InstagramKıbrısManşetSiyaset

Maviş: Şeriat düzeni isteyen tarikatların kurduğu bir dernek Anayasa’ya aykırıdır




Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS), Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) ve Toplumcu Demokrasi Partisi‘nin (TDP) ve İskele Yurttaş İnisiyatifi‘nin de katılımıyla, İskele‘deki tarikat yurtlarını polise şikayet etti

Eylem: Bu derneğin maddi kaynağı nerden geliyor?

İskele Polis Müdürlüğü önünde açıklama yapan KTÖEOS Başkanı Selma Eylem, adanın kuzeyinde Süleymancılar Tarikatı‘na ait olan “Tahsil Çağındaki Talebelere Yardım Derneği” diye bir dernek kurulduğunu veya kurdurulduğunu ifade ederek, bu derneğe ait İskele, Lefke, Mağusa, Lefkoşa, Girne ve Alsancak’taki yurtlar olduğunu kaydetti.

Eylem, “Alsancak’taki belediye tarafından iki kez kapatıldığı halde faaliyetlerine devam ediyor. Bu derneğin maddi kaynağı nerden geliyor? Dıştan bakıldığında bile çevre düzenlemesi, kamera sistemiyle buraya büyük paralar harcandığı görülüyor” dedi.

“Hükümet olduğunu iddia edenlerin sessiz kaldığı bu yurdu polise şikayet ettik”

18 yaşından küçük, devletin koruması altında olması gereken çocukların bu yurtlara girdiğini, “eğitim” aldığını ve barındığını ve bugün de bu nedenlerle burada olduklarını söyleyen Eylem, Eğitim Bakanlığı, Maliye, Başbakanlık, İçişleri yani kısacası hükümet olduğunu iddia edenlerin sessiz kaldığı, görmezden geldiği, bu yurtlardan biri olan İskele’deki bu yurdu polise şikayet ederek, suç tespiti ve gerekli işlemi yapmasını talep ettiklerini kaydetti.

Eylem, “Türkiye’de bugün eğitim sistemi protokoller üzerinden cemaat ve tarikatlara teslim edildi. Eğitim biliminin en temel ilkeleri ve öğrencilerin gelişim süreçleri yok sayılarak dinselleştirme adımları hayata geçirilmektedir. Eğitimin devlet eliyle dinselleştirilmesi sürecinde, bir taraftan imam hatip okullarının devlet eliyle sayılarının artırılması politikası sürdürülürken, diğer taraftan MEB’in Diyanet İşleri Başkanlığı ve çeşitli dini vakıf ve derneklerle yakın iş birliği artarak sürdürülmektedir” dedi.

“Dini sohbetlere katılım ve toplu namaz zorunlu”

Eylem açıklamasına şöyle devam etti;

“Bu tarikat ve cemaat yurtlarında neler yaşanmaktadır;

Bu yurtlarda kalan öğrencilerin dini sohbetlere ve ibadetlere katılmaları zorunlu tutuluyor. Örneğin, Nur Cemaati‘ne bağlı Hayrat Vakfı’nın Ankara Keçiören’de bulunan Marifet Erkek Öğrenci Yurdu’nda öğrencilerin namaz ibadetlerini toplu olarak kılması zorunlu. Yurda kaydolacak öğrenciler için haftada iki kez, “ilim ve irfan sahibi” olduğu belirtilen hocaların verdiği dini derslere katılma şartı da var.

Bir başka örnek;

Işıkçılar Cemaati’ne bağlı İhlas Vakfı’nda öğrencilere geri ödemesiz, ‘beslenme ve barınma bursu’ sağlanıyor. Yurtta toplu ibadet etmek ve sohbetlere katılmak zorunlu, bu şartları sağlamayan öğrenciler bir sonraki sene yurtta kalamıyor.

“İntihar eden gençler ve istismar vakaları var”

Söz konusu yurtlarda uygulanan baskılar nedeniyle intihar eden gençler, çocukların yaşadığı istismar vakaları, ne yazık ki ‘bir defadan bir şey olmaz’, ‘münferit’, ‘çocuğun rızası vardır’ gibi akıl almaz ifadeler ile geçiştiriliyor, iktidar tarafından üzeri örtülüp yok sayılıyor.

Ülkemizde ve bu bölgede de olduğu gibi ekonomik durumu iyi olmayan aileler, özellikle civar köylerden evler ziyaret edilerek örgütleniliyor, çocuklarımızın bu yurtlarda kalması için teşvik ve imkan sağlanıyor.

“Yurtlarda elçiliğe bağlı imamlar ders veriyor”

2000’li yıllardan itibaren dinselleştirme konusunda üst yönetimin artırdığı baskı nedeniyle din işleri Türkiye’ye teslim edilmiştir. Kıbrıslı Türkler by-pass edilerek Din İşleri Başkanı Türkiye’den atanmıştır. Adamızın kuzeyindeki faaliyetler bu yıllardan itibaren artırılmış elçiliğin din işleri müşavirliğinin yönetimine geçmiştir. Yurtlarda elçiliğe bağlı imamlar ders vermektedir.

