Dünya Bankası‘nın Kıbrıs Türk ekonomisine dair bugün yayınladığı rapor serisinde; 2014 ve 2021 yılları arasında yaşam standartlarında düşüş olduğunu ortaya koyuldu, bu trendi tersine çevirebilmek için daha iyi veri toplama ve mali reformlar da dâhil olmak üzere çözüm yolları önerdi
Dünya Bankası: Her on yılda bir nüfus sayımı yapılmalı
“Raporlar, Kıbrıs Türk toplumundaki yerel idareye, AB standartlarına uyum sağlamaları amacıyla, yaşam standartları üzerine her yıl ya da iki yılda bir anketler düzenlemeleri ve her on yılda bir nüfus sayımı yapmaları gerektiğini tavsiye etmektedir” denilen açıklamada şunlar kaydedildi;
“Bu öneriler, yoksulluğun anlaşılması ve azaltılmasında kilit öneme sahip olan daha ayrıntılı ve kanıta dayalı politika tartışmalarının ve kaynak dağılımının yapılmasını mümkün kılacaktır.
“Yoksulluk yüzde 11,2’den yüzde 13,9’a, eşitsizlik yüzde 34,4’ten yüzde 36,8’e yükseldi”
Avrupa Birliği tarafından finanse edilen “Kıbrıs’ta Ekonomik Yakınlaşma ve Entegrasyonun Desteklenmesi” projesi çerçevesinde yayınlanan raporlar, yedi yıllık dönemde yoksulluk oranının yüzde 11,2’den yüzde 13,9’a yükseldiğini ve Gini endeksi ile ölçülen gelir eşitsizliğinin de 34,4’ten 36,8’e çıktığını belirtmektedir.
Raporlar, bu zorlukların üstesinden gelmek için daha iyi veri toplamanın gerekli olduğunu vurgulamaktadır. Kıbrıs Türk toplumunda sosyo-ekonomik istatistiklerin takip edilmesinde ana araç olarak kullanılan Hanehalkı Bütçe Anketi, mali sınırlamalar nedeniyle yalnızca altı ila yedi yılda bir yapılmaktadır.
Son nüfus sayımı 2011 yılında yapılmıştır. Güncel veri eksikliği, politika yapıcıların ekonomik değişimlere etkili bir şekilde yanıt verme yeteneğini kısıtlamakta ve kırılgan durumdaki hanehalklarını artan fiyatlar ve tüketim kalıpları gibi risklere karşı daha savunmasız bırakmaktadır.
Koudstaal: Veriye daha iyi ve zamanında erişim çok önemli
“Pandeminin ekonomik etkisi oldukça derin oldu; bu durumdan en çok etkilenenler yaşlılar, eğitim seviyesi düşük bireyler ve kent sakinleri oldu” diye belirten Dünya Bankası Güney Avrupa Program Yöneticisi Annely Koudstaal, “2022 ve 2023 yıllarında ekonomik iyileşme işaretlerinin görülmesi umut verici olsa da, hane halkı düzeyinde güncel verilerin eksikliği, mevcut durumun tam olarak anlaşılmasını zorlaştırmaktadır. Veriye daha iyi ve zamanında erişim, toplumun en savunmasız bireylerini destekleyecek mali politikaların şekillendirilmesinde kritik bir öneme sahiptir” dedi.
Pandemi sırasında uygulanan acil sosyal yardımlar gibi mali politika müdahaleleri, düşük gelirli hanelere sınırlı bir rahatlama sağlamıştır.
Raporlar ayrıca, mali politikaların ve reformların yoksulluk ve eşitsizlikle mücadelede nasıl daha belirleyici bir rol oynayabileceğinin de altını çizmektedir.
Önerilen önlemler arasında, kaynakların daha adil bir şekilde dağıtılmasını sağlamak amacıyla, artan oranlı vergilendirme programlarının geliştirilmesi, sosyal yardımların genişletilmesi ve katma değer vergisi ile kişisel gelir vergisinin tasarımlarının gözden geçirilmesi yer almaktadır.
Ayrıca, coğrafi ve hane halkı özelliklerini kapsayan geniş kapsamlı bir yoksulluk profilinin yanı sıra mutlak yoksulluk sınırının belirlenmesi, yardımların en çok ihtiyaç duyanlara daha hassas bir şekilde yönlendirilmesine olanak tanıyacaktır.
Güvenilir bir yoksulluk sınırı ölçümünün olmaması, politika yapıcıların en yoksul toplulukların ihtiyaçlarını karşılama çabalarına engel olmaktadır.
Bu bulgular, Kıbrıs Türk toplumunda herkesin yaşam standartlarını iyileştirmek, dayanıklılığı artırmak ve sürdürülebilir büyüme için zemin hazırlamak amacıyla, veriye dayalı ve zamanında uygulanacak politikalar ile reformların gerekliliğini vurgulamaktadır.
