KıbrısManşet

Ağustos ayında gelen 3 kirli yakıta 237 bin 596 Dolar ceza!

Ekonomi ve Enerji Bakanı Erhan Arıklı, kirli yakıt getirmesi nedeniyle Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu (Kıb-tek) Yönetim Kurulu’nun TPIC’e kesmek istediği cezayı baskıyla geri çektirtti

Önergeyi Direl verdi, Erdoğan sundu

Kıb-tek’e getirilen kirli yakıtın yankıları sürmeye devam ederken, bu yakıtı getiren ve Bakan Arıklı’nın doğrudan alımı ondan yapmak istediği için ihaleleri iptal ettirdiği TPIC’e kesilecek ceza da tartışma konusu oldu.

Kıb-tek Müdür Muavini Kamil Direl, TPIC’e ceza kesilmesi önergesini geçtiğimiz haftalarda Kurum Müdürü Gürcan Erdoğan’a verdi

3 kirli yakıta 237 bin 596 Dolar ceza

Erdoğan, TPIC’e 237 bin 596 Dolar ceza önergesini Yönetim Kurulu’na sundu ve bu durum üyeler tarafından da olumlu karşıladı.

Çünkü hem yasalara hem kurumun yasa ve tüzüğüne göre bu cezanın kesilmesi şarttı. Ancak ARıklı devreye girdi.

MİK’e de aynısını yapmıştı

TPIC’e ceza önergesinin görüşüleceği Yönetim Kurulu toplantısına adeta baskın yapan Bakan Arıklı, Merkezi İhale Komisyonu’nu (MİK) dava ile tehdit edip ihalesinin iptali için baskı yaptığı gibi burada da devreye girdi.

Toplantıya katılan Arıklı üyelere, ‘TPIC’e ceza kestirtmeyeceğini’ söyleyerek, baskıyla önergeyi geri çektirdi.

3 kirli yakıt da Ağustos ayında geldi

Bu yakıtlar, 14-15 Ağustos 2021 tarihinde kara tankerleriyle, 18 ve 23 Ağustos 2021 tarihlerinde ise iki ayrı gemi seferiyle Teknecik Elektrik Santrali‘ne getirilmişti.

Hatta hatırlanacağı üzere, Bu kirli yakıtlardan sonra gelen yakıtın nispeten daha az kirli çıkması üzerine Bakan Arıklı bir basın toplantısı yaparak, gazetemiz dahil bunu haber yapan ve eleştiri getiren herkese dava açacağı tehdidinde bulunmuş ve bir de özür beklemişti.

İhalelerden men gerekiyor

Bakan Arıklı’nın TPIC’e verilecek para cezasını durdurması şöyle dursun, yasaya göre 3 kez kirli yakıt getiren bir firmanın daha ağır bir cezaya çarptırılması ve ihalelerden men edilmesi gerekiyor.

Arıklı’nın TPIC ısrarı ve baskısının nedeni ne?

Bilindiği üzere Bakan Arıklı ve partisi Yeniden Doğuş Partisi (YDP) geçtiğimiz haftadan itibaren adayı dolaşmaya başlamış ve seçim çalışmalarının startını vermişti.

Arıklı seçim öncesi Türkiyeli bir şirkete ceza kesilmesi durumunda Türkiye’den desteğini kaybedeceğini düşünüyor.

Ayrıca yine hatırlanacağı üzere, yakıtın kirli çıkmasından sonra Teknecik’te yaşanan tartışmada, TPIC yetkilisi ‘Siz istediniz diye getirdik’ savunması yapmıştı.

Herhangi bir ceza kesilmesi durumunda aynı firma, Arıklı’nın kirli yakıtı bile bile aldığı gerçeğini de ileri sürebilir.

İşte o önerge;

ozgur_gazete_kibris_kib_tek_arikli_tpic_ceza

Pınar Barut/Özel Haber











Başa dön tuşu