InstagramKıbrısManşet

Benan: Çam kese böceği için bütçede 1 TL kaynak bile yok!




Biyologlar Derneği (Bio-Der) Başkanı Hatice Benan, ocak ve şubat aylarında yeni bir çam kese böceği istilası yaşanacağı uyarısında bulunarak; hükümet, Tarım Bakanlığı ve Orman Dairesi’nin hiçbir şey yapmadığını belirtti

Benan: Bakanlığı ve Orman Dairesi kılını bile kıpırdatmıyor

Benan tarafından yapılan yazılı açıklamada, mevcut orman varlığını korumanın gerekliliğine vurgu yapılarak, 80 bin hektar civarında olan orman varlığının yaklaşık 60 bin hektarının çam ağaçlarından oluştuğu belirtildi.

Çam kese böceği sorununun yine kapıda olduğunun ifade edildiği açıklamada, “Buna rağmen Tarım Bakanlığı ve Orman Dairesi kılını bile kıpırdatmıyor. Geçtiğimiz yıl türlü gerekçeler ortaya sunularak gerekli çalışmaların yapıldığı, bu yıl için tedbirlerin alınacağı ve gerekli görülmesi halinde havadan biyolojik ilaçlama yapılacağı açıklanmıştı. Ancak, tüm uyarı ve ikazlarımıza rağmen 78 milyar 712 milyon TL tutarındaki 2024 bütçesinde çam kese böceği mücadelesi için 1 TL dahi ayrılmamıştır. Oysa, 30 milyon TL ayrılarak ormanların havadan bir bütün olarak ilaçlanması sağlanabilirdi” ifadelerine yer verildi.

“Yalan yanlış söylemlerle sorun çözülemez!”

Açıklamanın tamamı şu şekilde;

Her geçen yıl orman alanlarımızı kaybettiğimiz ve içinde bulunduğumuz iklimsel koşullarda ağaç varlığımızı artırmanın zorluğu da dikkate alındığında mevcut orman varlığımızı korumanın gerekliliği tartışılmazdır.

Ne var ki, ülke 80 bin hektar civarında olan orman varlığımızın yaklaşık 60 bin hektar kadarının doğal bitki örtümüz olan çam ağaçlarından oluştuğu ülkemizde ağaçlarımızın sahipsiz bırakıldığı ve göz göre göre kaderine terk edildiğini üzülerek bir kez daha belirtmek isteriz.

Ormanlarımız ve çam ağaçlarımız bu yıl da çok büyük bir tehlikeyle karşı karşıyadır. Tarım Bakanlığı ve Orman Dairesi ise tıpkı geçtiğimiz yıl olduğu gibi yalan yanlış bilgilerle halkı kandırmaya devam etmektedir.

“ÇKB için bütçede 1 TL kaynak bile yok!”

Dumansız yangın olarak bilinen ve pamuksu keseler şeklinde kendini çam ibreleri üzerinde gösteren ‘‘çam kese böceği’’ sorunu yine kapıda! Buna rağmen Tarım Bakanlığı ve Orman Dairesi ‘‘kılını bile kıpırdatmıyor’’.

Geçtiğimiz yıl türlü gerekçeler ortaya sunularak ‘‘gerekli çalışmaların yapıldığını, bu yıl için tedbirlerin alınacağını ve gerekli görülmesi halinde havadan biyolojik ilaçlama yapılacağı’’ açıklanmıştı.

Ancak, tüm uyarı ve ikazlarımıza rağmen 78 milyar 712 milyon TL tutarındaki 2024 bütçesi içinde çam kese böceği mücadelesi için 1 TL dahi ayrılmamıştır.  Oysa, 30 milyon TL ayrılarak ormanların havadan bir bütün olarak ilaçlanması sağlanabilirdi.

“Ocak ve Şubat’da yeni istila yaşanacak!”

Aradan geçen bir yılda HİÇBİR şey yapılmadı ve çam kese böceğinin zarar oluşturma mevsiminin gelmesi adeta uykuda beklendi. Çam kese tırtıllarının çam ağaçlarını kemirmeye başladığı şu günlerde tam de mecliste ‘‘Tarım Bakanlığı Bütçesi’’ görüşülürken bir kez daha hatırlatmak ve sormak istiyoruz.

Ocak ve Şubat aylarında geçtiğimiz yıl gibi ormanlar çam kese böceği istilasına teslim olduğunda ve çam ağaçları kurumaya yüz tuttuğunda hangi yüzle çıkıp konuşacaksınız?

Unutmayın ki, geçen yıl yaptığınız gibi ne ‘‘kaynak yok mücadelede geç kaldık’’ demek ne de ‘‘avcı böcek üreterek’’ ya da ‘‘kuş yuvası asarak’’ çam kese böceği sorununu çözeceğiz diye masal okumanız sizi kurtarmaz!

“Cevap bekliyoruz ama yok!”

Sizlerin ‘‘basiretsizliği’’ ve ‘‘beceriksizliği’’ nedeniyle ne yazık ki ormanlarımızı kaybediyor ve her geçen yıl yeşili daha az bir ülkeye dönüşüyoruz.

Yeter artık, ya istifa edin ya da meclis kürsüsüne çıkıp şu 3 soruya cevap veriniz:

1-Şov yaparak ormanlara saldığınız Türkiye’den getirdiğiniz 2000 adet avcı böcek ne durumdadır? Çoğalıp çam kese tırtıllarını yediler mi yoksa adapte olamayıp yok oldular mı? Bunun çare olamayacağını defalarca dile getirmiştik.

2-Çam kese böceklerinin doğal düşmanlarını çoğaltmak amacıyla asacağınız 5000 adet kuş yuvası ne oldu? Bunlarda üreyen kuşlar çam kese tırtıllarıyla baş edebiliyor mu? Bunun da kayda değer bir tedbir olmadığını defatle anlatmıştık.

3-Ölçümleri yapacak ve ‘‘gerek varsa’’ havadan ilaçlama yapacaktınız. Peki, ormanlardan aldığınız veriler bu yıl salgın olacağını göstermiyor mu? İhaleye çıkmazsanız bu yıl da salgının büyük boyutta olacağını haykırdık ama yine de çıkmadınız.

“Kayıpların sorumlusu Hükümet, Tarım Bakanlığı ve Orman Dairesi’dir!”

Sonuç olarak, uzun yıllardır sivil toplum örgütlerinin desteğiyle başarılı bir şekilde yürütülen ve 2020 yılında Tarım Bakanlığı ve Orman Dairesi tarafından sonlandırılan ‘‘çam kese böceği’’ sorunun geçtiğimiz yıl itibarıyla İSTİLA boyutuna ulaştığı tüm toplum tarafından bilinmektedir.

Hal böyle iken, hükümetin Tarım Bakanlığı bütçesine bu konuda hiçbir kaynak ayırmaması yanında bu sorunu görmezden gelmeye devam ederek geçiştirmesi kabul edilebilir değildir.

Özellikle belirtmek isteriz ki, önümüzdeki aylarda çam kese böceği sorunu geçtiğimiz yıldan daha beter bir duruma ulaşacak ve bunun da tek sorumlusu duyarsız hükümet, Tarım Bakanlığı ve görevini yerine getirmeyen Orman Dairesi olacaktır”









Başa dön tuşu