InstagramKıbrısManşet

Refiker ve Avcil’e 3’er gün tutukluluk verildi

Kıbrıs Sağlık ve Toplum Bilimleri Üniversitesi‘nde (KSTBU) yürütülen “sahte diploma ve yolsuzluk” soruşturması kapsamında tutuklanan atanmış Cumhurbaşkanı Ersin Tatar‘ın koruma şefi polis Şerif Avcil ve Yükseköğrenim Planlama, Denetleme, Akreditasyon ve Koordinasyon Kurulu (YÖDAK) Genel Sekreteri Derviş Refiker, Lefkoşa Kaza Mahkemesi‘nde Yargıç huzuruna çıkarıldı

Polis: Derslere girmediği halde “bölüm birincisi” olarak yüksek lisans diploması aldı

Mahkemede olguları aktaran tahkikat polisi, 27 Şubat 2024 tarihinde yapılan bir şikâyet üzerine Şerif Avcil ile başlatılan soruşturmada, Acvil’in 5 Haziran 2023 tarihinde okula kayıt olduğunu, 02.02.2022 tarihine ait ders notlarının da bu tarihte (5 Haziran 2023) sisteme girildiğini, 19.06.2023 tarihinde de “bölüm birincisi” oalrak mezun edildiğini kaydetti.

Avcil’in ders notlarının 6-15 Haziran 2023 tarihinde sisteme girildiğini, 11 gün sonra da İşletme Yönetimi Yüksek Lisansı diploması aldığını aktaran polis, zanlının susma hakkını kullandığını ve herhangi bir izahat vermediğini söyledi.

Telefonum kayıp, nerede olduğunu bilmiyorum

Polis alınan diplomayla barem içi artış için başvuru yapılıp yapılmadığını araştıracağını söyleyerek, diplomanın da fiziki olarak henüz tespit edilmediğini, zanlının bu diplomayı herhangi bir yere vermediğini söylediğini ve emare olarak alınmak istenen telefonuyla ilgili ise “Telefonum kayıp, nerede olduğunu bilmiyorum” dediğini aktardu.

Avcil ile ilgili iki öğretim görevlisinden ifade alındığını, Avcil’in bu öğretim görevlilerinin derslerine girmediği bilgisinin alındığını anlatan polis, “Sahte Resmi Belge Düzenlemeye Tahrik” suçunu işlediğini belirtti.

Avcil’in avukatı ise üniversitenin sisteminin hacklendiğini ve notların bu yüzden daha sonra topluca girildiğini savundu.

Şerif Avcil

Polis: AirPod kulaklık, 700 euro, 800 dolar ve bilinmeyen miktarda zarf içinde rüşvet aldı

Polis Derviş Refiker‘in ise Haziran 2022-Mart 2023 tarihlerinde nufüzunu kullanarak ilgili üniversitenin Tıp Fakültesi‘nin açılması için YÖDAK‘ta oy kullanma yetkisi olmamasına rağmen, konuyu gündeme getirdiğini kaydetti.

Polis zanlının bunun karşılığında AirPod bir kulaklık, 700 euro ve 800 dolar aldığına dair görgü tanıkları olduğunu, 800 dolar parayı teslim aldığına dair de ödeme fişine 29.06.2022 tarihinde imza attığını belirtti, zanlının ise ifadesinde bu imzayı ve ödeme fişini hatırlamadığını belirttiğini kaydetti.

Bu paraların Lefkoşa, Güzelyurt ve Girne’de alındığına dair görgü tanıkları olduğunu kaydeden polis, zanlının telefonunun ve imza örneğinin emare olarak alındığını belirtti, ilgili Tıp Fakültesi’nin izninin de daha önce bu soruşturma kapsamında belirtildiği üzere sadece bir günde verildiğine atıfta bulundu.

Zanlının para almadığını ve attığı imzayı da hatırlamadığını aktaran polis zanlının ayrıca miktarı bilinmeyen kapalı zarf içinde YÖDAK binasında bir miktar para daha aldığını kaydetti.

Verilen paraların okuldan nakit olarak çıktığını aktaran polis, zanlının “İrtikap“, “Görevi Yerine Getirmeme Karşılığında Para Kabul Etme“, “Kamu Görevinde Görevli Kişinin İhtimas Karşılığında Para Alması“, “Suç Gelirlerini Aklama” suçlarını işlediğini söyledi.

Derviş Refiker

Özgür Haber Merkezi
KAdir Sidal











Başa dön tuşu