InstagramKıbrısManşetSiyaset

Rum basını: “Daha önce hiç olmadığı kadar ‘olumsuz’ bir rapor”

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres,’in Kıbrıs sorunuyla ilgili ön raporu tartışma konusu oldu. Guterres raporla ilgili “Her iki tarafın da bölünme konusunda sorunu olmadığını gösteriyor” dedi

“Daha önce hiç olmadığı kadar ‘olumsuz’ bir rapor”

CyprusMail’de yer alan habere göre; BM Genel Sekreteri’nin İyi Niyet Misyonu hakkında birkaç gün önce açıklanandan raporu taslak olsa da daha önce olmadığı kadar “olumsuz” bir rapor.

Haberde, “Yeni özel elçisi müzakereleri başlatmak için Kıbrıs’a gelmeden hemen önce neredeyse tüm umudunu kaybetmiş gibi görünen Antonio Guterres’in sözleri bir istifa duygusuna işaret ediyor” ifadeleri kullanılırken, raporda, “Farklılık her geçen yıl daha da genişledikçe, her iki tarafta da herkesin kabul edebileceği bir çözüm olasılığının yavaş yavaş azaldığının farkına varılıyor” cümlelerine atıfta bulunuldu.

“Komiteler bocaladı, gecikmeler yaşandı”

Haberde, rapora işaret edilerek; iş birliğini geliştirmek için kurulan teknik komitelerin bocaladığı, İnsani İşler Komitesi’nin bir yıldır toplanamadığı, eğitim komitesinin hareketsiz kaldığı ve diğer komitelerin önerdiği faaliyetlerin uygulanmasında da gecikmeler yaşandığı belirtildi.

Raporda ayrıca bir diğer olumsuzluğun da tarafların “karşılıklı olarak özel teklifler” sunmasıyla yeni geçiş noktalarının açılması konusunda anlaşmaya varılamaması olduğu yer aldı.

Kıbrıs Türk polisinin ara bölgedeki UNFİCYP (BM Barış Gücü) askerlerine saldırmasının ardından Pile konusunda varılan karşılıklı anlayışta bile zorluklarla karşılaşmaya devam edildiğine dikkat çekilen haberde, hem askeri hem de sivil projelerin tampon bölgeye tecavüz etmesinin, iki tarafın da güvensizliği güçlendiren eylemlere yol açmasına neden olduğuna vurgu yapıldı.

Haberin tamamı için TIKLAYIN
Raporun tamamı için TIKLAYIN











Başa dön tuşu