EkonomiInstagramKıbrısManşetSiyaset

Yarkıner elçiye seslendi: Türkiye’deki bir şirketin bizi bu kadar vahşi şekilde soymasına nasıl müsaade edilir?

Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu Çalışanları Sendikası (El-sen) ve Makina Mühendisleri Odası (MMO), 10 ay önce Türkiyeli sermaye AKSA ile imzalanan Kalecik III Sözleşmesi‘yle ilgili Sayıştay‘a şikayette bulundu

Tuğcu: Ülke enerji üretiminin yüzde 50’si AKSA’ya peşkeş çekildi

Sayıştay önünde konuşan El-sen Başkanı Ahmet Tuğcu, yaklaşık 10 ay önce Kamu İhale Yasası‘nda yapılan değişiklikle AKSA’ya ülke enerjisinin yüzde 50’sinin peşkeş çekildiğini belirtti, bu süreçte Makina Mühendisleri Odası’nın da yaptığı çalışmalarla bu sözleşmenin topluma verdiği zararı ve yolsuzluklara açık bir sözleşme olduğunu ortaya koyduğunu kaydetti.

Tuğcu, “Bu çalışmanın sonuçları paylaşmak için Sayıştay’dan başladık ancak Mali Polis’e, Cumhurbaşkanlığı’na, Savcılığa, Başbakanlığa ve Maliye Bakanlığı’na kadar da götüreceğiz. Buradan Sayıştay Başkanı’na sesleniyorum; Bu süreci hızlı bir şekilde sonuçlandırın ve kamuoyuyla paylaşın” dedi.

Yarkıner: Bu bir “Yolsuzluk ihbar belgesi”dir

Tuğcu’dan sonra sözü alan MMO Başkanı Ayer Yarkıner, sürecin çok ciddi mücadele gerektiren bir süreç olduğunu, halkın El-sen’i iyi anlayarak destek vermesi gerektiğini kaydetti.

Sayıştay’a verdikleri belgenin “Yolsuzluk ihbar belgesi” olduğunu söyleyen Yarkıner, “Bu belge, sahte fatura ve gayrı yasal sözleşmelere istinaden devam etmiştit. 2009 yılından bu yana suiistimal yapılıyor. Buna engel olunmadığı için Kalecik III’ü imzalayanlar da bundan cesaret almışlardır. İçlerinde kendilerine uygun yapıda buldukları mühendislerle bu işi yaptılar” dedi.

“Türkiye’deki bir şirketin bizi bu kadar vahşi şekilde soymasına nasıl müsaade edilir?”

Bu sözleşmeyle her ay toplumun dişinden tırnağından sökülerek, 4 milyon doların çatır çatır alındığını söyleyen Yarkıner, yeni bir formül geliştirdiklerini, ABD’deki tüketici oranını baz alarak elektrik maliyetlerini artırmayı planladıklarını ancak El-sen ve MMO’nun birlikte gösterdiği direnç sayesinde bunu hayata geçiremediklerini belirtti.

Yarkıner, “Bir de Sanho diye bir şirket çıktı karşımıza, buna karşı da bir yasa süreç başlattık. Birilerine peşkeş çekmek için yapılan sözleşmeler, o sözleşmeyi yapanları yakacak. Buradan TC Lefkoşa Büyükelçiliği’ne de sesleniyorum; Kıbrıslıtürkler Türkiye’ye asla zarar vermez ancak Türkiye’deki bir şirketin bizi bu kadar vahşi şekilde soymasına nasıl müsaade edilir?” diye sordu.

Özgür Haber Merkezi











Başa dön tuşu