InstagramKıbrısManşetSiyaset

Maviş: Asgari Ücretli için sürdürülebilir çözüm var


Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) Genel Sekreteri Burak Maviş, hükümeti asgari ücretlilerin gelirini çalmakla ve elektrik zamlarıyla hayatı pahalı hale getirmekle suçladı. Sendika, asgari ücretin pazarlık konusu yapılmasını eleştirerek, hükümetin ve işverenlerin bu durumdan utanması gerektiğini belirtti

Maviş: Asgari ücretli için sürdürülebilir çözüm var

Maviş yayımladığı açıklamada, asgari ücretliden ‘Ali Cengiz’ oyunu ile 124 TL çalan hükümetin, asgari ücreti pazarlık konusu yaptığı için utanç duyması gerektiğini vurgulayarak, “124 TL’yi pazarlık konusu yapan işverene ve şirketlere %25 ihtiyat sandığı desteği vermeye devam edecek misiniz?” sorusunu aktardı.

Maviş, en düşük kamu maaşının asgari ücret başlangıç maaşı olarak belirlenmesi ve minimum hayat pahalılığı oranında artış sağlanmasının yasal bir düzenlemeyle güvence altına alınmasını önerdi.

“Elektriğe yapılan her zamdan AKSA kazançlı çıkmaktadır”

Elektrik zamlarının hayatın her alanını pahalılaştıracağını vurgulayan Maviş, yapılan zamların AKSA’nın patronuna servet kazandırmak için mi yapıldığını sordu.

İhalesiz akaryakıt alımı ve santral bakımı gibi harcamalar için mi zam yapıldığını sorgulayan Maviş, Kıb-tek’in zarar etmesini istemediklerini belirtti.

“Elektrik arz ve güvenliği için üretime dayalı çözüm”

Maviş, Kıb-tek’in daha ucuza elektrik üretebileceğini ancak gerekli yatırımlar yapılmadığı için AKSA’ya büyük miktarlarda ödeme yapıldığını ifade etti.

Teknecik Santrali’nin tam kapasite çalıştırılması durumunda AKSA’ya olan ihtiyacın azalacağını belirten Maviş, yenilenebilir enerji üretimine geçilmesinin önemine dikkat çekti.

“Doğal gaz alternatif olmalı”

Hayatı ucuzlatabilecek adımların başında temiz enerjiye yatırım yapılması gerektiğini belirten KTÖS Genel Sekreteri Burak Maviş, fosil yakıt yerine çevreci alternatiflerin Kıb-tek tarafından planlanmasını ve doğal gaz dönüşümlü santrallerin kurulmasını önerdi. Sendika, Kıb-tek’in özerk bir yapıya kavuşturulması ve bilimsel verilerle yönetilmesi gerektiğini de vurguladı.

Maviş açıklamasının sonunda, “Enerji Politikalarına İlişkin Görüşler ve Kıb-tek Algısı” konulu araştırmanın sonuçlarının yol gösterici olacağını belirtti.











Başa dön tuşu