KıbrısManşet

Avcıoğlu: Yaşanan kesintiler maalesef yalnızca fırtınadan kaynaklanmıyor

Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu (Kıb-tek) eski Asbaşkanı Yusuf Avcıoğlu, ilgili yasa maddelerini hatırlatarak, ülke genelinde yaşanan elektrik arızalarının sebebini ve müdahale edilmemesinin nedenlerini sıraladı

Avcıoğlu: Yaşanan çok sayıda ve uzun süreli kesinti maalesef yalnızca fırtınadan kaynaklanmıyor

Sosyal medya hesabından açıklama yapan Avcıoğlu, fırtınanın da etkisiyle özellikle dün ve bugün çok sayıda arıza ve elektrik kesintisi yaşandığını, haliyle vatandaşın da bu duruma tepki gösterdiğini hatırlattı.

Avcıoğlu, “Bir kısım arkadaş da gerek bilgi almak gerekse arızasını çözebilmek adına benimle de iletişime geçti.
Yaşanan çok sayıda ve uzun süreli kesinti maalesef yalnızca fırtınadan kaynaklanmıyor” dedi.

Avcıoğlu ilgili yasa maddelerini hatırlattı

7/1979 Sayılı Kamu Görevlileri ile 47/2010 sayılı Kamu Çalışanlarının (Aylık-Maaş) ve Diğer Ödeneklerinin Düzenlenmesi Yasalarında, çalışanların ek çalışma ödeneği haklarının düzenlendiğini hatırlatan Avcıoğlu, her iki yasanın ek çalışma ödeneği hakkını düzenleyen maddelerinin, Kıb-tek çalışanlarını da kapsadığını belirtti.

Avcıoğlu, “Bu yasaların ilgili maddeleri ek çalışma ödeneği hakkını brüt maaşın yüzde 25’i ile sınırlamaktadır. Buna karşılık Maliye işleri ile görevli Bakanlığın onayı ile 47/2010 sayılı yasa kapsamında çalışanlar elzem durumlarda brüt maaşın yüzde 50’sine kadar, 7/1979 sayılı yasa kapsamında çalışanlar ise brüt maaşının yüzde 100’üne kadar ek çalışma ödeneğine hak kazanacak şekilde çalıştırılabileceği de ilgili yasa maddelerinde düzenlenmiştir” dedi.

“Maliye’den yetki alınmaması halinde bu ek mesailerin ödenmesi de yasaya aykırı duruma düşmektedir”

Yine ilgili yasa maddelerinde maliye işleriyle görevli Bakanlığın bu yetkisini, belirli koşullarla kurum ve kuruluşların yönetimlerine devredebileceğinin düzenlendiğini belirten Avcıoğlu, elektrik arızalarına hızla müdahale edilebilmesi ve vatandaşın mağdur edilmemesi amacıyla geçmiş dönemlerde arıza ekibi sayılarının artırıldığını söyledi.

Avcıoğlu, “Kıb-tek şebekesinde yapılması gereken ve yapılmayan yatırım, bakımların artan ekip sayısının üzerine eklenmesiyle birlikte arıza ekiplerinin ay içerisindeki çalışma süreleri de ay bitmeden yasayla belirlenen oranın üzerine çıkmaktadır. Bu durumda Maliye’den yetki alınmaması halinde bu ek mesailerin ödenmesi de yasaya aykırı duruma düşmektedir” dedi.

“Sorunları çözmesi gerekenler de Kıb-tek’i iyi yönettiğini iddia edenlerdir”

Avcıoğlu, gerek yasaya aykırı bir duruma düşmemek, gerekse çalışanları karşılıksız çalıştırmamak için arıza ekibi sayılarının azaltıldığını, dolayısıyla ekip başına düşen arıza sayısının da 4-5’e katlandığını ve haliyle de vatandaşın mağduriyetler yaşadığını söyledi.

Avcıoğlu, “Ne var ki Maliye’den bu yetki uzunca bir süredir (yanlışım yoksa 3 yıldır) bir aksaklık yaşanmadan önce ve zamanında alınmaktadır. Dolayısıyla bu sorunları daha yaşanmadan önce çözmesi gerekenler de Kıb-tek’i iyi yönettiğini iddia edenlerdir” dedi.











Başa dön tuşu