Tel: Eğitimin siyasallaştırılması kabul edilemez
Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) ve Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS) 5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü’nde Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı önünde basın açıklaması yaparak hükümete rağmen, okulları açık tutan tüm özverili öğretmenlere teşekkür etti
KTOEÖS Başkanı Ozan Elmalı ve KTÖS Genel Sekreteri Şener Elcil, okullarda yaşanan sorunlar hakkında açıklamada bulunarak, okullarda salgınla mücadelede yetersiz finansman ve öğretmenlere devlet desteğinin olmaması da dahil yıllardır vurguladıkları temel eşitsizlikler ile mücadele ettiklerini belirttiler.
Elmalı ve Elcil’in ardından KTÖS Başkanı Emel Tel söz alarak hazırlanan basın bildirisini okudu.
Tel: Dördüncü haftaya girmemize rağmen okullardaki eksiklikler giderilmedi
KTÖS Başkanı Emel Tel, “Okullarımızın birçoğu öğretmen eksikliği, okul yöneticisi eksikliği, hademe eksikliği ve temizlik malzemeleri eksikliği ile açılmış, 4. haftaya girmemize rağmen bu eksiklikler tamamlanmamıştır. Pandemi sürecinin yarattığı eşitsizliklerin yanında siyasetçilerin küçük oy hesapları ile eğitime müdahale etmesi artık bardağı taşırmıştır. Okullarımız bir yandan pandemi ile mücadele ederken, diğer yandan aşağıdaki sorunların yarattığı olumsuzluklardan okullarımız olumsuz yönde etkilenmektedir” dedi.
Basın açıklamasında yetkililere taleplerini bir kez daha ileten sendikalar, sordukları sorulara da yanıt istedi.
1- Okula giriş çıkışlar, öğrenci velilerinin test zorunluluğu ve taahhütname ile ilgili okullara detaylı genelge gönderilmemiştir. Geçen yıl hazırlanan genelgenin gözden geçirilerek, daire müdürlükleri tarafından okullara gönderilmesini talep ediyoruz.
2- Bakanlığın hazırladığı pandemi kılavuzu ile KTÖS, KTTB ve KTOEÖS tarafından hazırlanan kılavuz arasında ciddi farklılıklar vardır. Üç örgütün hazırladığı kılavuz, sağlık ve güvenlik açısından çok daha detaylı ve kapsayıcıdır. Sürdürülebilir eğitim için hazırladığımız kılavuzun yürürlüğe konmasını talep ediyoruz.
3- Geçici öğretmen alımlarında liyakata bakılmasını, KHK sıralamasına dikkat edilmesini, okul müdürlerinin raporlarının dikkate alınmasını ve pedagojik formasyona uygun atamalar yapılmasını talep ediyoruz.
4- Pandeminin en önemli kuralı olan sosyal mesafe birçok okulumuzda uygulanamıyor. Öğrencilerin yan yana oturduğu okullarda vakalar tırmanışa geçti. Sınıf ortamlarının sosyal mesafeye göre iyileştirilmesini talep ediyoruz.
Eğitim Bakanı’na soruyoruz:
1- Neye göre atama yapıyorsunuz?
2- Neye göre geçici öğretmenlerin yerini göreve başladıktan sonra değiştiriyorsunuz?
3- 1 hafta içinde aynı sınıfa nasıl 3 farklı öğretmen atayabiliyorsunuz?
4- Başka bir okulda üç hafta boyunca 1. sınıfları okutan geçici öğretmeni nasıl başka bir okula gönderebiliyorsunuz?
5- Bir başka okulda geçici öğretmenin yanına, ihtiyaç olmadığı halde, ikinci bir geçici öğretmeni nasıl verebiliyorsunuz?
6- Bakanlıkta yapılan görevlendirmeler kimsenin uhdesinde olmamalı, ihtiyaç varsa sınav ile bakanlığa kadro alınmalıdır. Bu süreçte de önce okulların kadro ihtiyaçları tamamlanmalıdır. Bakanlığa görevlendirme yapılacak diye, pandemi sürerken okulları öğretmensiz, yöneticisiz bırakmaya hakkınız var mıdır?
7- Kalabalık okullara rağmen kolejlere hala öğrenci alınarak tüm çocukların sağlık hakkı hiçe sayılıyor. 44 (sayı değişebilir) öğrenciye ulaşan sınıflarda sağlıklı eğitim mümkün müdür?
8- Devletin başındaki tüm yetkililerin katılımı ile kurdele kesilerek açılan okullarımız da dahil birçok okulumuzda müdür, müdür muavini, öğretmen, hademe olmadığını ve öğretmenlerin burada eğitim için mücadele ettiğinin fakında mısınız?
9- Bakanlık olarak, amaçsız ek bütünleme ve ek tamamlama sınavları ile öğretmenin emeğini hiçleştirerek, öğrencinin gözünde de eğitimi değersizleştirdiğinizin farkında mısınız?
Bulaşıcı Hastalıklar Üst Komitesi ve Eğitim Bakanlığı, okullarda oluşturulan “Pandemi Kurallarına”; okulların dezenfeksiyon kontrolü, taşımacılık denetimi, araçların dezenfeksiyon kontolü dahil, gerçekleştirilmesine imkan olmayan bir çok görev vermiştir ve yükü okulların, öğretmenlerin sırtına yüklemiştir. “Ben yazdım tamamdır, ne haliniz varsa görün!” denmektedir.
“Eğitimin siyasallaştırılması kabul edilemez”
KTÖS Başkanı Tel, “laik, çağdaş, bilimsel eğitimden gittikçe uzaklaşan, “kişisel özgürlükler” denilerek siyasallaştırılan eğitimin yarattığı sonuçları yakın coğrafyamızda görüyoruz. Bu kabul edilemezdir. Ülkemizin bu anlayışla yönetilmesine izin vermeyeceğiz.
Bugün “ 5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü”. Böyle bir günde, öğretmenin emeğine saygı duyulmasını, pandemi yönetilirken söz, yetki ve kararlar alma noktasında okulların da yer almasını istiyoruz” dedi.