InstagramKıbrısManşet

Polis 4 gün ek tutukluluk talep etti, Mahkemeye karar için ara verildi






Özel Hayatın Gizliliğini İhlal Etme“, “Kişisel Bilgileri İfşa Etme” ve “Dijital Bilgilere İzinsiz Erişme” suçlamalarından yargılanan Serdinç Maypa, Lefkoşa Kaza Mahkemesi‘nde bir kez daha Yargıç huzuruna çıkarıldı

Polis: 8 Bangladeşli işçi Maypa’dan şikayetçi

Mahkemede olguları aktaran polis, Serdinç Maypa‘a ait olduğu söylenen ve sosyal medyada yayılan “işçi pazarlığı” yapılan ses kayıtlarının Maypa’ya ait olup olmadığının inceleneceğini, bu nedenle Maypa’nın ses kayıt örneğinin alındığını belirtti.

Bugüne kadar 11 ifade alındığını, bu ifadelerden 8’inin Bangladeş uyruklu işçi olduğunu belirten polis, Maypa‘nın bu kişilerin ülkeye giriş çıkış, pasaport gibi özel verilerini sosyal medyada yaptığı canlı yayınlarda ifşa ettiğini belirtti.

Maypa‘nın avukatı Ünver Bedevi, bu yayınlarda Maypa‘nın sadece elinde kağıtlar salladığını ancak bilgilerin görülmediğini savundu, polis ise bunları Mahkemeye getireceklerini ve bilgilerin görüldüğünün görüleceğini söyledi.

Bedevi ayrıca, Avrupa Gazetesi yazarı Şener Levent‘in bir köşe yazısında, Maypa hakkında şikayette bulunan KTİMB Başkanı Cafer Gürcafer‘in kendisine, Maypa‘nın tutuklanmasından bir gün önce “Maypa tutuklanacak” dediğini aktardı ve polise, “Siz nereden talimat alıyorsunuz?” diye sordu.

Polis: Maypa gazeteci değil

Bedevi, Maypa‘nın değil 4 gün 4 dakika bile tutuklu kalmaması gerektiğini, bunun basın özgürlüğüne de bir darbe olduğunu savundu, ayrıca belgelerin nasıl elde edildiğinden daha önemli olanın, bu belgelerle daha büyük bir yolsuzluk, rüşvet ve talanın ortaya çıkarılma ihtimali olduğunu belirtti.

Polis, bir suçu ortaya çıkarmak için başka bir suç işlenemeyeceğini ve bu belgelerin yayımlanmasının suç olduğunu savundu ve Maypa‘nın gazeteci olmadığını söyledi.

“KTİMB ait olmayan sahte belge olabilir”

Maypa’nın Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitler Birliği‘nin (KTİMB) logosunun bulunduğu bir evrakı da canlı yayınlarda paylaştığını belirten polis, bu evrakın incelendiğini ve Müteahhitler Birliği‘ne ait olmadığının düşünüldüğünü, birliğin de evrakın İngilizce olduğunu ve kendilerinin İngilizce evrak yapmadığını belirttiğini aktardı, burada bir “sahte belge” durumunun da söz konusu olabileceğini kaydetti.

Maypa’nın telefonunda 2 bin 586 adet chat konuşması ve 28 bin 203 adet resmin inceleneceğini belirten polis, bu arşiv içinde de birçok belge bulunduğunu aktardı.

Polis: Sağlık Bakanlığı da şikayetçi olabilir

Polis ayrıca Maypa’nın el konulan evraklarında Sağlık Bakanlığı’na ait, pandemi döneminde Covid-19 olan kişilerin isimlerini içeren yaklaşık bin kişilik bir listenin bulunduğunu, Sağlık Bakanlığı’nın bu evrakı kendisinin vermediğini belirttiğini aktardı ve Bakanlığın da şikayetçi olabileceğini kaydetti.

Polis belgelerin nasıl elde edildiği konusunun araştırıldığını ve suç ortağı bulunabileceğini belirterek, konuyla ilgili başka tutuklamalar da yapılabileceğini söyledi.

Polis Serdinç Maypa’nın, Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu (Kıb-tek), KTİMB, Kalkınma Bankası ve sigorta şirketleri iddiaları konusunda da Mali Polis‘in soruşturma başlattığını ve 15 günde bir Mahkemeye bilgi vereceğini belirtti.

Polis olası 24 ifade daha alınması gerektiğini öngördüklerini söyleyerek, 4 günlük tutukluluk talep etti.

Mahkemeye karar verilmek üzere ara verildi.

Verilen aranın ardından karar 17.00’da okundu; Maypa kimlik ve pasaportuna el konularak, 35 bin TL nakit kefalet ve haftada bir ispat-ı vücut şartıyla teminata bağlandı.

Neler olmuştu?

