hakları Komitesi, BugünKıbrıs‘ın geçtiğimiz gün manşetine taşıdığı “Gönyeli’deki Fatih Sultan Mehmet Han isimli yurtta 18 yaş altındaki çocukların bulunmasıyla” ilgili habere işaret ederek, Eğitim ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlıklarını göreve davet etti

“Denetleme yetkisi olan Sosyal Hizmetler Dairesi hiçbir açıklama yapmadı”

Yazılı açıklama yapan Komite, Eğitim Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı‘nı göreve davet ederek, okulların açılmasıyla birlikte eğitimdeki sorunların da görünür olmaya başladığını, okul binalarının güvenliği ve tam gün eğitime ilişkin alınan kararlar çerçevesinde yürütülen tartışmalara, son zamanlarda daha derin hak ihlallerine neden olabilecek bir olay daha eklendiğini belirtti.

Komite açıklamasında, “Hafta başında, Gönyeli’deki Fatih Sultan Mehmet Han isimli yurtta 18 yaş altındaki çocukların aileleri olmadan ikamet ettiği veya eğitim aldığına ilişkin haberler basına yansıdı. Bahse konu meselede yasa gereği yurtları denetleme yetkisi olan Sosyal Hizmetler Dairesi ise hiçbir açıklama yapmadı” dedi.

“Anayasa’ya göre her türlü eğitim devletin gözetim ve denetimi altında yapılabilir”

Açıklama şöyle devam etti;

“8/1988 sayılı yasaya göre Sosyal Hizmetler Dairesi, özel kuruluşlarca veya hayır kurumlarınca açılacak yurt ve huzurevlerine izin verip onları denetlemekle görevlidir. Ayrıca Anayasa’nın 59. maddesine göre; her türlü öğretim ve eğitim etkinliği devletin gözetim ve denetimi altında yapılabilir.

Bu çerçevede eğitim vermek adına kullanılacak bir binanın Eğitim Bakanlığı, özel bir yurdun ise Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın kontrolü ve denetimi altında olması gerekir.

“Çocuğun üstün yararı” ilkesi

Ocak ayında Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) tarafından, bakanlıklara ve Mağusa Polis Müdürlüğü’ne yapılan ihbarlara göre Mağusa ve İskele bölgelerinde, son zamanlarda ise Gönyeli ve Gaziveren’de benzer evlerin ve yurtların kullanıldığına ilişkin bilgiler alıyoruz.

Anayasa başta olmak üzere yerel yasalar ve mevzuatımıza 1996 yılında dâhil edilen Çocuk Hakları Sözleşmesi, ‘çocuğun üstün yararı’ ilkesi çerçevesinde ihmal ve istismarı önlemek için devlete sorumluluk ve görevler yüklemektedir.

Netice itibariyle K. T. Barolar Birliği İnsan Hakları Komitesi olarak, ne olduğu belirsiz vakıf ve derneklerce kullanılan binalarda ihmal ve istismar vakaları yaşanmadan gereğinin yapılmasını talep eder, ücretsiz ve erişilebilir etüt merkezlerinin devlet tarafından sağlanması gerektiğini hatırlatırız”











Başa dön tuşu