KıbrısManşet

Ülkede bireysel ayrımcılıklar ve adaletsizlikler var

Lefkoşa Türk Belediyesi (LTB) Başkanı Mehmet Harmancı, ülkede bireysel ayrımcılık ve adaletsizliklerin çoğaldığına dikkat çekerek sol muhalefete dayanışma çağrısı yaptı

Harmancı: Ülkede bireysel ayrımcılıklar ve adaletsizlikler var

Toplumcu Demokrasi Partisi’nin (TDP) 7. Olağan Kurultayı’nda Özgür Gazete’ye konuşan Harmancı, bu kurultayın temasının ‘Özgürlük, Adalet ve Dayanışma olduğunu vurguladı.

1997 yılından beri TDP’nin bir parçası olduğunu söyleyen Harmancı, “Biz kritik dönemlerde kurultaylarımızın içeriğini ve sloganını memleketin içinden geçtiği durumlara göre seçiyoruz. Ülkede bireylere ayrımcılıklar uygulanıyor. Adaletsizlikler uygulanıyor” dedi.

“Özgürlük bu süreçte en büyük özlemimiz oldu”

Özgürlüğün, özellikle 2020 Cumhurbaşkanlığı seçiminden bu yana yaşanılan süreçte en büyük özlemleri olduğunu belirten Harmancı, “Onu tekrar elimize almak için sürdürdüğümüz mücadelemiz var ve tabi ki tüm bunlar için dayanışmak zorundayız. Dayanışmayı sadece bizim gibi düşünenlerle değil bizim dışımızda düşünen demokratlarla, ilericilerle, solda bizim dışımızdaki yapılarla yapmak zorundayız” dedi.

“Sol muhalefet toplanmalı ve bu dayanışmayı göstermeli”

Kurultayın bu dayanışmaya kapı aralamasını umduğunu ifade eden Harmancı, herkesin özne olmak istediği bir yerde TDP olarak cümlenin kendisi olmaları gerektiğinin altını çizdi.

Harmancı, “Bu kurultay da umarım bunun yolunu açan ilk adım olur. Bu enerjiyi yaratmazsak maalesef ortaya çıkan tablo kötü sonuçlara gebe olacak diye düşünüyorum. Bu nedenle de bir an önce sol muhalefet toplanmalı ve bu dayanışmayı göstermeli” ifadelerini kullandı.

“1995 yılından beri aynı yasa ile belediyeleri yürütüyoruz”

Ülke genelindeki 28 belediyede örgütlü 4 sendikanın geçtiğimiz günlerde bir araya gelerek Cumhuriyet Meclisi önünde eylem yaptığını hatırlatan Harmancı, 4 sendikanın ortak bir tavırda uzlaşmasının çok önemli olduğuna işaret etti

“Bu insanlar bu eylemi bizler için yapıyorlar” diyen Harmancı, Belediyeler Birliği’nin sesini çıkarması gereken bir ortamda susması üzerine bu birlikteliğin sergilendiğinin de altını çizdi.

Harmancı, “1995 yılından beri aynı yasa ile belediyeleri yürütüyoruz. O yıllardan bugünlere bu çağdışı yasayla gelişmiş şehirleri yönetmeye çalışıyoruz. Bu şaka veya tehdit unsuru değil. Pandemide 2 yıldır en önde koşan kurumlar belediyeler oldu. Sağlık çalışanlarından sonra en çok yükü çeken grup bence belediyelerdeki emekçilerdir. Bu insanlar geçen haziran ayında aşı oldu” dedi.

“Devlet bizim 5 katımız batmış ve 100 katımız borçlu”

3-4 maaş geriliği olan belediyeler olduğunu söyleyen Harmancı, sadece 14 günde ülkede 1 milyar TL kaynağı belli olmayan para aklandığını da hatırlattı.

“Bu ülkede bu para vardır ve devlet bütçesinin 8 de 1’i oranında kaynağı belli olmayan parayı aklayacak cesareti onların belediyelere kaynak bulamaması kabul edilemez” sözlerini sarf eden Harmancı, yasa ve Covid-19 desteğinin bir an önce bu belediyelere sağlanması gerektiğini belirtti.

Harmancı, “Biz 4’lü hükümet döneminde de bu yasanın çıkmasını çok istemiş ve uğraşmıştık. Ama birileri bu belediyelerin kalkınmasını istemiyor. Devlet bizim 5 katımız batmış durumda ve 100 katımız borçluyken bu devleti biz ne yapacağız? Belediyeler Birliği bu konuda ağırlığını koymazsa bunlar üzerimizden silindir gibi geçer” dedi.











Başa dön tuşu