InstagramKıbrısManşetSiyaset

HP, Turizm Bakanlığı’nın iddialarına yanıt verdi






Halkın Partisi (HP), Turizm Bakanlığı’na bağlı Eski Eserler Dairesi’nde Ombudsman raporuyla hukuka aykırı ihalesiz işler yapıldığının tespit edildiğini, ardından da konunun polise aktarıldığı ve bunun ortaya çıkması üzerine Turizm Bakanlığı’nın temelsiz iddialar ile gündemi değiştirip kendi ayıbını örtmeye çalıştığını vurguladı

HP: Müdür görevden alındı ve Başsavcılığa kiralamalar konusunda yeni bir görüş soruldu

HP tarafından yapılan açıklamaya göre; Demokrat Parti döneminde daire müdürü olarak atanmış olan kişinin Başsavcılıktan gelen görüşü gizleyerek hukuksuzluklar yaptığının 2019’da Ombudsman raporuyla ortaya çıkması üzerine bahse konu müdür dönemin Bakanı Özersay tarafından hemen görevden alındığı ve Başsavcılığa kiralamalar konusunda yeni bir görüş sorulduğu söylendi.

“Başsavcılıktan gelen görüşe uygun olarak Eski Eserler bünyesindeki kiralamalar için ihaleye çıkılmış, hatta tuvaletlerin işletilmesi için dahi ihaleye çıkılmıştır” denilen açıkalamada, Halkın Partisi’nin hükümette olduğu dönemde hukuka uygun davranmış, bunun aksini yapan ve DP döneminde o göreve getirilmiş olan müdürün görevden alındığı ve Başsavcılık görüşünde söylenenlerin yapışdığı belirtildi.

“SADECE BU DÖNEMDE DEĞİL O ZAMAN DA POLİSE, SAYIŞTAY’A VE BAŞBAKANLIK DENETLEME KURULU’NA BAŞVURDUK, DİSİPLİN SORUŞTURMASIYLA GEREĞİNİ YAPTIK ”

“O zaman da disiplin soruşturmasıyla gereğini yaptık”

Açıklama şu şekilde;

Turizm Bakanlığı’nın iddialarının aksine sadece bu dönemde değil o dönemde de yanlışların üzerine gidilerek polise ve Başbakanlık Denetleme Kurulu’na şikayetlerde bulunularak bazı kamu görevlileri hakkında disiplin soruşturmaları açıldı ve görevden alınan müdürün dönemine ait harcamaların incelenmek üzere Sayıştay’a gönderildi.

2019’da Ombudsman tarafından Demokrat Parti ve sayın Fikri Ataoğlu’nun Bakanlığı dönemindeki yasa dışı uygulamalar konusundaki tespitler dikkate alınarak Eski Eserler bünyesindeki bazı yanlış uygulamalar konusunda o dönemde polise suç duyurusunda bulunulmuş ve bazı kişilerle ilgili olarak da disiplin soruşturması başlatılmış ve sonuçta kamu görevinden istifa etmeleri sağlanmıştır.

“Bahse konu müdür görevden alınmış ve hukukun gereği neyse o yapıldı”

Turizm Bakanlığı temelsiz iddialarının yer aldığı açıklamasında 2019’da Başbakan Yardımcılığı ve Dışişleri Bakanlığı’nın neden Kira Komisyonu’na üye atadığı sorgulanmakta ve eleştirilmektedir. Oysa Kira Komisyonu’na üye atanması yasal zorunluluk olduğu için Başbakan Yardımcılığı hukukun gereğini yerine getirerek üye atanmıştır.

Öte yandan geçtiğimiz hafta yayınlanan 1 Şubat 2024 tarihli Ombudsman raporunda da açıkça belirtildiği üzere Demokrat Parti döneminde daire müdürlüğü görevine atanan şahıs Başsavcılıktan gelen ve kiralamalar için de ihaleye çıkılması gerektiğini söyleyen hukuki görüşü gizlemiş ve bunu kira komisyonu üyeleriyle paylaşmamıştır.

Tam da bu ve benzeri hukuka aykırı uygulamaları nedeniyle bahse konu müdür görevden alınmış ve hukukun gereği neyse o yapılmıştır

“Bu ülkeyi seven ve gerçekten sahip çıkmak isteyen herkes yasalara uygun davranmalı”

Biz Halkın Partisi olarak Başsavcılık görüşünü gizleyen ve başka bazı hukuksuzluklar yaptığı Ombudsman raporuyla belirlenen (sizin döneminizde göreve getirilmiş olan) daire müdürünü görevden aldık ve ihale uygulamasını takip ettik.

Burada sorulması gereken kritik soru şudur: Ortada ihaleye çıkılması gerektiğini söyleyen iki ayrı Başsavcılık görüşü (2017 ve 2019) ve bir de Ombudsman raporu (2019) olmasına rağmen Bakan Fikri Ataoğlu’nun ve atadığı müdürlerin ihalesiz olarak işlem yapmaya devam etmiş olmalarının sebebi nedir?

