GüncelInstagramKıbrısManşetSiyaset

Loukaides: Maraş’taki ‘oldu bitti’ KKTC’nin ilanından bu yana en kötüsü



Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) Genel Kurul Raportörü Piero Fassinoi, Maraş (Varosha) halkının yasal ikametgahlarına geri dönmesine ilişkin kararını onayladı

Karar oyçokluğuyla kabul edildi

Cyprus Mail‘in haberine göre AKPM Genel Kurul toplantısında gerçekleşen oylamada karar, yalnızca Türk milletvekillerinin aleyhte oy kullanmasıyla önemli bir çoğunlukla kabul edildi.

Kıbrıslı Rum milletvekilleri, Türkiye’nin kapalı şehrin tek taraflı kısmi yeniden açılışının devam etmesinin oluşturduğu tehlikelere dikkat çekti.

Yapılan konuşmada yasanın Kıbrıs sorunundaki çıkmazı uzatma gibi olumsuz sonuçları olduğu ve kabul edilemez ve sürdürülemez bir durum olduğu gerekçesiyle kınandı.

Loukaides: Maraş’taki ‘oldu bitti’ KKTC’nin ilanından bu yana en kötüsü

AKPM heyetinin Kıbrıslı milletvekili Giorgos Loukaides, kararın kabulü lehinde kararlı bir şekilde konuştu.

Loukaides katılımcılara, Maraş‘ta (Varosha) dayatılan oldu bitti’nin “1983’te sözde devletin yasadışı ilanından bu yana en kötüsü” olduğunu söyledi.

Milletvekili, Türkiye’nin Mağusa’daki eylemlerinin yasadışı olduğunu ve Birleşmiş Milletler’in yönetimi altında şehrin yasal sahiplerine iade edilmesini isteyen BM Güvenlik Konseyi’nin 550 ve 789 sayılı kararlarıyla çeliştiğini söyledi.

Loukaides, Mağusa’da yapılanlar iptal edilmezse, müzakereleri yeniden başlatma ve kapsamlı bir çözüme ulaşma çabalarının “mezar taşı” olabileceğini sözlerine ekledi.

Milletvekili, Türkiye ve “seçtiği” Kıbrıslı Türk aktörlerin mutabık kalınan çerçeveden sapma çabalarının daha geniş bağlamında görüldüğünde, Kıbrıs ve halkı için risklerin en üst düzeye çıktığını söyledi.

Karar, Mağusa’nın özel durumuna açıkça atıfta bulunuyor

Kabul edilen karar, Kıbrıs bağlamında istilaya ve Mağusa’nın özel durumuna açıkça atıfta bulunurken, BM çerçevesine dayalı görüşmelerin yeniden başlamasına engel olarak gördüğü Türkiye’nin yasadışı eylemlerinin geri çekilmesi çağrısında bulunuyor.

PACE, “Karar, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin 550 ve 789 sayılı kararlarının uygulanması veya güven artırıcı önlemler paketinin bir parçası olarak şehrin yasal sakinlerine geri verilmesini tek uygulanabilir çözüm olarak görüyor ve böylece kapsamlı bir çözüme ulaşma çabalarını güçlendiriyor” dedi.

Aynı zamanda, BMGS kişisel elçisi Maria Angela Holguin‘in müzakerelerin yeniden başlatılması yönündeki çabalarına destek ifade edildi.











Başa dön tuşu