InstagramKıbrısManşetSiyaset

Arif Hasan Tahsin Vakfı Elçilik önündeydi: Çünkü ülkeyi burası yönetiyor

Arif Hasan Tahsin Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Şener Elcil, Yeni Kıbrıs Partisi (YKP) ve Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası‘yla (KTOEÖS), TC Elçiliği önüne gitti, Türkiye‘nin barış ve çözümü neden istemediğini madde madde ortaya koydu

Elcil: Bugün ‘KKTC’ diye bağıranlar, Arif hocanın mirasını alıp, toplumun iradesini Ankara’ya teslim ettiler

Elçilik önünde konuşan Elcil, Arif Hasan Tahsin’in hayatı boyunca Kıbrıs Türk toplumun varlığı için hem öğretmen hem sendikacı hem yazar hem mücahit olarak mücadele veren biri olduğunu belirtti, “Yaşamış olsa şu anki durumdan hiç memnun olmayacağını belirtmek isterim” dedi.

Elcil, “Bağımsız Kıbrıs Türk devletini bile ortaya atan Arif Hasan Tahsin olmuştur. Bugün ‘KKTC’ diye bağıranlar bile, Arif hocanın mirasını alıp, Kıbrıs Türk toplumunun siyasi iradesini alıp Ankara’ya teslim ettiler” dedi.

“Elçilik önündeyiz çünkü ülkeyi onlar yönetiyor”

Basın açıklaması neden Elçilik önünde yaptıklarını da açıklayan Elcil, çünkü ülkeyi gerçekte yönetenin burası olduğunu vurguladı, toplumun önceliğinin Kıbrıs sorununun çözülmesi ve adanın birleşmesi olduğunu kaydetti.

Elcil, “En basit sebepler bile hatta trafik sorununun sebebi bile Kıbrıs sorununun çözülmemesindendir. Son yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde de Kıbrıs Türk toplumu liderliği tasfiye edildi. Ankara’dan gelecek olan talimatları yapmayı, topluma hizmet etmenin önünde görüyorlar” dedi.

“Muhalefet başka yerlerde çözüm aramasın”

Kendilerinin temel durduğu noktanın Kıbrıs Cumhuriyeti’nin siyasi eşit ortağı olması noktası olduğunu anlatan Elcil, bunun 1960’daki uluslararası anlaşmalarla kazandığı bir hak olduğunu belirtti.

“Muhalefet başka yerlerde çözüm aramasın” diyen Elcil, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri’nin özel temsilci ataması bizim için bir fırsattır. Türk tarafı bu fırsat penceresini kapatmak için çaba gösteriyor. Bunun bir örneği de sınır kapılarıdır” dedi.

14 maddelik önerilerle ilgili gelişmeler

Elcil daha sonra basın açıklamasını okudu, açıklama şöyle;

-Kıbrıslı Türklere yönelik Kıbrıs Cumhuriyeti’nin açıkladığı 14 maddelik önerilerle ilgili gelişmeler;

1- Şubat 2007 tarihli Bakanlar kurulu kararı çerçevesinde 3500 başvuru incelendi ve 700 kişiye vatandaşlık verilmesine karar verildi. İlk olarak 14 kişi ile başlandı.

2- Hak sahiplerine dulluk maaşı verilmesi ile ilgili yasal düzenleme çalışmaları başsavcılık tarafından onaylandı.

3- Kıbrıs Nöroloji ve Genetik Enstitüsü Klinik hizmetlerinde

a) Kıbrıslı Türk hastaları kabul etmeye başladılar.

b) Şu anda hastalara yeterli hizmet ve ilaç verilebilmesi için Kıbrıslı Türk hasta sayısı tesbiti yapıp, bütçe ayırma çalışmaları devam ediyor.

4- Acil sağlık ve ilaç ihtiyacı konusunda sağlık komitesinden gelecek olan tüm ihtiyaçları karşılama kararı alındı.

5- Yeşil Hat Tüzüğü çerçevesinde altı yeni ürünün karşılıklı geçişi konusunda tüm düzenlemeler tamamlandı.

