EkonomiInstagramKıbrısManşetSiyaset

Bu adamları kim koruyor? Vergi kaçırmak nasıl “özel hayata” bağlanır?






Özgür Gazete’nin Ağustos 2024 tarihinde gündeme getirdiği “Vergi Vurgunu” haberiyle ilgili aynı tarihlerde soruşturma başlatan Vergi Dairesi, gazetemizin “Bilgi Edinme Talebi”ne karşın soruşturmanın devam ettiğini savundu

Gazetemiz gündeme getirmişti!

Gazetemizin 22 Ağustos 2024 tarihinde manşetten gündeme getirdiği “Vergi Vurgunu” haberine göre; Özgür Gazete’nin ulaştığı bir müteahhitlik sözleşmesindeki vergi oyunu, milyonluk bir vurguna kapı aralamıştı.

Odaların belirlediği birim maliyetleri neden önemli?

Bilindiği üzere Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’ne (KTMMOB) bağlı Mimarlar Odası, İnşaat Mühendisleri Odası ile birlikte belirlediği “birim maliyetlerini” her 3 ayda bir periyodik olarak yayımlıyor.

Bu tablo, müteahhitlerin kârının da içinde olduğu ve inşaat tipine göre belirlenen metrekare birim maliyelerini gösteriyor.

Ayrıca, taban fiyat anlamına da gelen bu birim maliyetleri inşaatları sınıf sınıf ayırıyor.

Yani yapılacak inşaat bir ev ise ayrı, bir restoran ise ayrı, bir butik otel ise ayrı, 5 yıldızlı bir otel ise apayrı bir birim maliyeti belirleniyor.

Müteahhitler sözleşmelerini yaparken bu birim maliyetlerini baz alıyor. Ancak müteahhitlerin kendi kâr paylarından yapacakları yüzde 10-20 civarı bir feragat yani indirim de zaman zaman söz konusu olabiliyor.

Devletin kasasına girecek parayı bu sözleşme belirliyor!

Bu birim maliyetlerinin en önemli noktası ise; Maliye’ye ödenecek olan binde 5’lik pul parasının ve belediyeye ödenecek olan inşaat ruhsatı bedelinin bu sözleşmede yazan fiyat üzerinden belirleniyor olması.

Başka bir deyişle, devletin kasasına girecek olan vergiyi, sözleşmede yazan rakam belirliyor.

İşte burada yapılacak olan bir danışıklı dövüş, devletin yani aslında yurttaşın gelirinden çalınması ve birilerinin ceplerinin dolması anlamına geliyor.

Bu haber Maliye Bakanlığı ve Mali Polise açık ihbardır

Sözleşmedeki rakamla gerçek rakam arasında uçurum vardı!

Özgür Gazete’nin ulaştığı, Adalı Turizm Yatırım Şirketi (işveren) ile Katara Construction (müteahhit) arasında, henüz yüzde 20’si tamamlanan 5 yıldızlı otel inşaatının yapımı için 6.3.2024 tarihinde imzalanan sözleşmedeki rakamlar, sözleşmenin Maliye’de pullanması ve belediyede ruhsatının ödenmesi noktasında nasıl bir kurnazlık yapıldığını ve ne nasıl vergi kaçırıldığını gözler önüne seriyordu.

Sözleşmeye göre müteahhit; toplamda 60 bin 590 metrekare olacak olan 5 yıldızlı otelin geri kalan yaklaşık yüzde 80’lik kısmını sadece 50 milyon Türk Lirası’na yapacağını taahhüt ediyordu!

Mimarlar Odası’nın sözleşmenin imzalandığı dönemi kapsayan tablosuna bakıldığında ise birim fiyatı; 39 bin 60 TL idi.

Yani gerçek birim fiyat baz alındığında böyle bir otel toplamda; yaklaşık 2 milyar 366 milyon TL’ye yani o günkü kurla bile yaklaşık 53 milyon 287 bin sterline yapılabiliyordu.

Sadece pul parasından kaçırılan vergi miktarı 10 milyon TL!

Eğer bu otel inşaatının toplamının sözleşmesi gerçek fiyatı üzerinden Maliye’ye sunularak pullansaydı devletin kasasına tam tamına 11 milyon 830 bin TL girecekti.

