Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Milletvekili Salahi Şahiner, olmayan bir hastalık yüzünden narenciye ürününün ambargoya uğradığını, birçok olumsuzlukla mücadele eden üreticinin şimdi de olmayan bir hastalık yüzünden Türkiye tarafından uygulanan ambargoya takıldığını söyledi
Şahiner: Cypfruvex’in açıklaması sinir bozucu bir açıklamadır
Yazılı açıklama yapan Şahiner, narenciye konusunda aşılan hiçbir sorunun olmadığını, aksine mevcut sorunları katlayarak büyüten bir hükümet olduğunu söyleyerek, Cypfruvex tarafından yapılan açıklamanın, üreticinin gönlüne su serpmediğini aksine ateş düşürdüğünü kaydetti.
Şahiner, “Mandora (King Mandarin) ürünündeki toplam rekoltenin ne kadarının alabileceğini açıklayamadığı ve üretici ile alay edermişçesine açıkladığı komik fiyatlar üretici için sorun çözücü bir adım olmaktan ziyade, sinir bozucu bir açıklamadır” dedi.
“Üreticiden ve halktan kopuk hükümet uzaktan bakıyor”
Üreticinin hala daha toplamda 150 bin tona yakın ürününün dalında kalma riski olduğunu vurgulayan Şahiner, yani bunun üreticinin cebine girmesi gereken parasal karşılığının da 1.5-2 milyar TL olmasına rağmen, bırakın üreticinin cebine para girmesini, üreticinin bu durumdan ödeyemeyeceği yüksek borç faizleri ile borçlu çıkacağını belirtti.
Şahiner, “Aylardır sürekli bir şekilde uyarmamıza rağmen hükümet derin uykusundan uyanamadı. Aylardır gerek pazar payı bulunması için çalışma yapılmasını gerekse pazarın önündeki engellerin aşılması için girişimde bulunulmasını defalarca dile getirdik. Üreticiden ve halktan kopuk hükümet ise narenciye sektörünün önünü açacağına üzerine sorunlar ekleyip uzaktan bakıyor. Hükümet ettiğini zannedenler, çözüm önerilerimize karşı üç maymunu oynayarak tüm eforunu üreticinin kökünü kazımaya ve narenciye sektörünün sorunlarını daha da içinden çıkılamaz bir hale sokmaya harcıyor” dedi.
“Olmayan bir hastalık yüzünden narenciye ürünü Türkiye tarafından ambargoya uğradı”
Olmayan bir hastalık yüzünden narenciye ürününün ambargoya uğradığını, birçok olumsuzlukla mücadele eden üreticinin şimdi de olmayan bir hastalık yüzünden Türkiye tarafından uygulanan ambargoya takıldığını kaydeden Şahiner, TC Akdeniz Narenciye İhracatçılar Birliği’nin sözde yeşillenme hastalığının olduğu iddiası yüzünden Türkiye dışındaki ülkelere bile ürünlerin pazarlanamadığını dile getirdi.
Şahiner, “Ne yazık ki bu sorunu kuzeydeki muhataplarına anlatıp çözüm üretecek beceriden ve yetenekten yoksun bir Hükümet ve Tarım Bakanlığı ile karşı karşıyayız. Plan yok, vizyon yok, öngörü yok” diyerek yapılacak olanları 4 addede şöyle sıraladı;
1. Türkiye dışındaki ülkelere ürünlerin satışı ve pazarlanmasında, Türkiye üzerinden transit olarak, tırların açılmadan geçişi için ortaya çıkarılan sorunlar siyasi bir meseledir ve bunu çözmesi gereken hükümettir.
2. Kara yolu taşımacılığı ile nakliye bedellerindeki artış üreticinin cebinden çıkacaktır. Deniz yolu ile, çok daha ucuz nakliye bedelleri ile bu ürünlerin kıyısı olan ülkelere gemi yolu ile ihracatının önüne çıkarılan engellerin çözülmesi için hızlıca hükümet tarafından girişimde bulunulması elzemdir.
3. Kesim ekipleri ile ilgili sıkıntılar Hükümet tarafından verilecek teşviklerle hemen çözülmeli ve vakit kaybetmeden hasat son hızla devam etmelidir.
4. Cypfruvex’in sıkma kapasitesi ek vardiya usulü ile çalıştırılarak artırılmalı, konsantre ile ilgili pazar araştırılmasına yoğunlaşırken, Cypfruvex’in maliyetleri gözden geçirilerek üreticinin lehine fiyatlar revize edilmeli ve sıkmaya verilen ton başına destek artırılmalıdır.