KıbrısManşet

Bengihan, engellilerin emeklilik haklarındaki sıkıntılara vurgu yaptı

Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS) Başkanı Güven Bengihan, Engellileri Koruma ve Rehabilite yasası kapsamında istihdam edilenlerin, emeklilik hakları bakımından yasadan yararlanamadığını söyledi

Bengihan: Pozitif ayrımcılık uygulanması gereken kesim aksine mağdur ediliyor

Yazılı açıklamada bulunan Bengihan, pozitif ayrımcılık uygulanması gereken engellilerin, aksine mağdur edildiğini vurguladı.

Bengihan’ın açıklamasının tamamı şu şekilde:

“Aynı ve/veya farklı sosyal güvenlik kurumlarına tabii olarak çalışanların hizmet sürelerinin birleştirilerek emeklilik amaçları bakımından fiili hizmet sürelerinin hesaplanmasını düzenleyen 30/1996 sayılı “Sosyal Güvenlik Kurumlarına Tabi Hizmetlerin Hesaplanması Yasası” 1996 yılından beri yürürlüktedir.

Kamuda geçici ve sözleşmeli statüde çalışanlar ilgili yasadan yararlanıp hizmetleri birleştirilirken Engellileri Koruma ve Rehabilite yasası kapsamında istihdam edilenler bu haktan yararlanamıyor.

Yasalar düzenlenirken pozitif ayrımcılık uygulanması gereken bir kesimin aksine mağdur edilmesi asla kabul edilemez.

Engellileri Koruma ve Rehabilite Yasası kapsamında istihdam edilip daha sonra asıl ve sürekli kadroya atanan bir kamu görevlisi; emeklilik için yaptığı başvurusu kabul edilip emeklilik yasasında öngörülen geriye dönük üç yıllık İhtiyat Sandığı devlet katkısını ve ikramiyesini da ödemiş olmasına rağmen hizmetlerin birleştirilmesinden yararlanamadığı için emekli olamamıştır.

KKTC Meclisinin Gündeminde bulunan Emeklilik (Değişiklik) Yasa Tasarısının 39’uncu maddesi düzenlenirken Engellileri Koruma ve Rehabilite Yasası kapsamında istihdam edilenlerin de yasa kapsamına alınarak bu mağduriyetin ortadan kaldırılması için Mecliste temsil edilen tüm siyasi partileri göreve davet ederiz”











Başa dön tuşu