KıbrısManşetRöportajSpor

Kıbrıs’ın ilk ve tek kadın drift pilotu: Ülkü Erçoban






1998 dogumlu Ülkü Erçoban, Kıbrıs‘ın ilk ve tek kadın drift pilotu.

“Merakım 6-7 yaşlarında başladı”

ozgur_gazete_kibris_Kibris_in_ilk_ve_tek_kadin_drift_pilotu_Ulku_Ercoban1

Erçoban’ın yarışlara olan merakının ne zaman başladığını sordum ilk önce ve adeta ‘armut dibine düşermiş’ atasözünü doğrulayan bir cevap aldım;

“Kendimi bildim bileli merakım vardı diyebilirim. Sanırım 6-7 yaşlarında keşfettim bunu. Ailemde de yarışlara katılanlar vardı. Babam bunun en büyük örneği. O bir rally pilotuydu. Küçükken annemle birlikte hep babamı izlemeye giderdik”

“16 yaşından beri bu sporla ilgileniyorum”

Doğu Akdeniz Üniversitesi Makine Mühendisliği son sınıf öğrencisi olan Erçoban, 2014 yılından bu yana motor sporlarıyla ilgileniyor;

“Üniversiteyi bitirdikten sonra araç modifiye ve programlama kurslarına katılmayı planlıyorum. 16 yaşından beri motor sporlarıyla ilgileniyorum. Drift pilotuyum”

“Daha 14 yaşında küçük bir kız çocuğudur, yapabilir mi?”

Ülkü, 13-14 yaşlarına geldiğinde, ailesine bu sporu yapmak istediğini söylemiş. Yarışçı baba, Ülkü’yü hemen kurslara başlatmış ve küçük kızının ne kadar yetenekli olduğunu görmüş.

Tabi başlarda tereddüt etmişler ama Ülkü onları ikna etmeyi başarmış;

“Ailem, ‘Acaba bu spora başlatsak mı? Daha 14 yaşında küçük bir kız çocuğudur, yapabilir mi?’ gibi endişeler yaşadı. Ama ben merağımla ve kendime olan inancımla, onları ikna etmeyi başardım. Onlar da beni hep destekledi ve motive etti”

“Herkeste şok etkisi yaratıyordum, inanmıyorlardı”

Ülkü, Kıbrıs’ın kuzeyinde bu alandaki ilk ve tek kadın sporcu. Bu noktada neler yaşadığını soruyorum;

“Aslında ilk ve tek kadın drift sporcusu olmam bana zorluk çıkarmadı. İlk başladığım zamanlarda, herkeste şok etkisi yaratıyordum, inanmıyorlardı. Çünkü Türkiye’de de Kıbrıs’ta da, drift yarışmalarına giren kadın sporcu yoktu. Zamanla alıştılar sanırım, beni kendilerinden hiç ayırmıyorlar” 

“Elinin hamuruyla bu işe karışma”

Aldığı eleştirilerin şimdilerde hep olumlu olduğundan bahsediyor Ülkü. Ama ilk başlarda durum biraz farklıymış tabi;

“Başarılı olsam da olamasam da herkes beni cesaretimden dolayı tebrik ediyor ve destekliyor. Tabi ilk başlarda ‘Neden küçük bir kızı bu işe soktunuz. Elinin hamuruyla bu işe karışma’ şeklinde tepkiler aldık. Ama bu olumsuz tepkiler beni hiçbir zaman bu spordan soğutmadı. Aksine daha fazla bağlandım”

“Dünya genelinde 7 ya da 8 kadın sporcu var”

Merak ediyoruz, dünyada bu işi yapan çok sayıda kadın sporcu var mı?

Ülkü genelde hobi olarak kadınlar tarafından yapıldığını söylüyor; “Profesyönel olarak bu işi yapan ve yarışlara katılan kadın sayısı, dünya genelinde sanıyorum 7 ya da 8’dir. Çok kadın sporcu yok malesef yarışlara katılan”

“Yeterli pist yok, ekipman ve sponsor bulmak zor”

Kıbrıs’ın kuzeyinde drift pilotu olmanın genel zorluklarını da sordum ve Ülkü anlatmaya başladı;

“Kuzeyde bu sporu yapmanın başlıca zorluğu, yeterli pistimizin olmaması. Kendimizi bir yere kadar geliştirebiliyoruz. Bunun yanında sponsorluk zorluğu çekiyoruz. İhtiyac duyduğumuz ekipmanları da, ya yurt dışından getirtiyor ya da güneyden alıyoruz”

“Hedefim yurt dışına açılmak”

Maddi olarak da çok büyük getirileri olmadığını anlatıyor Ülkü. Eğer sponsor bulabilirse giderlerini karşılayabiliyor ama sponsor olmazsa masraflarını dahi çıkaramadığından bahsediyor.

Ülkünün hedefleri var. Yurt dışına açılmak gibi;

“Hedefim yurt dışına açılmak. Yurt dışında hem drift sporuna devam etmek istiyorum hem de araba modifiye ve program kursları alıp, işime de devam etmek istiyorum”

“Asla vazgeçmeyin ve çok çalışın”

Bu spora gönül vermiş olan yaşıtlarına da sesleniyor Ülkü;

“Beni takip eden gençlere, her ne olursa olsun hedeflerinden vazgeçmemelerini, başarısız da olsalar pes etmemelerini ve çok çalışmalarını tavsiye ediyorum” 

Ülkü’yü youtube’dan takip edebilirsiniz

Ülkü’nün bir de youtube kanalı var ve yeni takipçilerini bekliyor;

“Youtube kanalımı yeni açtım. Çok güzel tepkilerle karşılaştım. Takip etmek isteyenler, ULKU ERCOBAN adıyla kanalımı bulabilirler”

Kemal Utkan / Ne İş?









Başa dön tuşu