Ancak 50 milyon TL üzerinden yapılan bu sözleşmeyle Maliye’ye sadece 250 bin TL ödenmiş oldu!
Yani sadece pul parasından kaçırılan vergi miktarı 10 milyon TL!

Bir de KDV vurgunu vardı!

Sözleşmedeki bir diğer dikkat çeken madde ise; taşeronların müteahhit tarafından değil de mal sahibi tarafından direkt ödenebileceğinin yazıldığı madde idi.

Bu maddenin de iki önemli sonucu vardı;

Birincisi; yasaya göre sadece birinci sınıf müteahhitlerin yetkili olduğu inşaatın tüm yapım, kontrol ve tüm sorumluluğu; mal sahibi ve taşeron ikilisine bırakılıyordu.

Müteahhidin herhangi bir yetkisi kalmamış oluyor. Yani iş güvenliği riske atılıyor, yetkisiz küçük taşeronların 5 yıldızlı bir otel inşaatı alanında tek sorumlu olması sağlanıyordu.

İkincisi; yasaya göre böyle bir inşaatta taşeronu sadece ilgili birinci sınıf müteahhidin ödemesi ve her ödemede de yüzde 10 KDV belirtilen fatura alması gerekiyordu.

Başka bir deyişle, taşeron yaptığı iş karşılığı müteahhide yüzde 10 KDV’li fatura kesecek, müteahhit de işverene bu iş için yüzde 10 KDV’li fatura kesecekti.

Ancak bu madde ile taşeronun müteahhide yüzde 10 KDV ile keseceği fatura ortadan kaldırılıyor ve bu miktar devletten çalınmış oluyordu.

Birinci sınıf müteahhit karnesi de yoktu!

Ayrıca Özgür Gazete’nin konuyla ilgili ulaştığı bir diğer önemli bilgi de sözleşmede imzası olan ilgili müteahhit firma Katara Construction’un o dönemde bu inşaatı yapabilecek “birinci sınıf müteahhitlik karnesinin” olmadığıydı.

Firma sahibi Kemal Aktunç’un bu karnesi; ilgili sözleşmenin İnşaat Encümeni’ne gitmesi, encümenin durumdan şüphelenerek araştırma yapması ve sonunda ve “evrakta sahtecilik yapıldığı” tespiti nedeniyle iptal edildi ve Aktunç hakkında Mali Polise şikâyet yapılmıştı.

Polis de Vergi Dairesi de ihbar kabul edip soruşturma başlatmıştı!

Gazetemizin haberleri üzerine Mali Polis ve Vergi Dairesi bu haberleri ihbar kabul ederek soruşturma başlatmıştı.

“Bazı” soruşturmalar asla sonuçlanamıyor! Kim engelliyor?

Hatta gazetemize o dönem Vergi Dairesi’nden konuyla ilgili bilgi verilmiş, soruşturma kapsamında tarafların çağırıldığı da belirtilmişti!

Ancak hem Mali Polis hem de Vergi Dairesi’nin soruşturmasından tam 5 aydır sonuç çıkmadı.

Vergi Dairesi’nden skandal cevap: 5 aydır soruşturuyoruz!

Bunun üzerine gazetemiz 24 Aralık 2024 tarihinde Vergi Dairesi’ne Bilgi Edinme Yasası tahtında bir dilekçe yaparak soruşturmanın akıbetini sordu.

Yasaya göre 15 günde cevaplanması gereken dilekçemiz 22 günde cevaplandı ve dün itibariyle Vergi Dairesi’nin skandal cevabı elimize ulaştı.

Daire 22 Ağustos 2024’te başlattığı soruşturmanın 5 aydır devam ettiğini söylemekle yetindiği cevabında;
Özel Hayatın Gizliliği” ve “Verginin Gizliliği” diyerek, talep ettiğimiz soruların cevabının verilmesinin mümkün olmadığını savundu.

Yani daire; 5 aydır vergi kaçılırıp kaçırılmadığını tespit edemediği gibi devletin kasasına girecek olan vergi ile ilgili de “Özel Hayatın Gizliliği” ve “Verginin Gizliliği” diyerek cevap vermeyi reddetti.











Başa dön tuşu