InstagramKıbrısManşetSiyaset

Zekai: Şov amaçlı fuarlar “dostlar alışverişte görsün” diye yapılıyor

Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS) Eğitim Sekreteri Adnan Zekai, çözüm üretmek yerine şov yaparak eğitimi yürütmeye çalışan Bakana seslendi; mesleki teknik okullarının atıl ve riskli halini hatırlatarak, yapılacağı duyurulan fuarın “dostlar alışverişte görsün” mantığı taşıdığını kaydetti

Zekai: Geçen yılki fuar da verimsiz ve riskliydi

Sendika adına yazılı açıklama yapan Zekai, Eğitim Bakanlığı’nın 7-9 Mayıs tarihleri arasında geçen yıl ilki yapılan mesleki teknik eğitim fuarının bu yıl ikincisini yapacağını duyurduğunu hatırlatarak, geçen yıl birçok sıkıntı yaşanan, öğrenciler açısından riskler barındıran, verimsiz olan, öğrencilere ve eğitime katkı sağlama amacına hizmet etmeyen, şovdan öteye geçmeyen fuarla ilgili meslek öğretmenleriyle yaptıkları toplantılar sonucunda; yaşanan tüm sıkıntıların sendika tarafından Bakanlığa iletildiğini söyledi.

Zekai, “Ayrıca, öğretmenlerimizle birlikte bunları aşacak öneri ve tedbirleri içeren bir protokol hazırlanmıştır. Ancak bakanlık bu protokolü imzalamayı kabul etmemiş, geçen yıl yaşanan sorunlar yokmuş, hiç olmamış gibi hareket etmeyi seçmiştir” dedi.

“Yatırım yapılmıyor, okullar atıl durumda, aletler 60’lardan kalma”

Mesleki eğitimin, tüm dünyada en çok önem verilen ve en çok desteklenen okul ve eğitim türlerinden birisi olduğunu ancak Kıbrıs’ın kuzeyinde mesleki eğitime verilen önemin diğer tüm alanlarda olduğu gibi şovun ve reklamın ötesine geçmediğini kaydeden Zekai, mesleki teknik okullarına yıllardır yatırım yapılmadığını, okulların atıl durumda bırakıldığını, mesleki eğitimin de gözden çıkarılmış durumda olduğunu belirtti.

Zekai, “Mesleki tekniğe bağlı okullarımızın okul binaları eskimiş ve bakımsız durumdadır. Atölyelerindeki birçok teknik teçhizat ve aletler 60’lı, 70’li yıllardan kalmadır. Atölyelerimiz birçok bölümde teknik, teçhizat ve alet bakımından çağ dışı kalmıştır. Atölyelerimiz, öğretmenlerin ve okul idarelerinin özverileri ile çalışır durumda tutulmaktadır. Atölyelere bir yıl boyunca malzeme alımı için ayrılan bütçe yetersiz ve komik kalmaktadır” dedi.

“Eğitim Bakanı fuarın ek yükünü de öğretmenlere yüklemeye çalışıyor”

Zekai açıklamasına şöyle devam etti;

“Örneğin bir elektrik bölümüne bakanlık tarafından verilen bütçe ile bir top kablo ancak alınabilmektedir. Okul idareleri ve bölüm öğretmenlerinden bu komik bütçelerle bir yıl içerisinde yapılacak tüm eğitimlerin malzeme ihtiyacını karşılamaları beklenmektedir.

Meslek okullarının yapısında en önemli unsurlardan biri olan atölye şeflikleri yıllardır kadroları açılmamış ve atanma yapılmamıştır. Bu görevler yasa dışı olarak öğretmenlere veya müdür muavinlerine verilen ek yüklerle çözülmeye çalışılmaktadır.

Tüm bu eksiklikler ve sıkıntılar ortada dururken, Eğitim Bakanı fuarın ek yükünü de öğretmenlere, okul idarelerine ve okul bütçelerine yükleyerek şov ve reklam yapmaya çalışmaktadır.

“Çözüm üretmek yerine siyasi şovlar ile eğitimi yönetmeye çalışıyorlar”

Odalardan ve paydaşlardan elde edilen kaynakları mesleki eğitimin gerçek ihtiyaçlarına aktarmak yerine amacına hizmet etmeyen, okullarımıza ve öğrencilerimize hiçbir katkısı olmayan, sadece “dostlar alışverişte görsün” mantığıyla yapılan bu ‘fuar şovuna’ aktarmıştır.

Eğitim Bakanlığı eğitim gailesi olmadığını bir kez daha ortaya koymakta, yaşanan yığınla sorun varken bunlara çözüm üretmek yerine siyasi şovlar ile eğitimi yönetmeye çalışmaktadır.

Sendikamız, öğretmenlerimiz, nitelikli kamusal eğitim gailesi taşımakta, çocuklarımız, geleceğimiz için, özlük haklarımız ve çalışma koşullarımız ve toplumsal haklarımız için, tüm baskı ve tehditlere boyun eğmeden her alanda örgütlü mücadeleyi sürdürmektedir ve sürdürmeye devam edecektir”











Başa dön tuşu