InstagramKıbrısManşetSiyaset

Kanatlı: Milletvekilleri görevlerini yapmayı reddettikleri için Halil tutuklandı


Kıbrıs’ta Vicdan-i Ret İnisiyatifi aktivistlerinden Halil Karapaşaoğlu, bugün çıkarıldığı Askeri Mahkeme tarafından tutuklandı

Kanatlı: Milletvekilleri görevlerini yapmayı reddettikleri için Halil tutuklandı

Mahkeme çıkışı açıklamalarda bulunan Vicdan-i Ret aktivistlerinden Murat Kanatlı, 2011 yılında Anayasa Mahkemesi’nin; “Yasa koyucunun, vicdan-i retle ilgili bir şey yapması gerekir. Yapmadığı halde, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 9. maddesi ihlal edilir” dediğin hatırlattı.

Kanatlı, “Mart 2024’te Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi de “Siz Murat Kanatlı ile ilgili davada görevlerinizi yapmadınız. O yüzden Türkiye’yi mahkum ediyorum” dedi. Yasa koyucu görevlerini yapmamaya devam etti. Biz bununla ilgili onlarca girişim yaptık. Buna rağmen, Halil Karapaşaoğlu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde dosyası olmasına rağmen bugün ikinci kez cezaevine gönderildi” dedi.

“Bile isteye anayasadaki hak ve özgürlükleri çiğnemeye de devam edeceğiz deniyor”

Kanatlı şöyle devam etti;

“Halil şu aşamada tutukludur çünkü milletvekilleri görevlerini yapmayı reddediyorlar. Yasa hazırdır, Kasım ayında taslak olarak da verildi. Görüşmeyi reddediyorlar. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin kurallarını çiğnemeye de bile isteye anayasadaki hak ve özgürlükleri çiğnemeye de devam edeceğiz deniyor.

Halil’i ceza evine gönderiyoruz. Üzgünüz. Ama öfkeliyiz de. Sırf bazı milletvekilleri, özellikle Yasemin hanım (UBP Milletvekili Yasemin Öztürk) ve Oğuzhan Hasipoğlu, Strazburg’a gidip Avrupa Konseyi’nin organlarına katılıp şov yapıyorlar.

“Başka arkadaşlar da cezaevine girmeden bu durum düzeltilsin”

Avrupa Konseyi’nin bir organı olan AHİM diyor ki; bu bir hak ihlalidir. Bu hak ihlaliyle ilgili bir şey yapmanız gerekiyor. Adaya gelip diyorlar ki ‘Biz Avrupa Konseyi’nin kararlarına uymayacağız’ Bu şekilde iki yüzlü davranmaya devam ediyorlar.

Biz bugün, sevgili Fazilet (Meclis Başkan Yardımcısı) hanımı da ziyarete gittik. Fazilet Hanım da çağrı yaptı, yasa değişikliği olması ile ilgili. Biz de bu çağrıyı yapıyoruz. Başka arkadaşlar da cezaevine girmeden bu durum düzeltilsin”

Polili: Bu durum ne bizim ne de Halil’in bu işin sonuna kadar sürdürmemizi engelleyecek değildir

Davanın avukatı Öncel Polili de Mahkeme çıkışı konuşmasında şunları kaydetti;

“Bugün tekrardan Meclis’in vicdani retle ilgili bir düzenleme yapmamasından dolayı Halil’in ve hatta hepimizin vicdan özgürlüğü ihlal edilmiştir.

Halil’in cezaevine girmesi ne bizim ne de Halil’in bu işin sonuna kadar sürdürmemizi engelleyecek değildir. Bugün yaşanan güzel bir gelişme, Halil’in aynı suçtan ‘sabıkası’ olmasını, mahkeme ağırlaştırıcı bir sebep olarak görmemiştir.

Aslında sivil toplum ve toplumun büyük bir kesimi ve mahkemeler de vicdani ret hakkının tanınması için mesajlar veriyor. Ancak Meclis ne yazık ki bu hakkın tanınması için gerekeni yapmıyor.

Halil’e verilen ceza bin TL. Ödememesi halinde cezası 3 gün hapis. Halil de vicdani retçi olduğu için bu para cezasını ödemeyi de reddediyor. Çünkü bir suç işlediğini kabul etmiyor”

Özgür Haber Merkezi











Başa dön tuşu