InstagramKıbrısManşetSiyaset

Volt Kıbrıs Türkçe dili için yasa değişiklik önerisi sundu

İki toplumlu siyasi parti Volt Kıbrıs, Genel Sekreteri Hulusi Kilim,Kıbrıs Cumhuriyeti Temsilciler Meclisi’ne, Türkçe dili için yasa değişiklik önerisi sunduklarını belirtti, Kıbrıslıtürk yurttaşların özellikle; tüzükleri sadece Yunanca olarak hazırlanan meslek odalarına kayıt yapmasının önündeki bu engelin kaldırılmasını talep etti

Kilim: Kıbrıslıtürk yurttaşlar meslek odalarına kayıt olamıyor

Kilim’in Volt Kıbrıs adına yaptığı yapılan yazılı açıklamada, Türkçe’nin Kıbrıslıtürk vatandaşlar tarafından konuşulan iki resmi dilden biri olduğu ve mevcut ‘mesleki niteliklerin tanımı’ ile ilgili yasa ve dolayısıyla meslek odalarının tüzüklerinin, Kıbrıslıtürklerin bu meslek odalarına kayıtlarına yönelik kabul edilemez bir engel teşkil ettiği kaydedildi.

Kilim, “Şu anda bazı istisnalar dışında Kıbrıs Cumhuriyeti’ndeki çoğu meslek odası üyelik şartlarında Yunanca dil bilgisi koşulu öne sürmektedir. Bu da Yunanca bilmeyen Kıbrıslıtürklerin bu meslek odalarına üyeliklerine engel olan bir durum yaratmaktadır” dedi.

Kilim’in açıklaması şöyle devam etti;

“Kıbrıs Cumhuriyeti Temsilciler Meclisi’nde 25 Nisan 2024’te görüşülmek üzere sunulmuş yasa değişiklik önerisine göre Kıbrıs Cumhuriyeti’ndeki meslek odalarına üyelik başvurularında aranan dil bilgisi yeterliliği, sadece Yunanca değil, Anayasa’ya göre resmi dillerden herhangi birisi için geçerli olması öngörülüyor.

Bu değişiklik önerisi ile Kıbrıslı Türklerin mesleklerini icra etmek için Kıbrıs Cumhuriyeti’ndeki meslek odalarına yaptıkları üyelik başvurularında karşılaşılan dil engelinin aşılması amaçlanıyor. Kıbrıslı Türk vatandaşların konuştukları dilden ötürü hayatlarını idame etmekte Kıbrıs Cumhuriyeti yasaları çerçevesinde ek bir zorluk yaşamamaları ve kendi mesleklerini özgürce icra edebilmelerinin önündeki engellerin kaldırılması için bu yasa değişikliği elzemdir”

Tüm tarafların bu değişiklik önerisine sahip çıkması gerektiğini dile getiren parti Genel Sekreteri Hulusi Kilim, insanların günlük hayatlarına direk etkisi olan bu gibi düzenlemelerin öncülüğünü yapmaya Volt olarak devam edeceklerini vurguladı.











Başa dön tuşu