28 Mart günü tutuklanan Maypa, 29 Mart’ta Mahkemeye çıkarılmış ve polis Maypa’nın, 15 Ağustos 2023 tarihinde Kalkınma Bankası‘nın verdiği özel bir krediyle ilgili Yönetim Kurulu kararını kendi sosyal medya hesabında yayınladığını, bu belgenin banka dışına çıkamayacak özel bir belge olduğunu belirtmişti.

Polis Maypa’nın, sigorta şirketlerinin resmi dairelerle ilgili yazışmalarını tasarrufuna geçirerek, 11 Ağustos 2022-21 Mart 2024 tarihleri arasında 12 farklı sosyal medya yayınında yayınladığını ayrıca Kıb-tek‘e ait arıza raporunu elde ettiğini ve yine sosyal medya hesabından yayınladığını kaydetmişti.

Maypa’nın özel şahsa ait Mahkeme ithamnamesini yayınladığını ve 12 Mart 2024 tarihinde yine sosyal medyadan yaptığı yayınlarda; özel bir şirketin işçi getirmek için Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği’ne (KTİMB) yaptığı başvuruyu yayınladığını ve bu belgelerin üzerinde de şahıslara ait özel bilgiler bulunduğunu aktaran polis, Maypa’ya ait Whatsapp yazışmaları ve ses kayıtlarında Maypa’nın işçi getiren bir şirketle ilgili de “Bunları temizleyeceğiz” dediğini ifade etmişti.

Polis ayrıca pandemi döneminde Covid-19 olan kişilerin listesinin yer aldığı bir defterin de Maypa2nın tasarrufunda bulunduğunu belirtmişti.

Kayıtlar konusunda ileri tahkikat yapılacağını, Maypa’nın görüştüğü kişinin de şikayeti varsa bunun da alınacağını belirten polis, Maypa hakkındaki şikayetlerin 28 Mart 2024 tarihinde; Kalkınma Bankası yetkilisi, KTİMB yetkilisi, Kıb-tek yetkilisi ve iki ayrı özel sigorta şirketi yetkilisi iki kişi tarafından yapıldığını aktarmıştı.

Polis Maypa hakkında ilk şikayeti yapanın KTİMB Başkanı Cafer Gürcafer‘in şikayetiyle tutuklandığını, bunun üzerine birçok kişinin arayıp şikayet ifadesi vermek istediğini anlatmıştı.

Maypa bunun üzerine “Organize mi oldunuz?” diye çıkışmış, savunmasında da belgeleri almanın suç olduğunu bildiğini ancak bunları ülkesi için yaptığını beyan etmiş, “Belgeleri kim verdi” sorusuna ise “Leylekler getirdi” cevabını vermişti.

Polis, 226 belge, 3 telefon, 2 laptop, 1 bilgisayar kasası ve 1 kayıt cihazının emare alındığını belirterek, soruşturmanın devam ettiğini söyleyerek, tutukluluğun devamını talep etmişti.

Maypa’nın avukatı Ünver Bedevi ve polis arasında “Özel Hayatın Gizliliği Yasası“nın kapsamı ile ilgili tartışma yaşanmış, Avukat, Maypa’nın yurttaş gazeteci olduğunu ve Basın Emekçileri Sendikası‘na (Basın-sen) üye olduğunu belirtmişti.

Mahkemede avukatının ve Savcının sorduğu soruları cevaplayan Maypa polisin, “Maypa ‘Ben yaptığımın suç olduğunu biliyorum, ülkem için yaptım’ dedi” söylemini reddetmiş, böyle bir ifade vermediğini belirtmişti.

Maypa, “Bir iki sene önce yaptığım yayınlar ani şekilde gündeme getiriliyor. Bu organize bir operasyondur. Yolsuzluk, hırsızlık, rüşvet ve talan haberlerinde başarılı olduğum için bunun önü kesilmeye çalışılıyor. Cafer Gürcafer oğlunun ve kendisinin yaptığı insan kaçakçılığını yaptığı basın toplantısına söyledi. Ben bu ülkede umudu yeşerten bir insanım. Ceza alırsam göğsümde onur madalyası olarak taşıyacağım. Tahkikat memuru da bir yıldız daha almak için uğraşıyor. İfade alırken başka bugün Mahkemede başka şeyler söylüyor. Ben bunları yapsaydım para içinde yüzerdim. Ben bu belgeleri çalmadım, insanlar ulaştırdılar” savunması yapmıştı.

Maypa bu sırada polisle bireysel tartışmaya girmiş, Yargıç bunun suç olduğunu söyleyerek Maypa’yı uyarmıştı.

Maypa Savcının, “Bir basın çalışanı olduğunuzu söylüyorsunuz, o halde neden bu belgeleri ‘Bilgi Edinme Yasası’ kapsamında talep edip almadınız? Ya da belge size ulaştığında doğrulatmak amacıyla bunu yapmadınız?” sorusuna, “İstediğimiz zaman vermiyorlar, polis yaptığım şikayetleri de ciddiye almıyor” demişti.

Mahkeme Maypa’ya 3 gün tutukluluk emri vermişti.

Özgür Haber Merkezi









Başa dön tuşu