Bu ülkenin acilen yasalara uygun davranacak, Başsavcılık görüşlerine ve denetlemeden sorumlu kurumlara saygı duyacak şeffaf ve hesap verebilir bir siyaset anlayışına ihtiyaç vardır.

Eşe, dosta, partiliye menfaat dağıtmaya dayalı bir siyaset anlayışı bu devletin kurumlarını teker teker batırmıştır. Bu ülkeyi ve bu devleti seven ve gerçekten sahip çıkmak isteyen herkes yasalara uygun davranmalı, sorulduğunda ya da bir iddia ortaya konulduğunda hesap verebilecek durumda olmalıdır.

Turizm Bakanlığı’nın iddiaları ve yaptığı açıklama şöyleydi;

“Özersay döneminde de 14 sözleşme ihalesiz yenilendi”

Başbakan Yardımcılığı, Turizm Kültür Gençlik ve Çevre Bakanlığı’na bağlı Eski Eserler ve Müzeler Dairesi Kudret Özersay’ın yaptığı açıklamalar üzerine kamuoyunu doğru bilgilendirme adına açıklamalarda bulundu.

Sn. Kudret Özersay’ın Eski Eserler ve Müzeler Dairesi’nin yapmış olduğu kiralamalarla ilgili neden sadece 2022-2023 yıllarını hedef aldığı manidar olmakla birlikte yasanın 15 Kasım 2016 tarihinden sonraki uygulamaları niye dikkate almadığı asıl sorulması gereken sorudur.

Daire, Taşınmaz Eski Eserleri Kullanma ve Kira Tüzüğü uyarınca 2016 yılı sonrası da tüm kiralamaları bu tüzüğe göre yapmış, ayrıca Sn. Kudret Özersay’ın Dışişleri Bakanı olduğu dönemde de Eski Eserler ve Müzeler Dairesi kendisine bağlı iken 14 tane kira sözleşmesi yenilenmiştir.

Dairemiz Sn. Özersay’ın döneminde Dışişleri Bakanlığı’na bağlı iken herhangi bir farklı uygulama yapılmadığı gibi ayni uygulamaya devam ettiği görülmektedir.

2018 yılında bakanlığımızın o dönemin Bakanı Sn. Fikri Ataoğlu Maliye Bakanlığı’na yazmış olduğu yazıda 20/2016 sayılı Kamu İhale Yasası’na, Taşınmaz Eski Eserleri Kullanma ve Kira Tüzüğü’nün dahil edilmesi ile ilgili görüşünü bildirmiş, fakat yasa içinde değişikliğe gidilmezken sonraki dönemlerde (Sn. Özersay’ın hükümette bulunduğu sürelerde 2019 ile 2020 ye kadar) herhangi bir değişiklik de yapılmamıştır.

Sn. Kudret Özersay’ın Bakanlık döneminde o dönem Bakanlık Müdürü olan ve ardından Dışişleri personeli başka bir kişiyi komisyon üyesi olarak bu göreve getirmiştir. Yasal olmadığını iddia ettiği kira komisyonuna neden görevlendirmeler yaptı veya yaptırdı? bu süre içerisinde Eski Eserler ve Müzeler Dairesi, Sn. Kudret Özersay’ın görevlendirdiği personel olan kişinin de imzaları ile mevcut tüzüğe dayanarak toplam 14 kira sözleşmesini yeniledi.

Hukuk Dairesi (Savcılık) Tüzüğe bağlı kiralama işlemlerinin kamu ihale yasası hükümlerine uygun olmadığını belirtiyor, ayrıca yasaya uygun olmayan kiralama işlemlerinin tespiti var ise polise intikal ettirmeyi öneriyor. 30.01.2020 Tarihli Hukuk Dairesi görüşü dikkate alınarak Sn. Özersay neden polise intikal ettirecek girişimi yapmadı?

Neden geçmişte yapılan ve kendisinin şu anda şikayetçi olduğu kira sözleşmelerini iptal edip yeni ihaleler açmadı? Geçmişteki bütün sözleşmelerin durdurulması ve ihale açılması gerekli değil miydi? Özersay’ın o dönem yapmaya çalıştığı yalnızca WC ihalelerini açmak oldu ama bu ihaleleri de yürütemeyip, sonuçlandıramadı.

Kamu ihale yasasında 2016 öncesine bir atıfta bulunmazken herhangi bir geçici madde olmadığı gibi açık olarak da kiralama usulleri yasa içinde net değildir.

2024 yılı içinde herhangi bir yenilenme yapılmayacağı gibi mağduriyetlerin giderilmesi için ivedi olarak yasal mevzuat değişikliği gerekmektedir. Yani 2018 de Bakan Fikri Ataoğlu’nun yazmış olduğu görüşler doğrultusunda kamu ihale yasası değişmesi gerekmektedir.
Kamu İhale yasası içinde daha kapsamlı bir kiralama bölümü olması gerekliliği de halen daha bakidir.

20/2016 sayılı Kamu İhale Yasası ile Bakanlıklar altındaki kira komisyonlarının uyumlu bir şekilde çalışması için gerekli girişim başlatılmıştır.









Başa dön tuşu