Dünya Bankası Raporları Hakkında:
Kıbrıs Türk toplumu için Yaşam Standartları Değerlendirmesi
Bu rapor, 2014 ile 2021 yılları arasında Kıbrıs Türk ekonomisinde yoksulluk, eşitsizlik ve sosyo-ekonomik yapı üzerine kapsamlı bir analiz sunmaktadır. Rapor, 2014 ve 2021 yıllarında yapılan Hanehalkı Bütçe Anketlerini (HBA) temel alarak, yoksulluk ve eşitsizliğin ana etkenlerine ışık tutmaktadır.
Link: https://www.abbilgi.eu/tr/yayinlar/kibris-turk-toplumu-icin-yasam-standartlari-degerlendirmesi-2201
Kıbrıs Türk Toplumunda Maliye Politikasının Dağılımsal Etkisi
Bu rapor, Kıbrıs Türk ‘idaresinin’ maliye politikası yapısını ve özellikle hanehalkları üzerindeki dağılımsal etkilerini detaylı bir şekilde değerlendirmektedir. Vergilendirme ve sosyal harcama dinamiklerini inceleyen rapor, mevcut mali çerçevedeki kısıtlamaları tespit etmekte ve yeniden dağıtım politikalarının etkinliğini artıracak reformlar önermektedir
Kıbrıs Türk Ekonomisi için Mutlak Yoksulluk Sınırı Tahmini
Bu rapor, Kıbrıs Türk ekonomisinde ulusal yoksulluk sınırının tanımlanmasına yönelik öneriler sunmakta ve bu yoksulluk sınırının nasıl kullanılması gerektiğine dair politika değerlendirmelerini ortaya koymaktadır.
Raporda, temel ihtiyaçların maliyeti yaklaşımı kullanılarak mutlak yoksulluk sınırı tanımlanmış ve bu yöntemle elde edilen yoksulluk tahminleri, 2021/2022 Hanehalkı Bütçe Anketi’ndeki hanehalkı gelir ve harcama verilerini kullanarak yapılan göreli yoksulluk yaklaşımıyla karşılaştırılmıştır.
Link: https://www.abbilgi.eu/tr/yayinlar/kibris-turk-ekonomisi-icin-mutlak-yoksulluk-siniri-tahmini-2202
Dünya Bankası Hakkında:
Dünya Bankası Grubu’nun cesur vizyonu; yaşanabilir bir gezegende yoksulluktan arınmış bir dünya yaratmaktır.
Dünya Bankası Grubu, 100’den fazla ülkede istihdam yaratarak, ekonomik büyümeyi güçlendirerek ve en acil küresel kalkınma sorunlarıyla mücadele ederek insanların yaşamlarını iyileştiren finansman, danışmanlık desteği ve yenilikçi çözümler sunmaktadır.
Gelişmekte olan ülkeler için en büyük finansman ve bilgi kaynaklarından biri olan Dünya Bankası Grubu; Uluslararası İmar ve Kalkınma Bankası (IBRD), Uluslararası Kalkınma Birliği (IDA), Uluslararası Finans Kurumu (IFC), Çok Taraflı Yatırım Garanti Ajansı (MIGA) ve Uluslararası Yatırım Anlaşmazlıkları Çözüm Merkezi’nden (ICSID) oluşmaktadır. Daha fazla bilgi için lütfen www.worldbank.org , www.miga.org ve www.ifc.org adreslerini ziyaret ediniz.
Avrupa Komisyonu hakkında
389/2006 sayılı Konsey Tüzüğüne dayanan Kıbrıs Türk toplumuna yönelik Yardım Programı, Komisyon’un Yapısal Reform Destek Genel Müdürlüğü bünyesindeki Kıbrıs Çözüm Destek Birimi tarafından yönetilmektedir.
Yardım Programı, Kıbrıs’ın yeniden birleşmesini kolaylaştırmak amacıyla, özellikle adadaki ekonomik entegrasyona odaklanarak Kıbrıs Türk toplumunun ekonomik kalkınmasını teşvik etmeyi hedeflemektedir.
Yardım Programı, aynı zamanda iki toplum arasındaki ve AB ile olan iletişimi geliştirmeye ve (topluluk müktesebatı olarak da bilinen) AB yasalar bütününe hazırlanmaya yönelik faaliyetlere odaklanmaktadır.
“Kıbrıs’ta Ekonomik Yakınlaşma ve Entegrasyonun Desteklenmesi” projesi, Avrupa Komisyonu’nun Kıbrıs Türk toplumuna yönelik Yardım Programı tarafından finanse edilen ve Dünya Bankası tarafından uygulanan projelerden birisidir.
Daha ayrıntılı bilgi için lütfen Kıbrıs Türk Toplumuna yönelik Yardım Programı (europa.eu) adresini ziyaret ediniz:
BASIN BİLDİRİSİNE ORJİNAL DİLİNDE ULAŞMAK İÇİN: https://www.worldbank.org/en/news/press-release/2024/12/19/a-path-for-strengthening-turkish-cypriot-living-standards-through-better-data-and-fiscal-reforms