6- Avrupa Beceriler Yılı Eylem Planı çerçevesinde çalışma bakanlığı online olarak Kıbrıslı Türklerden müracaat almaya başladı. Planla ilgili tüm yayınlar Türkçe ve İngilizceye çevrildi. Program Eylül 2024’de başlayacak. (Müracaat cyos.gov.cy)

7- Verimlilik Merkezi Eylül ayında Kıbrıslı Türklere yönelik iş yerlerinde teknik Yunanca Öğretilmesi için müracaat kabul etmeye başlandı.

8- On sekiz yaşını dolduran gençlere Kıbrıs Cumhuriyeti Kültür Bakanlığı gençlerin kültürel etkinliklere katılımında indirim sağlayacak olan Genç Kültür Kartı vermeye başladı.

9- Ayios Demetios kapısında geçişlerin kolaylaştırılması için 20 personel daha istihdam edildi.

10- Geçiş kontrol noktalarının artırılması için Türk tarafına Ocak ayından beri komite toplanma çağrısı yapılmasına rağmen Türk tarafı cevap vermedi. Ayios Demetios kapısının kuzeyinde teknik komite toplanmadan tek taraflı olarak şerit düzenlemesi yapılmış ve bu konu güneyi suçlama propagandası olarak devam ediyor.

11- Ledra Place kapısından günlük olarak geçen öğrencilerin geçişlerinde kolaylık sağlamak için polisin otobüse binip kontrol etmesi uygulaması başlatıldı. Dijital geçiş kartı verilmesi için teknik çalışmalar devam ediyor.

12- Lefkoşa Vatandaş Hizmet Merkezine Türkçe bilen personel istihdam edildi.

13- Mia Milya (Haspolat) atık su arıtma tesisinin çalıştırılmasına yönelik Kıbrıs Cumhuriyeti imzalana protokolle maddi destek vermeye devam edecek. (2023 yılında Türk tarafı ödemediği için Kıbrıs Cumhuriyeti 20 Milyon Euro verdi.)

14- Güneyde bulunan dini ve kutsal yerlerin açılması için çalışma başlatıldı. Öncelikle bu yıl beş caminin açılması için karar üretildi.

“Türk tarafının ayrılıkçı talepleri nedeni ile başarı sağlanamadı”

AB finansmanı ile ara bölgeye iki toplumun faydalanması için güneş enerjisinden elektrik üretilmesi projesi Türk tarafının ayrı güneş santralı kurulması ve enerjinin KIB-TEK üzerinden devralınmasıyla ilgili ayrılıkçı talepleri nedeni ile başarı sağlanamadı.

Yeni geçiş noktaları açılmasıyla ilgili iki taraf siyasi karar üretmesine rağmen üç aydan fazla bir sure Kıbrıs Türk tarafı kapılarla ilgili teknik komite toplanmasına cevap dahi vermemektedir.

“Karşı tarafın çağrılarına kulak tıkanmıştır”

Bu konu Ayios Demetios (Metehan) kapısındaki geçişlerin kolaylaştırılması yönünde alınan karara da yansımıştır. Metehan kapısında teknik komite toplamadan tek taraflı olarak kuzey tarafında ek geçiş şeridi yapılmış ve karşı tarafın çağrılarına kulak tıkanmıştır.

Apar topar yapılan bu genişletme faaliyeti karşı tarafı suçlamaya yönelik politik bir oyuna dönüşmüştür. Bu yaşanan gelişmede Türkiye’nin ve Kıbrıs Türk tarafının adada çözüm istemediğinin açık bir göstergesidir. Birleşmiş Milletlerin çözümle ilgili aldığı inisiyatifi ortadan kaldırmaya yönelik girişimlerdir.

“Kıbrıs’ın birleşmesine, adada yasayan insanların kardeşliğine sahip çıkmalıyız”

Türkiye ve Kıbrıs Türk tarafı çözümle ilgili fırsat penceresini kapatmaya çalışmaktadır. Başbakan da Cumhurbaşkanı da Müdür ve Müsteşarlar da Ankara’nın memurudur.

Annan Planı Referandumu öncesi Kopenhag’da bize çözüm fırsatını kaçıran anlayış yine devrededir. Kıbrıs’ın birleşmesine, adada yasayan insanların kardeşliğine, Kıbrıs Türk toplumunun geleceğine ve irademize sahip çıkmak için tüm yurtsever güçleri ortak mücadeleye davet ederiz.











Başa dön tuşu