InstagramKıbrısManşetSiyaset

AKSA’dan daha fazla enerji alımı için makinalar bilerek tamir edilmiyor

Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu Çalışanları Sendikası (El-sen) Başkanı Ahmet Tuğcu, 3 yıldır tamir edilmeyen ve üretimde ciddi kayıplar yaşanmasına neden olan 8 nolu makinanın yanında şimdi de 7 nolu makinanın bozulduğunu ve 21 Şubat’tan bu yana Kıb-tek yönetimi tarafından atıl bırakıldığını belirtti

Tuğcu: Bir aylık sürede konuyla ilgili tek bir adım atılmamıştır

Yazılı açıklama yapan Tuğcu, Teknecik Elektrik Santrali’nde arıza nedeniyle üç yıldır devre dışı olan 8 no’lu dizel makinenin ardından, 7 no’lu dizel makine de 21 Şubat tarihi itibarıyla yatak kayması arızası vererek üretim dışına düştüğünü duyurdu.

Tuğcu, “Daha sadece 2 bin 612’inci çalışma saatinde arıza veren makine, normal şartlarda 12 bin saat problemsiz çalışması gerektiğinden, halen garanti kapsamındadır. Arızanın baş göstermesinin ardından santraldeki makinelerin bakımını yapan firma gelip dışardan bakıp gitmiş, benzer şekilde sigorta eksperi de gelip duruma bakıp gitmiş, ancak sonrasında geçen bir aylık sürede konuyla ilgili tek bir adım atılmamıştır” dedi.

“7 no’lu makinenin çalışmaması demek, 17.5 MW’lık bir üretim kaybı daha demektir”

Sigortalı olan 7 no’lu makinenin, garanti kapsamında ilgili bakım firması tarafından bir an önce tamir edilmesi gerektiğine işaret eden Tuğcu, 8 no’lu makineyi tam üç yıldır yatıran zihniyetin şimdi 7 no’lu makineyi de benzer bir kadere mi terk edip etmeyeceğini sorguladı.

Tuğcu, “7 no’lu makinenin çalışmaması demek, 17.5 MW’lık bir üretim kaybı daha demektir. Yaz ayları yaklaşırken, yani elektrik enerjisi tüketiminin tavan yapacağı bir döneme girilirken Teknecik’te yaşanacak 17.5 MW’lık yeni bir üretim kaybı nasıl karşılanacaktır?” diye sordu.

“Amaç; AKSA’dan daha fazla enerji satın alıp, sermayeye daha da çok para kazandırmak mıdır?”

Tuğcu şöyle devam etti;

“Niyet tıpkı 8 no’lu makinede olduğu gibi 7 no’lu makineden kaynaklanan üretim eksikliğini de AKSA’dan karşılamak mıdır?

Niyet yine çok daha yüksek bir maliyete AKSA’dan daha fazla enerji satın alıp, sermayeye daha da çok para kazandırmak mıdır?

Kıb-tek yönetimi derhal 7 no’lu makineyi çalışır hale getirip bir an önce yeniden halkımızın hizmetine sunmakla mükelleftir. Bunun yapılmaması, AKSA’ya peşkeşin yeni bir yöntemi olarak kayda geçecektir.

Başta KIB-TEK Genel Müdür Dalman Aydın olmak üzere, kurumu yönetenlere çağrımızdır; Elinizi bu halkın cebinden çekin! Elektrik faturalarını daha da şişirecek bu Ali Cengiz oyunlarından derhal vazgeçin”











Başa dön tuşu