Peki Eğitim Bakanlığı nerededir, ne yapıyor?

Göz yumuyor, çanak tutuyor, ortak oluyor, işbirliği yapıyor!

“Vakfın koşulu; şeriat müfredatıdır”

Bilimsel laik eğitimin sigortası öğretmene, sendikasına saldırıyor, verilen talimatları harfiyen yerine getirmeye çalışıyor. Geçtiğimiz günlerde ikinci ilahiyatın Mağusa’da yapımı için bu vakıflardan biriyle protokol imzalıyor. Vakfın koşulu; şeriat müfredatıdır.

Mağusa veya bu bölgemizde Anadolu Lisesi veya Fen Lisesi gibi okullarımız yok, bu bölgelerden olan çocuklarımız her gün Lefkoşa’ya gidip gelmek zorunda kalıyor ama ilahiyat yani dini eğitim veren, şeriat müfredatı olan okul açılacak. Deprem vergileri toplandı, hala okullarımıza bir çivi dahi çakılmadı, çocuklarımız, öğretmenlerimiz konteynerlara mahkum ama bu okulun yapımı için kollar sıvanıyor.

Bilimsellikten, laiklikten, Atatürkçülükten bahseden bakanlık hangi akla, neye, kime hizmet ediyor?

“Mücadele etmekten vazgeçmeyeceğiz”

Tüm bunların hedefi nedir? Hedef bilimsel, laik, demokratik eğitimden uzaklaşmak, bağnaz, dogmatik eğitimle sorgulamayan, biat eden, kolay yönetilebilen toplum modeli yaratmaktır. Üst yönetimde ne varsa alt yönetime de monte etmek, uygulamak, hayata geçirmektir.

Buna karşı, çocuklarımızı karanlığa sürüklemek isteyen anlayışa ve uygulamalara karşı her türlü mücadeleyi vermeye devam edeceğiz!

Bilimsel eğitim ve laik, demokratik toplum yapımız için mücadele etmekten vazgeçmeyeceğiz”

Maviş: Şeriat düzeninde yaşamayı isteyen tarikatların kurduğu bir dernek

Eylem’den sonra sözü alan KTÖS Genel Sekreteri Burak Maviş, laik cumhuriyeti benimsemeyen, şeriat düzeninde yaşamayı isteyen tarikatların kurduğu Tahsil Çağındaki Talebeler Derneği’nin amacının Anayasanın 1. Maddesi ile çeliştiğini belirtti.

Maviş, Çocuk Hakları Sözleşmesi ile birlikte küçük çocukların ehil olmayan kişi ve yerlerde ihmal ve istismara hedef haline getirilmesine, yatılı olarak mahsur bırakılmasına, karma eğitimin göz ardı edilmesine, yetişkinlerin kendi dini inanç ve çıkarlarına yönelik ilkokul çağındaki çocukları bu denli etkilemesi/manipüle etmesine, kaygı, korku ve benzeri olumsuzlukların duygusal istismara dönüşmesine tüm tarafların seyirci kalmaması gerektiğini ifade etti.

Burak Maviş

“Anayasa’nın 23. ve 59. maddelerinin kapsamından çıkacağı çok açıktır”

Maviş, Anayasa’nın 23. maddesinin (4). Fıkrası ve Anayasa’nın 59. maddesine (2) atıfta bulunarak, Eğitim Bakanlığı’nın ilgili derneğin faaliyetlerini denetim ve gözetimi altında olması gerektiği kuralını hatırlattı.

Maviş, “Denetim ve gözetim görevinin yapılabilmesi için kursun amacı, plan-programı, eğiticilerin nitelikleri ve alanında uzman denetimi, eğitim yeri ve ortamı da Eğitim Bakanlığı’nın denetim ve gözetimine tabi olmadığı müddetçe, verilen iznin Anayasa’nın 23. ve 59. maddelerinin kapsamından çıkacağı çok açıktır” dedi.

“Olası ihmal, istismar veya vahim zarardan Eğitim Bakanlığı’nın sorumludur”

Maviş, 18 yaşından küçük tüm bireylerin devletin koruması altında olduğunu belirterek, çocuklarının aile bütünlüğünden koparılarak, yatılı olarak derneğin binasında barındırılmasının suç olduğuna işaret ederek, oluşabilecek ihmal, istismar veya vahim zarardan Eğitim Bakanlığı’nın sorumlu tutulacağını söyledi.

Maviş, kültürel değerlerimiz ışığında kimsenin ne yiyip içtiğine, ne giydiğine karışmayan, din vicdan ibadet inanç özgürlüğüne saygı duyan toplumun çocuklarının, ehil olmayan yerlerde ehil olmayan kişilerin olası ihmal ve istismarına terk etmeyeceğimi belirterek, eğitimin yerinin okullar olduğunu vurguladı.









Başa dön tuşu